back to top
2024. szeptember 25. 07:16

KezdőlapF1Hamilton már a szingapúri rajt előtt „annyira mérges" lett a Mercedesre

Hamilton már a szingapúri rajt előtt „annyira mérges” lett a Mercedesre

-

Lewis Hamilton már a rajt előtt frusztrálttá vált Szingapúrban, miután a Mercedes felülbírálta őt, és az utólag rossz döntésnek bizonyuló gumikeveréken kellett rajtolnia.

Utólag a Mercedes is belátta, hogy hiba volt a 3. rajtkockát megszerző Lewis Hamiltonnak lágy gumikat adni a Szingapúri Nagydíj első etapjára, és Toto Wolff elismerte, hogy a múltbeli tapasztalataikra alapozva túl nagy jelentőséget tulajdonítottak a pályán elfoglalt pozíciónak. A hétszeres világbajnok ezután hátrafelé lépdelt, és végül csak a 6. helyen ért célba, azaz Oscar Piastrin és a saját csapattársán kívül még a 9. helyről induló Charles Leclerc is megelőzte.

A Mercedes sajtóközleményében a 39 esztendős pilótától azt idézték, hogy „a versenyhétvégéken minden döntést a legjobb szándékkal hozunk meg, de olykor nem válnak be”, illetve, hogy „ez frusztráló, de együtt vagyunk benne”. Hamilton azonban a Mercedes főszponzorának, a Petronasnak a Szingapúri Nagydíj után, Kuala Lumpurban tartott szponzoreseményén mondott mást is, és tulajdonképpen bemártotta a csapatot, mivel ő egyáltalán nem akarta ezt a stratégiát követni.

„Ültünk a megbeszélésen a futam reggelén – és valójában már előző este említették, hogy ketté akarják választani a stratégiákat – én pedig kissé meghökkentem. Amikor a múltbeli versenyeken ilyen helyzetben voltunk, normál esetben akkor alkalmaztunk eltérő stratégiát, amikor George [Russell] jó helyre kvalifikált, ahogyan azt általában teszi, én pedig nem jutottam be a legjobb 10-be, vagy valami hasonló. De mivel most ennyire közel voltunk, [az eltérő stratégiának] nem volt értelme a számomra.”

Amikor pedig a rajt előtt levették az autókról a gumimelegítő paplanokat, kiderült, hogy az első 13 helyezett közül csak Hamilton autóján nem a közepes keverék van fent. „Olyan keményen küzdöttem azért, hogy én is a közepes gumival rajtoljak, amennyire csak tudtam, de a csapat továbbra is azt javasolta, hogy a lágyakat kell feltenni. Aztán amikor a felvezető kör előtt levették a gumimelegítő paplanokat, mindenki közepes gumin volt” – idézte fel Hamilton, hozzátéve, hogy ekkor „annyira mérges voltam”.

Lewis Hamilton, Mercedes
Fotó: LAT Images / Mercedes

„Attól a pillanattól kezdve [hogy lekerültek a gumimelegítők] frusztrált voltam. Aztán mindent megpróbáltam, hogy tartsam a lépést az előttem levő srácokkal, de túl gyorsak voltak. Aztán pedig már csak próbáltam addig húzni azokon a gumikon, amíg csak tudtam. A 17. körben kellett kiállnom, és már akkor tudtam, hogy annyi a futamomnak, mert a kemény gumikon küszködni fogok abban a hónapban. Egész hétvégén küszködtünk az autó egyensúlyával, ezért annyi mindenen változtattunk. Jó időmérőnk volt, de sajnos a futam kissé szenvedősre sikerült.”

Egyébként Russell is tisztában volt vele, hogy Hamiltonnak nehéz versenye lehet, mert amikor megtudta, hogy őt is beleértve a teljes élmezőny közepes keveréken kezd, elmondásra szerint arra gondolt, hogy »Lewis nem lesz boldog«.”

A szingapúri volt egyébként az idei hatodik futam, amelyen a két Mercedes eltérő keveréken rajtolt, de ezt megelőzően csak Miamiban indultak közvetlenül egymás mögül. Akkor Russell kapta a lágyabb gumikat, ami ott a közepes volt, viszont ott is Hamilton lógott ki a sorból, mivel ő keményeken kezdett, miközben az első 14 pilóta közül mindenki más a közepes gumit tette fel. Más kérdés, hogy ott ebből a hétszeres világbajnok profitált, és végül két hellyel a csapattársa előtt ért célba.

Verstappen tovább bojkottált és belengette a visszavonulását

Friss