back to top
2024. szeptember 12. 14:32

KezdőlapF1Így haragította magára az Aston főnökeit Vettel, akiről újabb megható történet látott...

Így haragította magára az Aston főnökeit Vettel, akiről újabb megható történet látott napvilágot

-

Sebastian Vettel ismert, de nem eléggé ismert oldalát mutatta be az Aston Martin korábbi sajtófőnöke.

Érdekes, megindító, de tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő részleteket tartalmazó írással jelentkezett Matt Bishop, a Forma–1-es Aston Martin és McLaren istálló korábbi sajtófőnöke a Motor Sport Magazine-ban annak apropóján, hogy Sebastian Vettel két évvel ezelőtt, a Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapján jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul.

Mint ismert, a négyszeres világbajnok az újonnan létrehozott Instagram-oldalán, videóüzenetben tudatta a nagyvilággal a visszavonulásának hírét, és kitért arra, hogy hisz a változásban és a fejlődésben, valamint abban, hogy minden apró dologgal hozzátehetünk ezekhez, ezért – mivel nagyon nehéz időket élünk –, részt akar venni a következő évek során a világ formálásában, amihez nem elég a beszéd, hanem tettek is kellenek.

Sebastian Vettel, Aston Martin, Magyar Nagydíj
Vettel a 2022-es Magyar Nagydíj előtt tudatta, hogy hamarosan itt a vége / Fotó: Aston Martin

Az Aston Martinnál töltött két idénye alatt Vettel számos alkalommal mutatta meg, hogy kész kiállni bármilyen, a széles társadalmat érintő probléma mellett, és amellett, hogy felszólal, cselekedni sem rest. A 2021-es Stájer Nagydíj alatt például méhhotelt nyitott; a Brit Nagydíj után önkéntesekkel szedte a szemetet a lelátókon; a Magyar Nagydíj alatt felszólalt az LMBTQ-törvény ellen; 2022 májusában látogatást tett a felthami fiatalkorúak börtönében egy új műhely megnyitóján, amelyben szerelőnek tanulhatnak, majd onnan az Oasis Johanna Általános iskolába vonatozott London szegényebb részére, onnan pedig Uberrel a BBC Question Time talkshow-jába ment, ahol a Brexittől kezdve felszólalt és vitázott az Egyesült Királyság különböző kérdéseiről olyan intellektussal és nyitottsággal, hogy Suella Bravermant, Anglia és Wales főügyészét és Észak-Írország főtanácsnokát is elhomályosította.

Már ekkor tudta, hogy visszavonul

Miközben az imént felsoroltak során Matti Bishop rendre ott volt Vettel mellett, még őt is váratlanul érte, amikor a német a 2022-es Magyar Nagydíj előtti szerdán váratlanul felhívta őt, hogy közölje, másnap szeretné bejelenteni a visszavonulását. Azt azonban az Aston Martin akkori sajtófőnöke már az év eleje óta sejtette, hogy ez lesz Vettel utolsó szezonja.
„Seb nem titkolta az ellenérzéseit a szaúdi rezsimmel kapcsolatban, amikor először járt ott 2021 decemberében [az első Szaúd-arábiai Nagydíjon], 2022 márciusában pedig nem meglepő módon hamar elkezdtek terjedni a pletykák, hogy kitalálta a Covid-diagnózist (koronavírus-fertőzés miatt Vettel kihagyta a 2022-es szaúdi versenyt – a szerk.), hogy ne kelljen másodszor is ott versenyeznie. Valójában azonban tényleg covidos volt, és továbbra sem érezte jól magát. Ugyanakkor egyáltalán nem bánta, hogy ki kell hagynia a 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíjat.”
Sebastian Vettel, Magyar Nagydíj, 2021, Aston Martin
Sosem volt rest kiállni amellett, amiben hisz / Fotó: Aston Martin F1 Team
„Az igazság az, hogy még mindig beteg voltam, őszintén mondom, de elismerem, hogy nem szeretem vagy fogadom el az országot, ezért ha ki kellett hagynom egy futamot Covid miatt, valószínűleg ez volt az, amelyiket a legszívesebben kihagytam” – idézte Vettel szavait Bishop a visszatérése utáni ausztráliai versenyről, majd leírta, hogy a négyszeres világbajnok ezután mosolyogva hozzátette: „Eléggé biztos vagyok benne, hogy soha nem fogok már ott versenyezni.”

