back to top
2024. szeptember 16. 12:50

KezdőlapF1Néhány F1-es pilóta tudatlansága olyan méreteket ölt, hogy az már szinte kegyeletsértő

Néhány F1-es pilóta tudatlansága olyan méreteket ölt, hogy az már szinte kegyeletsértő

-

Az utolsó fordulójához érkezett a Forma–1-es kvízsorozat, vagyis a Grill The Grid. Bár továbbra sem elvárás, hogy a pilóták mélyrehatóan ismerjék a sportág történelmét, azért még ezzel együtt is volt néhány kínos pillanat.

Úgy tűnik, az F1 a lehető leghamarabb közzé akarta tenni a pilótákkal forgatott kvízsorozat utolsó két epizódját, hiszen a múlt heti rész után most szerdán kikerült a befejezés. Ennek vélhetően az az oka, hogy a Williams menesztette Logan Sargeantot, miközben ezeket a részeket még az év elején vették fel, így ebben a szériában senki nem tudja helyettesíteni, kivágni meg nem akarták.

A versenyzőknek ezúttal 90 másodperc alatt kellett minél több kérdésre válaszolniuk. A műsorvezető mindig megemlített egy kategóriát, és a résztvevőknek két olyan pilótát kellett mondaniuk, akire igaz az adott mondat. Azt is kiemelték, hogy adott esetben a saját nevükkel is válaszolhatnak, ha rájuk is illik a kijelentés.

Először két olyan pilótát kellett felsorolniuk, aki legalább egyszer megnyerte a hazai nagydíját. Bár voltak hibás válaszok, de mivel akárhányszor lehetett tippelni, végül majdnem mindenki vette az akadályt. Az egyetlen kivétel Lando Norris volt, aki szerint Jenson Button győzött a Brit Nagydíjon, ezzel szemben a valóság az, hogy a 2009-es, vb-címmel végződő idényében a silverstone-i volt az első olyan verseny, amikor nem végzett dobogós helyen.

A második kérdés annyiban volt nehezebb, hogy összesen két helyes válasz volt, hiszen csupán Alain Prost és Nigel Mansell versenyzett a McLarennél, a Williamsnél és a Ferrarinál is. Hatan mindkét versenyző nevét kimondták, hárman csak a francia pilótát találták el, miközben a másik tíz résztvevőtől (Fernando Alonso egyik videóban sem szerepelt) egyetlen jó megoldás sem hangzott el. Ellenben számos rossz választ hallhattunk Niki Laudától Ayrton Sennán át Michael Schumacherig.

Kicsit azért ciki, hogy Hamilton utolsóként ismerte fel hősét, Sennát az F1-es „Ki vagyok én?” játékban

Ezt követően olyan versenyzőket kellett mondani, akik egy szezonon belül legalább hatszor nyertek egymás után. Ilyenből csak négy akadt: Max Verstappen, Sebastian Vettel, Michael Schumacher és Alberto Ascari. Lewis Hamilton, miután bemondta a címvédő nevét, saját magával próbálkozott, de mentségére szóljon, hogy ezt sokan megtették. A Red Bull pilótája ellenben az első kérdéshez hasonlóan nem akart a saját nevével válaszolni, de így is tudott két helyes válasszal szolgálni, és egyedüliként megemlítette a Ferrari első világbajnokát.

Ezután olyan versenyzőket kellett mondani, akik a Saubernél debütáltak, de ebbe azok is beleszámítottak, akik akkor mutatkoztak be a csapatnál, amikor az BMW vagy Alfa Romeo néven szerepelt. Ezt majdnem mindenki sikerrel vette, Norris és Lance Stroll viszont nemhogy két nevet nem tudtak mondani, de még egyet sem, pedig azért akadt pár még a jelenlegi mezőnyből is.

Azonban nem ez, hanem a következő kérdés hozta a legkínosabb pillanatokat. A mezőny tagjainak ezúttal arra kellett felelniük, hogy kik nyertek a Williams színeiben. Charles Leclerc először félreértette a kérdést, majd amikor világossá vált számára a feladat, rögtön passzolt, ami azért kicsit ciki, hiszen Damon Hill-lel és Jacques Villeneuve-vel a paddockban is rendszeresen összefuthat. Azonban talán még ez is jobb volt Sergio Pérez és Stroll válaszainál, akik Sennával próbálkoztak. Mint ismert, a háromszoros világbajnok egyetlen pontot sem szerzett a grove-iakkal, és a harmadik futamán halálos balesetet szenvedett. Végül egyébként ők sikerrel vették az akadályt, ez Leclerc-en kívül csak Csounak nem jött össze, de egy nevet azért ő is kipréselt magából.

Ezután még arra kellett válaszolniuk, hogy kik versenyeztek az F1-ben három különböző évtizedben is; hogy kik viselték a 27-es rajtszámot a Ferrarinál; hogy kinek volt ugyanaz a csapattársa két különböző istállónál is; hogy kik voltak Senna csapattársai; és hogy kik nyertek Európa Nagydíjat. Ezt a fordulót a két ausztrál versenyző nyerte holtversenyben 8 ponttal, összesítésben viszont Verstappen befért közéjük. A sorozatot ugyanis Oscar Piastri nyerte 93 egységgel, 5-tel megelőzve a címvédőt, aki ugyanannyival verte meg Daniel Ricciardót.

Friss