back to top
2024. szeptember 16. 12:50

KezdőlapF1Kevés híja volt egy óriási balesetnek Monzában – legalábbis a pilóta szerint,...

Kevés híja volt egy óriási balesetnek Monzában – legalábbis a pilóta szerint, aki elszenvedte volna

-

George Russell egy pillanatig azt hitte, hogy óriási sebességnél a levegőbe repül, amikor Sergio Pérez leszorította őt a pálya szélére az Olasz Nagydíjon. A Mercedes versenyzője szerint fél centiméteren múlt, hogy nem lett hatalmas baleset.

Finoman szólva sem az idei Olasz Nagydíj volt George Russell pályafutásának legjobb versenye. A 26 esztendős pilóta ugyan biztató pozícióból, a harmadik helyről indult, de a rajtnál megsérült az első szárnya, így esélye sem volt a dobogóra. Ráadásul egy ijesztő pillanatban is volt része, amikor nem sokon múlt egy óriási baleset.

A Ferrari mindenkit megtréfált, a McLaren nem nyert a leggyorsabb autóval

A brit versenyző a második kiállása után a tizenkettedik helyre esett vissza, és onnan kellett visszazárkóznia. A 38. körben utolérte Sergio Pérezt, és a célegyenesben be is ment mellé, hogy a Rettifilo-sikánban végleg maga mögé utasítsa. A Red Bull pilótája azonban nagyon keményen védekezett, és annyira leszorította Russellt, hogy a Mercedes még a füvet is megcsípte. Bár a manőver végül így is összejött neki, a kétszeres F1-es futamgyőztes nem érezte magát túlságosan jól.

„Hogy jó móka volt-e? – kérdezett vissza egy riporter felvetésére a futam utáni sajtóbeszélgetésen. – Nem hiszem, hogy ezt mókának lehet nevezni, mert azt hittem, hogy a levegőbe repülök, amikor háromszáznegyven kilométer per órás sebességnél leszorított. Kemény versenyzés volt, annak pedig örülök, hogy sikerült szereznem [vele] egy pozíciót. Nagyon a határon volt.”

Russelltől ezután megkérdezték, hogy tervez-e beszélni Pérezzel a kétségtelenül veszélyes eset kapcsán. Szerinte azonban ilyesmire nincs szükség, mivel nem lett belőle baj. „Nincs mit beszélni róla – vélekedett. – Végső soron nem ütköztünk össze, én pedig elmentem mellette, de fél centi, és másképpen alakulhatott volna a dolog”

A sportfelügyelők nem vizsgálták az esetet, de Toto Wolff szerint akár meg is nézhették volna. A Mercedes csapatfőnöke tisztában van vele, hogy Pérez nem a fékezés alatt mozdult be, hiszen ekkor még nem állt a féken, de úgy véli, manőverét tekinthették volna ilyesminek. „Elég hely volt? – tette fel a költői kérdést. – Elég kicsi volt, a manőver pedig későn jött.”

Russell ennek az előzésnek is köszönhetően a hetedik helyen ért célba, míg Pérez közvetlenül mögötte nyolcadik lett. Hozzá kell tenni, hogy ha a mexikói versenyzővel szemben szigorúan járnak el, és 10 másodpercre megbüntetik, a sorrenden az sem változtatott volna, hiszen a Red Bull versenyzője 13,308 másodperccel előzte meg a kilencedik Alexander Albont.

Friss