back to top
2024. szeptember 17. 16:25

KezdőlapF180 évesen száguldozik Michael Schumacher F1-es Ferrarijával a gazdag német (videó)

80 évesen száguldozik Michael Schumacher F1-es Ferrarijával a gazdag német (videó)

-

Tavaly vezetett először formaautót, de az idén már Michael Schumacher egykori F1-es Ferrariját vezeti a 80 éves Erich Zach.

Még májusban számoltunk be róla, hogy szokatlan módon egy Forma–1-es Ferrari tűnt fel a BOSS GP hockenheimi fordulóján. Lévén ez az egyetlen olyan F1-es Ferrari, amelyet nem a maranellóiak erre a célra létrehozott F1 Clienti programja működtet, már önmagában különleges, de az Autosport utánajárt a tulajdonos kilétének, amiből igazán szenzációs történet kerekedett.

A kocsit ugyanis a fiatalabb korában Michael Schumachernek drukkoló, Hockenheimben a németek sztárjának a helyszínről szorító Erich Zech tudhatja a magáénak, és 80 éves kora ellenére ő is vezeti azt. Zech csupán tavaly ült először együléses autóban, így érthető módon leginkább csak gurulgat az 1997-es F310B-vel, de nagyon komolyan veszi a dolgát, a leginkább pedig azt tartja fontosnak, hogy visszarepítse az őt figyelőket abba az időbe, amelyben Schumacher versenyzett, ezért például a hétszeres világbajnok 1997-ben használt sisakfestésével körözget.

Schumacher és Villeneuve kilapátolták a minibárt, majd együtt buliztak a hírhedt jerezi ütközés után

Legutóbb a The Racing Day elnevezésű eseményen, a hollandiai Assenben bemutatózott többek között David Coulthard oldalán, és hajtotta meg az 1997-es Monacói Nagydíjat megnyerő kocsit. „Fenomenális volt. Amit a legjobban imádtam és ami a leginkább megérintett, az a szurkolók reakciója. Felálltak és tapsoltak, amit nagyszerű volt látni. Imádom, hogy ismét megmutathatom ezt az autót az embereknek. A fő célom, hogy az élményt a lehető leginkább ahhoz hasonlatossá tegyem, amilyen a Schumacher-korszakban volt.”

Amikor az Autosport felhívta rá a figyelmét, hogy 52 évvel idősebben vezeti a kocsit, mint az azzal 28 évesen versenyző, a vb-címet a jerezi szezonzárón a Jacques Villeneuve-vel történt emlékezetes ütközéssel elbukó Schumacher, Zech így felelt: „Sajnos ez így van, de ez különleges, nem igaz? Egy ilyen autót vezetni kihívás, de továbbra is elképesztően fittnek érzem magam. Meg kellett szereznem az engedélyt, hogy vezethessem, ehhez pedig át kellett mennem az orvosi vizsgálaton. Engem is meglep, hogy még mindig ennyire fitt vagyok.”

Hockenheimben:

„Csak tavaly májusban kezdtem versenyautókat vezetni, de mindig is azt mondtam, hogy ha veszek egy Forma–1-es autót, akkor egy napon szeretném vezetni. Ebből a szempontból mindent [a szintén a BOSS GP-ben versenyző, 2006-os Toro Rossót vezető] Ingo Gerstl-nek köszönhetek. Ő segített el idáig és mondta azt, hogy »Csinálunk egy alkalmassági vizsgálatot, és ha minden jól megy, akkor belevágunk.« Vásároltam tőle egy GP2-es autót, azt használom edzésre. Azzal az autóval kezdtem, májusban [Hockenheimben] pedig először vezettem Michael Schumacher Ferrariját. Tavaly már bemutattuk a 310B-t itt, Assenben, de akkor még nem volt mozgásra képes állapotban.”

„Mint kiderült, számos adatot kitöröltek. Ingo Gerstl-nek nagyszerű kapcsolatai vannak Olaszországban, és neki köszönhetően az autót az idén márciusban először indították be a műhelyében. Az mindannyiunknak fenomenális pillanat volt. Ez az egyetlen történelmi Ferrari, amely az F1 Clienti maranellói támogatása nélkül fut.”

Bemutató körök Assenben:

Szinte vakon vásárolta

Zech az Autosportnak elmesélte azt is, hogy miként tett szert az autóra. „A lányom 20 éve Dubajban él, ahol a következő történt. Építettek egy teljesen új Ferrari-szalont, ahová elmentem a lányommal megnézni, hogy milyen autóik vannak. Németül beszélgettünk a kiállítóteremben, amikor egy fiatalember odalépett hozzám, hogy »Maga német?«, majd elmondta, hogy ő is jól beszél németül, és a Ferrari dubaji és abu-dzabi eladásainak főnöke.”

„Megkérdezte, hogy Ferrari-rajongó vagyok-e, és milyen autóim vannak. Amikor elmondtam, hogy van két La Ferrarim, két SF90-esem és egy 812-esem, meglepődve nézett. Meghívtam vacsorára a Burj Al Arab hotelba, és ott mesélte el, hogy öt hónappal korábban eladott egy Forma–1-es autót, aminek nem volt motorja. Elmondtam neki, hogy engem is érdekelne valami hasonló, de nem egy motor nélküli kocsi… Tudott egy olyan Ferrari-gyűjteményről Európában, amelynek meghalt a tulajdonosa, az autóit pedig a Sotheby’s készült árverésre bocsátani. Emlékezett rá, hogy van köztük egy Michael Schumacher-Ferrari, amire én azt mondtam, hogy »Nem vehetek Schumacher-Ferrarit, mert az messze túl drága nekem.«”

Embed from Getty Images

Schumacher az 1997-es Német Nagydíjon 

„Akárhogy is, szerzett róla információt, hogy egyáltalán eladható-e az autó és mik lennének a költségek, egy hónappal később pedig felhívott, hogy ez valóban egy 1997-es Schumacher F1-es autó, és össze tudja hozni nekem az üzletet. Megkérdeztem, hogy mibe kerülne, és tud-e róla küldeni képet. Az alapján a fotó alapján, anélkül, hogy láttam volna a valóságban, megvettem a kocsit, három nappal később Schumacher autója pedig már ott állt a garázsomban.”

Ami a hockenheimi debütálást illeti, Zech úgy érezte magát, mintha egyszerre lenne Húsvét és Karácsony. „Annyira gyönyörű volt. Hockenheim hazai pálya nekem, mert csupán 30 km-re lakom onnan. Utána elvittük az autót Spielbergbe, az asseni hétvége pedig a harmadik alkalom volt, hogy vezettem. Nagyon élveztem, különösen a szurkolók miatt. Néztem Schumacher versenyeit és a futamra is elmentem, amikor még Hockenheimben volt. Jól emlékszem rá, azok jó idők voltak a Forma–1-ben, már csak a hang miatt is. Amikor pedig külföldön zajlott a verseny, a tévé előtt szurkoltunk, hogy nyerjen.”

A 80 éves német szeptemberben a Classic GP-n is tervezi az indulást szintén Assenben, és jövőre is el akarja vinni az F310B-t oda, ahová csak tudja. Mint mondja, az ő korában már semmire nincs garancia, de amíg képes rá, vezetni akarja a V10-es szörnyeteget.

Kizárták, mégis elindult, majd piszkos trükkökkel próbált kitolni Schumacherrel

Friss