back to top
2024. szeptember 12. 14:40

KezdőlapF1A szétesést vagy a megújulást hozza el a Red Bullnak az újabb...

A szétesést vagy a megújulást hozza el a Red Bullnak az újabb kulcsember távozása?

-

Jonathan Wheatley sportigazgató személyében nemrég újabb kulcsemberről derült ki, hogy távozik a Red Bulltól. Ennek rövid távon akár komoly negatív következményei is lehetnek a bikásokra nézve, de bármilyen meglepően is hangzik, idővel még jól is kijöhetnek belőle.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Jonathan Wheatley az idei év végén elhagyja a Red Bullt, hogy aztán a kötelező szabadságot követően 2026-tól az Audi csapatfőnökeként folytassa karrierjét. A brit szakember hosszú évek óta a sportigazgatói pozíciót töltötte be az energiaitalosoknál. A legtöbben a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj kapcsán hallhatták a nevét, amikor komoly szerepe volt abban, hogy a biztonsági autós fázis a nekik kedvező módon érjen véget, de nyilvánvalóan ezt leszámítva is kulcsszerepe volt.

Távozik a Red Bulltól a Verstappen első vb-címét érő előzést „előkészítő” szakember

A Red Bullnál a távozást megerősítő közleményben úgy fogalmaztak, hogy Wheatley „örökre nyomot hagyott a történelmünkben”. A gond csupán az, hogy az utóbbi időszakban nem ő az első olyan távozó, akiről ez elmondható. A The-Race.com szakírói pedig megvizsgálták, hogy milyen láncreakciót indíthat el az újabb veszteség.

Wheatley tehát nem az első komoly távozó, hiszen Dan Fallows az Aston Martinnál, míg Rob Marshall a McLarennél kötött ki. Nem beszélve Adrian Newey-ról, aki ugyan még a Red Bull kötelékeiben dolgozik, de az F1-es projektben már nincs szerepe, és szinte biztos, hogy 2025 tavaszán már ő is az egyik riválist fogja erősíteni.

Rá pedig aztán hatványozottan igaz, ami egyébként honfitársaira is érvényes, hogy kiemelkedő szerepük volt a Red Bull szervezetén belül. Emellett pedig a bikások vezetői az elmúlt években vagy nagyon keményen küzdöttek a megtartásukért, vagy pedig rengeteg sikert köszönhetnek nekik. Persze általában mindez kéz a kézben jár.

Végül azonban mégis elhagyták a hajót, amivel a Milton Keynes-i alakulat már önmagában gyengül, és mivel egy riválishoz igazolnak vagy igazoltak, a csapat tulajdonképpen duplán rosszul jár az elvesztésükkel. Ez utóbbi talán Wheatley-re nem lesz igaz, hiszen nem valószínű, hogy az Audi azonnal ott lesz az élmezőnyben. Persze az sem garantált, hogy a Red Bull 2026-ban is a legjobb helyezésekért fog küzdeni, hiszen a Forma–1 erre az évre alapjaiban alakul át technikai fronton, ráadásul a pletykák szerint a címvédő istálló nem áll jól az új motorjával.

Tagadta az összeesküvést Pérez megtartásával kapcsolatban a Red Bull tanácsadója

Ami viszont Wheatley-re is érvényes lehet, az a közvetlen beosztottjaira való hatás. Egy szervezeten belül ugyanis előfordulhat, hogy ha egy adott részleg vezetője távozik, akkor az alatta dolgozók egy része is követni akarja őt, vagy éppen maga az érintett gondolja úgy, hogy bizonyos munkatársakkal máshol is megéri együtt dolgozni. Ennek tudatában pedig elképzelhető, hogy az alsóbb szinteken is lesznek távozók, aminek persze nem lesz ekkora sajtóvisszhangja.

A másik fontos kérdés, hogy mi lesz a csapat vezérpilótájával, Max Verstappennel. A címvédő ugyan 2028-ig kötött szerződést a Red Bull-lal, de év elején felmerült az esetleges távozása, és ez azóta is napirenden van. Bár azt a nyári szünet előtt megerősítette, hogy 2025-ben mindenképpen marad a helyén, de az új korszakra mindez már egyáltalán nem garantált.

Persze kérdés, hogy a holland pilóta hogyan tekint az egyes alkalmazottak távozására. Szaúd-Arábiában például burkoltan közölte, hogy ha Helmut Marko megy, akkor ő is szedi a sátorfáját, de Newey vagy más esetében nem volt ilyen reakció. Persze ezeket nemcsak külön-külön, hanem egyben is érdemes megvizsgálni.

A Red Bullnál ugyanis a tendencia finoman szólva sem pozitív. Az ellenfelek utolérték, sőt, talán meg is előzték őket, és könnyen lehet, hogy a 2026-os szabályrendszer nem sok jót tartogat nekik. Ezek mellett ott van az év elején kirobbant belháború és a kulcsemberek távozása, így Verstappen adott esetben gondolkodhat úgy, hogy csapata kívülről és belülről is bomlik. Az pedig nyilvánvaló, hogy a jelenleg 26 éves versenyzőre sokan szívesen lecsapnának, a Mercedesszel, illetve Toto Wolff-fal az élen.

Megszületett a döntés, végleg lezárult a Red Bull körüli botrány meghatározó szála

Ugyanakkor, hangozzék bármilyen meglepően is, Wheatley távozásának lehetnek pozitív folyományai. A Red Bull a közleményben azt is bejelentette, hogy hamarosan új struktúrával áll elő. Mindez idáig meglehetősen nehéz lett volna, hiszen a brit szakembert ennél feljebb már nem lehetett előléptetni. Persze a csapatfőnöki pozíció magasabb rangot jelent, de miután Christian Horner az év eleji botrány ellenére maradt az istálló élén, honfitársa nem léphetett a helyére.

Arról nem is beszélve, hogy ezzel komoly mennyiségű fizetés szabadul fel, aminek köszönhetően az előléptetéseket is egyszerűbben meg lehet oldani. Persze Wheatley-t nem lehet egy az egyben pótolni, pláne nem azonnal, másfelől viszont az utódja adott esetben új módszereket is behozhat, amivel előrébb viheti a csapatot. Arról nem is beszélve, hogy így az alsóbb szinteken is feljebb léphetnek a ranglétrán, ami pedig nyilvánvalóan javít a csapatmorálon.

Friss