back to top
2024. szeptember 17. 16:19

KezdőlapF1Halott testek borították be a nézőteret, de az F1-es OIasz Nagydíj egy...

Halott testek borították be a nézőteret, de az F1-es OIasz Nagydíj egy percre sem szakadt félbe

-

Mai szemmel egészen döbbenetes, hogy az 1961-es Olasz Nagydíj 2. körében történt halálos baleset után minden ment tovább, mintha mi sem történt volna, és utólag sem igazán foglalkozott senki a 15 elhunyt nézővel.

Nem hivatalosan az 1953-as Argentin Nagydíjat tartják minden idők legtöbb halálos áldozattal járó Forma–1-es versenyének, hivatalosan azonban a napra pontosan 63 évvel ezelőtt, 1961. szeptember 10-én rendezett Olasz Nagydíj számít annak. A monzai pálya még a legendás döntött kanyarokat is magában foglaló vonalvezetésén rendezett futam a 61-es szezon utolsó előtti versenyének számított, a 2. körben történt tragédiában pedig összesen 16-an veszítették életüket, köztük a sportág potenciálisan első német világbajnoka, a tabellát vezető Wolfgang von Trips. A Schumacher-testvérek kezdeti lépéseiben kulcsszerepet játszó kerpeni gokartpályát építtető Ferrari-pilóta halála miatt aztán egészen 1994-ig kellett várni az első német F1-es világbajnokra.

Hogy a balesetet mai szemmel milyen elképesztő, a korra azonban abszolút jellemző módon kezelték, arról bővebben alábbi, a tragédia egy évvel ezelőtti évfordulójára írt cikkünkben írtunk.

62 éve rendezték a Forma-1 hivatalosan leghalálosabb versenyét

Friss