back to top
2024. szeptember 16. 12:51

KezdőlapF1Óriási botrány lett Hamilton tettéből, de kiderült, hogy tévedésből mégsem okozott akkora...

Óriási botrány lett Hamilton tettéből, de kiderült, hogy tévedésből mégsem okozott akkora kárt

-

Nemrég volt a tizenkettedik évfordulója a 2012-es Belga Nagydíj időmérőjének, amelyet követően Lewis Hamilton meglehetősen érdekes bejegyzést tett közzé. Ez alkalomból Matt Bishop, a McLaren akkori kommunikációs igazgatója felidézte az eseménysort, amely egy, a csapat számára pozitív fordulattal ért véget.

A 2012-es Belga Nagydíjról a legtöbbeknek alighanem a Romain Grosjean által okozott rajtbaleset jut eszébe, amelybe két bajnokesélyes pilóta is belekeveredett Fernando Alonso és Lewis Hamilton személyében. Arra viszont talán már kevesebben emlékeznek, hogy utóbbi már az előző napon is főszereplő volt, méghozzá egy közösségi médiás bejegyzéssel.

Mivel a napokban volt a hétvége évfordulója, Matt Bishop, a McLaren akkori kommunikációs igazgatója a Motor Sport Magazine hasábjain felidézte a történteket. Mielőtt rátért volna magára az eseménysorra, kiemelte, hogy mind Hamiltont, mind akkori csapattársát, Jenson Buttont kedvelte, de életkorukból és tapasztalatukból fakadóan a sikert és a kudarcot is nagyon másképp kezelték. Az idősebbik brit pilóta például el tudta viselni a csalódásokat, míg honfitársa nem, bár a kommunikációs szakember hozzátette, hogy korábbi versenyzője azóta sokat fejlődött ebben.

A spa-francorchamps-i hétvége pénteki napját elmosta az eső, így a csapatok aznap nem tudtak érdemi munkát végezni, így a szombati harmadik gyakorláson kellett felkészülni az időmérőre és a futamra. Ezen a tréningen Button hatékonyan dolgozott együtt a mérnökeivel, akikkel közösen jó beállításokat találtak, ellentétben Hamiltonnal, aki a tizenkettedik helye után meglehetősen ideges és elégedetlen volt.

A kvalifikáción aztán ennek megfelelően szerepeltek: bár a Q1-ben Pastor Maldonado még legyőzte Buttont, de a Q2-ben és a Q3-ban már ő volt a leggyorsabb, 298 ezreddel megelőzve Kobajasi Kamuit. Hamilton ellenben sorrendben a tizenharmadik, a hetedik, majd a nyolcadik helyen zárt az időmérő különböző fázisaiban, és végül 821 ezredet kapott saját csapattársától. Ezután a szobájába vonult, hogy magára maradjon a gondolataival, de a gondolkodás mellett cselekedett is.

Embed from Getty Images

Bishop az ilyenkor szokásos sajtóközleményt fogalmazta, amikor megcsörrent a telefonja, és Martin Turner, az F1-et az Egyesült Királyságban sugárzó Sky Sports akkori Forma–1-es részlegének vezetője kereste. „Láttad Lewis tweetjét?” – tért gyorsan a lényegre. „Nem, miért?” – kérdezett vissza az akkor 49 éves szakember. „Azonnal meg kell nézned, haver. Nem tartalak fel. Menj, és nézd meg!”

Bishopnak nem kellett kétszer mondani, és megnyitotta a közösségi médiás platformot, amelyen azt látta, hogy az akkor még csak egyszeres világbajnok Button telemetriai adatairól tett közzé egy képernyőfotót, és szöveget is mellékelt hozzá. „Jenson [autóján] az új hátsó szárny van fent, az enyémen pedig a régi – írta. – Megszavaztuk a cserét, nem jött be, 0,4 másodpercet veszítettem csak az egyenesben.”

A korrektség kedvéért Bishop a cikkében megjegyezte, hogy a mérnökök korábban, egy privát beszélgetés során már tájékoztatták őt, hogy Hamilton magas leszorítóerős beállítása valószínűleg nem annyira hatékony, mint Buttoné. Az ilyen nézeteltéréseket viszont zárt ajtók mögött kell tisztázni, az pedig semmiképpen sem megoldás, hogy valaki bizalmas információkat hozzon nyilvánosságra.

Hamilton viszont pontosan ezt tette, hiszen a telemetriai adatokból az ellenfelek számos részletet ki tudtak olvasni a McLaren gyorsulásával, fékezésével vagy éppen hasmagasságával kapcsolatban. Bishop első útja Hamilton szobájába vezetett, majd miután a kopogásra nem érkezett válasz, benyitott, és az alábbi párbeszéd játszódott le köztük.