„Ott és akkor jöttem rá, hogy valószínűleg a 2022-es lesz az utolsó szezonja F1-es pilótaként – írta Bishop. – Nemcsak azért, mert a Szaúd-arábiai Nagydíj még évekig a versenynaptárban lesz, hanem azért is, mert az Aston Martin főszponzora az Aramco, Szaúd-Arábia állami olajvállalata. Ennélfogva ennek a versenynek a kihagyása nyomós indok nélkül lehetetlen lett volna bármelyik Aston Martin-pilótának, ezért ebből az következett, hogy az egyetlen módja, hogy ne kelljen többet ott versenyeznie az, ha az év végén visszavonul az F1-ből.”

Az Aston Martin vezetőinek sem tetszett, amit csinált

Vettel a folytatásban aztán nemhogy visszább vett volna az olyan témák fontosságának hangsúlyozásában, mint a klímaválság, hanem minden korábbinál nagyobb vehemenciával vetette bele magát a munkába.

A Kanadai Nagydíjon „rejtélyes módon” sisakot kellett cserélni, amiből már akkor sejteni lehetett, nem mindenkinek tetszik, amit csinál:

Rejtélyes sisakcsere: Vettel behódolt az olajnak, vagy csapata tette helyre?

Ez pedig Bishop elmondása szerint idővel az Aston Martin vezetőinek szemét is szúrni kezdte. „Ahogy teltek a hónapok, folytatta a támogatását annak, amit az emberiség kollektív globális felelősségének tart a klímaválság kezelésében, mindezt növekvő rendszerességgel, vehemenciával, félelmet nem ismerve. Ennek eredményeként elkezdte irritálni az Aston Martin legfelső vezetőit, még akkor is, ha az, amit mondott, a legtöbb újságírónak és rajongónak tetszett. »Nem érdekel, azt kell tennem, ami helyes« – mondta, amikor megtudta, hogy a nagyfőnökök nyugtalanok.”

Bishop szerint azonban még ennél is „csodálatosabb” volt az, amit Vettel a színfalak mögött, a nyilvánosság kizárásával tett az emberekért. Számtalan hányattatott sorsú, anyagilag, mentálisan, egészségileg nehéz helyzetben levő rajongó ír ugyanis az F1-es csapatoknak, a volt sajtófőnök nagy bánatára ezeken az embereken pedig többnyire nem tudnak érdemben segíteni, „csak” küldenek egy aláírt sapkát vagy egyéb relikviát. Vettel azonban rendszeresen azon volt, hogy ennél többet kapjanak.

„Mindig megpróbált többet tenni. Egyik alkalommal megkeresett egy mélyen depressziós fiatalember. Meséltem róla Sebnek, ő pedig azt mondta, »Hozz össze vele egy Zoom-hívást«. Megszerveztem, és azt gondoltam, Seb nagyjából 5 percig fog beszélgetni vele, de nem, több mint 20 percen át csevegett nagy hévvel, megérintő emberséggel és szívmelengető empátiával. Biztos vagyok benne, hogy az a 20 perc sokat segített a fiatalember mentális és érzelmi felépülésében. Néhány hónappal később Seb kézzel írt a srácnak egy négy oldalas levelet. Odaadta nekem az egyik versenyen – nem emlékszem, melyiken –, és megkért, hogy adjam postára, amikor visszatérek az Egyesült Királyságba. Mielőtt így tettem, elolvastam, és Seb prózájának érzékenysége és gyönyörűsége könnyeket csalt a szemembe. Számos példát tudnék még mondani a figyelemre méltó nagylelkűségére és érzékenységére, valójában túl sokat is ahhoz, hogy mindent leírjam.”

Félt együtt dolgozni a Ferrarit lépten-nyomon kritizáló Vettel-lel az Aston Martin stratégája

„Sokkal többet is tudnék írni Vettelről, az emberről, mert tucatnyi történetem van, mivel nagyon szorosan dolgoztunk együtt a két év alatt, és ami ennél fontosabb, azért, mert ő tényleg remek ember. A hosszú karrierem során szerencsés voltam, hogy négy világbajnokot – Sebet, Lewis Hamiltont, Fernando Alonsót és Jenson Buttont – foglalkoztató csapatoknál dolgozhattam, és a maguk nagyon különböző módján mindannyian fantasztikus fickók. De empatikus bizonyossággal és magabiztossággal jelenthetem ki, hogy az ezen a bolygón töltött 61 évem alatt a Németország dél-nyugati részén fekvő kisvárosból, Heppenheimből származó Sebastian Vettel az egyik leglegnyűgözőbb ember, akit valaha volt szerencsém ismerni, legyen szó az F1-en belüli és kívüli világról. Ahogyan ő szokta mondani: »Nem lehetsz mindig a legjobb, de mindig nyújthatod a legjobbadat.« Olyan életfilozófia ez, aminél nehéz jobbat találni.”

Vettel teljesen megváltozott – ez volt az oka

Friss