back to top
2024. szeptember 16. 12:58

KezdőlapF1Közel a megállapodás, hamarosan bejelenthetik, hol folytatja pályafutását Adrian Newey

Közel a megállapodás, hamarosan bejelenthetik, hol folytatja pályafutását Adrian Newey

-

Sajtóértesülések szerint az Aston Martin hamarosan véglegesíti Adrian Newey szerződésének részleteit, és már az Azeri Nagydíj előtt bejelenthetik a sztármérnök érkezését.

Amióta a Red Bull bejelentette, hogy Adrian Newey távozik a csapattól, lényegében folyamatosak voltak a találgatások, hogy hol fog kikötni. Eleinte a Ferrari tűnt a legvalószínűbbnek, de szóba került az Aston Martin, a Mercedes, a McLaren és még a Williams is. Egyvalami biztos volt: a bejelentés legkorábban szeptemberben történhet meg.

Nos, néhány napja már ezt a hónapot írjuk, és úgy tűnik, hogy a Forma–1 kedvelőinek már valóban nem kell sokat várniuk, hogy kiderüljön az igazság. Az igazság, amely a The Athletic értesülései szerint közel sem lesz meglepő. A portálnál ugyanis úgy tudják, hogy az Aston Martin lesz a befutó, amely már egy ideje favoritnak tűnik, pláne azután, hogy Pedro de la Rosa elszólta magát.

Fordulat jöhet Newey ügyében – mégis egy általa nem kedvelt vezetővel dolgozhat együtt?

A hírek szerint hamarosan véglegesíthetik Newey szerződésének minden részletét, amivel minden akadály elhárul a bejelentés elől. Ez utóbbi pedig állítólag már jövő héten, az Azeri Nagydíj előtt megtörténhet. Persze a brit szakember munkába állásának időpontja még biztosan messze van, hiszen ez csak 2025 tavaszán fog megtörténni.

Éppen ezért nemhogy az idei, de még a következő szezonra sem lesz túlságosan nagy hatása, legfeljebb az idényközi fejlesztések terén profitálhat a csapat a jelenlétéből. Az Aston Martin ugyanakkor nem is elsősorban a jövő évre, hanem 2026-ra készül, amikor mind a motor, mind az autó teljesen megújul, és Newey már sokszor bizonyította, hogy ilyenkor nagyon jól átlátja, hogy mikre kell leginkább figyelni, és milyen buktatókat kell elkerülni.

A 65 éves szakember többek között ennek köszönhetően segítette hozzá összesen huszonöt világbajnoki címhez előző három csapatát, ahol egyaránt technikai igazgatóként dolgozott, leszámítva a Red Bullnál töltött utolsó éveit. Az ő vezetésével tervezett autók egészen pontosan tizenkét egyéni és tizenhárom konstruktőri elsőséget szereztek.

Sztármérnök érkezését jelentette be az Aston Martin F1-es csapata

Newey az Aston Martin igazolásainak a koronaékszere lehet, a technikai gárdát illetően mindenképpen. A silverstone-iak már több neves szakembert is elcsábítottak: Dan Fallows már évek óta az aerodinamikai részleg vezetője, míg az elmúlt hónapokban a Mercedes motorsportprogramját korában irányító Andy Cowell, valamint a Ferrarinál technikai igazgatóként tevékenykedő Enrico Cardile érkezését is bejelentették. Előbbi a cégcsoport vezérigazgatója, utóbbi az istálló technikai főigazgatója lesz.

Félelmetes csapatot épít az Aston Martin, már csak Newey hiányzik?

Friss