Törölnöd kell azt a tweetet.”

Melyik tweetet?

Tudod te, hogy melyiket, amelyik JB telemetriáját mutatja. Most azonnal töröld, kérlek!”

Miért?”

Lewis, figyelj, egyszerűen töröld ki! Most rögtön töröld ki! Olyan technikai dolgokat árul el, amelyekről pontosan tudod, hogy nem szabadna nyilvánosságra hozni, és azzal, hogy ezt megteszed, szerződést szegsz. Ráadásul elég durván fogalmazol. Emellett fogadok, hogy a mérnökeink egy perc múlva berontanak ide, és ordítva követelik, hogy töröld. Nem lenne jobb, ha meg tudnám őket állítani, amikor ideérnek, mondván, »ne aggódjatok, már törölte«?”

Hamilton felsóhajtott, majd teljesítette a kérést, és ezt bizonyítandó, Bishop felé fordította telefonjának képernyőjét. „Jól van” – nyugtázta utóbbi, majd kiment a szobából, de pontosan tudta, hogy az akkor 27 éves pilóta hiába törölte a bejegyzést, arról rengetegen készíthettek képernyőfelvételt.

Kifelé menet összefutott Sam Michaellel. A McLaren akkori sportigazgatójának vörös volt az arca, és nehezen vette a levegőt, mivel a garázstól a motorhome-ig sprintelt, ami Spában nem kis távolságot jelent. „Ne aggódj, Sam, mondtam neki, hogy törölje, és ő ezt meg is tette” – közölte Bishop, de kollégáját nem tudta feltartóztatni. „Köszi! Jól van, de akkor is bemegyek, és jól fenékbe billentem.”

Az istálló kommunikációs igazgatója visszatért az irodájába, és hamarosan szembesült vele, hogy félelme beigazolódott: Hamilton bejegyzése vírusként terjedt, és mind a szurkolóknál, mind az újságíróknál központi téma volt. Ráadásul még a kifakadások sorának sem volt vége, hiszen a csapatfőnökkel, Martin Whitmarsh-sal is beszélnie kellett.

Nyilván ráb*sztunk, de rávettem, hogy törölje, most pedig megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy elvegyük az élét” – kezdte Bishop, de ezzel nem igazán tudott hatni főnökére „Bárcsak ne lennének fent a kib*szott Twitteren a pilótáink! – morogta. – Miért bátorítjátok őket? Ez csak bajt hoz a fejünkre.”

Bishop úgy ítélte meg, hogy nem ez a legmegfelelőbb alkalom a közösségi média előnyeinek ecsetelésére. „Ahogyan mondtam, mindent megteszünk, hogy enyhítsük a kommunikációs és PR-károkat, illetve a zavart” – válaszolta. Így is tett, és Hamiltonnak azt tanácsolta, hogy legyen rendkívül szűkszavú, amit meg is fogadott. Button szintén igyekezett a lehető legdiplomatikusabban fogalmazni.

Igen, csalódott vagyok – felelte a riporteri kérdésre. – Nagyon keményen dolgozunk az autó fejlesztésén és azon, hogy az ilyesmit titokban tartsuk, de ami történt, megtörtént. Nem haragszom Lewisra, mert ez nem személyes ügy volt. Ja, és nekem nem az a rész a fontos, hogy négy tizedet veszített az egyenesekben, mert ez esetben ezt vissza kellene hoznia a kanyarokban, hiszen nagyobb leszorítóerővel rendelkezik, és egyébként is nyolc tizeddel voltam gyorsabb nála az időmérőn.”

Ami a futamot illeti, Button megnyerte a Belga Nagydíjat, míg Hamilton számára önhibáján kívül mindössze egy kanyarig tartott a verseny. A leintés után Bishop a mérnökökkel sörözött, amikor jött a nem várt fordulat. Az egyikük bujkáló mosollyal a többiekhez szólt: „Elmondjuk neki?” „Mit kell elmondanotok?” – kapta fel a fejét a brit szakember.

Ez amúgy sem Jenson telemetriája volt – válaszolta egy másik mérnök. – Lewis elrontotta. Most ellenőriztük. Oliver [Turvey-nek, a McLaren akkori tesztpilótájának] a telemetriáját tweetelte a múlt heti szimulátoros munkájáról.” Persze nyilvánvalóan ez is bizalmas információ, de így Hamilton sokkal kisebb kárt okozott csapatának a bejegyzésével, mint ha ténylegesen Button telemetriáját kürtölte volna világgá.

Friss