back to top
2024. szeptember 19. 20:40

KezdőlapF1Verstappen komoly hiányosságot látott csapatánál, amikor „felébresztette” a háttérembereket

Verstappen komoly hiányosságot látott csapatánál, amikor „felébresztette” a háttérembereket

-

Max Verstappen szerint vissza kell fordítaniuk a jelenlegi folyamatot, miután autója domináns kocsiból egy „szörnyszülötté” vált. A címvédő azt is elárulta, mire utalt, amikor a háttéremberek ébrenlétéről érdeklődött.

Max Verstappen immáron zsinórban hatodik alkalommal nem nyert futamot, amire utoljára a 2020-as idényben volt példa. Az Olasz Nagydíj hétvégéje ráadásul kifejezetten rosszul sikerült számára, hiszen az időmérőn csak a hetedik helyet szerezte meg, ami a tavalyi miami kvalifikáció óta a legrosszabb Q3-as szereplése volt, másnap pedig hatodikként ért célba.

A Ferrari mindenkit megtréfált, a McLaren nem nyert a leggyorsabb autóval

Mindez hatalmas kontrasztot jelent az év elejéhez képest, amikor még úgy tűnt, hogy a Red Bull hasonló fölényben lesz, mint tavaly. A fejlesztések azonban közel sem váltak be annyira, mint a McLaren, a Ferrari vagy éppen a Mercedes esetében, így most már semmiképpen sem a Red Bull számít az első számú erőnek. Verstappen kijelentette, ezen változtatniuk kell.

„Mindenki számára elég egyértelmű volt, hogy mit kell tennünk – nyilatkozta a Viaplaynek a futam után. – Most már csak vissza kell fordítanunk [a folyamatot]. Ezt nem könnyű gyorsan megtenni. Aztán, ha rá tudjuk tenni az autóra [a fejlesztéseket], akkor újra vezethetőbbé válik. Tavaly volt egy nagyszerű kocsink, amely minden idők legdominánsabb autója volt, és gyakorlatilag egy szörnyszülötté változtattuk, szóval ezt vissza kell fordítanunk. Nem számít, hogy hány hétig tart. Csak hajtanunk kell, és teljes erőbedobással kell dolgoznunk, nincs kifogás.”

A verseny közepén Verstappennek volt egy meglehetősen érdekes rádióüzenete. „Felébrednének a háttéremberek? Ez fontos” – üzent versenymérnökén, Gianpiero Lambiasén keresztül. Ezt akkor nem nagyon lehetett mire vélni, de, mint kiderült, ezúttal közel sem amolyan vicceskedő kiszólásról volt szó, mint például a 2020-as 70. Évfordulós Nagydíjon.

„A futamon viszonylag üres volt az akkumulátorom, miközben Lando [Norrisszal] csatáztam. Aztán egy bizonyos beállításra kellett váltanom. Egy ponton meg kell mondaniuk, hogy mikor mehetek vissza a gyorsabb beállításra. Megkérdeztem, hogy »visszamehetek?«. »Ő, igen, igen, visszamehetsz.« Aztán arra gondoltam, hogy »ez mi? Nektek egész idő alatt rendelkezésre áll az összes adat, pontosan látjátok, mikor tehetem meg ezeket a lépéseket.« Nem nekem kellene megkérdeznem, hogy mikor térhetek vissza. Lehet, hogy a senki földjén vagyunk, de attól még kontrollálni kell a dolgokat, máskülönben otthon is maradhatnék.”

Verstappen fájdalmas vereséget vizionált a Red Bullnak

Persze ez utóbbit Verstappen egyáltalán nem teheti meg, hiszen a Holland Nagydíjhoz hasonlóan Norris ezúttal is 8 pontot faragott le a hátrányából, ami időarányosan elég ahhoz, hogy év végére megfordítsa az állást. Persze nem lesz mindig pontosan ennyi a különbség, de a jelenlegi tendenciákat látva inkább arra van esély, hogy a két versenyző között nagyobb lesz a differencia. Ami pedig a konstruktőri összetettet illeti, ha minden a papírforma szerint alakul, akkor a következő forduló végén már a McLaren lesz az élen.

Friss