back to top
2024. szeptember 11. 09:58

KezdőlapF1Soha ennyi Senna-autó nem volt még egy helyen, mint az idei nyáron

Soha ennyi Senna-autó nem volt még egy helyen, mint az idei nyáron

-

Az augusztus 23 és 25 között esedékes Silverstone Festival igazán különleges esemény lesz minden Senna-rajongónak, aki ellátogat a motorsport angliai szentélyébe, hiszen a háromszoros világbajnok 25 korábbi versenyautójával is találkozhat.

Lévén az idén múlt 30 éve, hogy Ayrton Senna életét vesztette a tragikus imolai hétvégén, folyamatosan találkozhatunk a háromszoros világbajnok pályafutására emlékező kezdeményezésekkel. Ilyen lesz az idei Silverstone Festival is, amelyen a brazil legenda gokartos pályafutásától egészen az F1-es karrierjéig vonulnak majd fel gokartok és versenyautók.

Lehet fokozni az év képsorait? – Ilyen belülről, ahogy Vettel Senna McLarenjét vezeti (videó)

Ott lesz az a Van Diemen RF81-es, amellyel Senna első, autóversenyzőként eltöltött idényében megnyerte a brit Forma Ford 1600-as bajnokságot, miként azt a Ralt RT3-as is, amellyel Martin Brundle ellen öldöklő csatát vívva brit Forma–3-as bajnok lett 1983-ban. Ami az F1-es torpedókat illeti, abból 12-t láthatnak az érdeklődők, köztük Senna első F1-es autóját, az 1984-es Toleman TG183B-t. Ott lesz Silverstone-ban emellett az 1985-ös első győzelemkor vezetett Lotus 97T, és az 1990-es, második vb-címet hozó McLaren MP4/5B is.

És nemcsak autók, hanem Senna trófeái, versenyzőruhái, sisakjai is bekerülnek erre az időszakra a silverstone-i pálya múzeumába, miként augusztus 25-én Ayrton unokaöccse, a 2010 és 2012 között az F1-ben is megforduló Bruno is jelen lesz, hogy nagybátyja egyik korábbi autójával tegyen meg bemutatóköröket.

31 éve Senna becsípve rátámadt, most a brazil legenda autóját vezette Monacóban (videó)

Igazi különlegesség lesz a Williams FW08-as, amellyel Senna első F1-es tesztjét teljesítette 1983-ban Doningtonban, illetve az első, 1988-as, illetve utolsó világbajnok, 1991-es McLarenje is. Az 1990-es MP4/5B pedig pontosan az a váz, amelyet a McLaren Sennának az utolsó futamra készített, és amellyel a brazil csak néhány száz métert versenyzett, mielőtt bosszúból kiütötte Alain Prostot és azzal megnyerte a világbajnoki címet.

Raliautók is lesznek

Noha Senna soha nem indult raliversenyen, 1986-ban 5 raliautót is tesztelt a Cars and Car Conversions nevű újságnak. Ezek közül kettő, egy MG Metro 6R4 és egy Ford Sierra RS Cosworth lesz ott Silverstone-ban, mindkettő eredeti festéssel.

Emellett kiállítanak két Honda NSX-et, amelyeket a fejlesztésben is szerepet vállaló Senna Silverstone-ban vezetett; illetve hármat abból a limitált Senna-Ducati 916-os motorból, amely 1995-ben, a legenda halála után került piacra.

Botrány, életmentés, önkívület – lélegzetelállító felvételek Sennáról (videó)

Friss