back to top
2024. október 26. 00:34

KezdőlapF1Ferrarival ütköző Williams és 4 beugró színesítette az első mexikói F1-es szabadedzést

Ferrarival ütköző Williams és 4 beugró színesítette az első mexikói F1-es szabadedzést

-

A Mercedes kezdett az élen a Mexikóvárosi Nagydíj pénteki napján, míg a Red Bull problémába ütközött Max Verstappen autójával. De így sem járt olyan rosszul, mint a Williams, amelynek jelentős javításokat kell végrehajtania a Ferrarihoz beugró Oliver Bearmannel ütköző Alex Albon versenygépén.

A Mexikóvárosi Nagydíj első szabadedzésével elrajtolt az októberi F1-es tripla hétvége második felvonása, benne négy olyan pilótával, akik csak az első gyakorláson vettek részt. A Mercedesben Andrea Kimi Antonelli Monza után másodszor szerepelhetett versenyhétvégén, és ezúttal azt a Lewis Hamiltont helyettesítette, akinek a helyét 2025-től végleg át fogja venni.

Rajta kívül a 2022-es F2-es bajnok, a 2024-es Aston Martint először vezető Felipe Drugovich; a hétszeres IndyCar-futamgyőztes, a McLarenben hazai közönség előtt szereplő Pato O’Ward; a jövőre a Haasszal versenyző, korábban több első szabadedzésen részt vevő, a Ferrarinál ilyen szerepben először feltűnő Oliver Bearman; valamint a Sauberbe a zandvoorti első szabadedzés után visszatérő Robert Shwartzman voltak még a beugrók. Hamilton mellett Alonso, Csou, Leclerc és Norris hagyta ki az első edzést.

Ami az edzést illeti, nem indult zökkenőmentesen a körözés, alig 4 perc után ugyanis piros zászlóval kellett félbeszakítani azt. Mint az a lassításból kiderült, a célegyenes végén heverő törmelék volt a ludas, amit Antonelli sikeresen el is talált a Mercedesszel, és bár ezt nem mutatták, a rádióban Max Verstappen azt közölte, hogy az ő autóját is le kell ellenőrizni, mert szintén találkozott törmelékkel, ami feltételezhetően nem egy másik autóról, hanem a célegyenes felett levő hídról származott.

FRISSÍTÉS: a Mercedes utólag elárulta, hogy sérült Antonelli padlólemeze, ami körönként 0,25 másodperces veszteséget jelentett. A sérült elemet megjavítják a második szabadedzésre.

Antonelli ráhajt a törmelékre:

A tréning folytatásában mindenki maradt a kemény keverékű Pirelliknél, legalábbis azok közül, akik viszonylag hamar kihajtottak a pályára. Így tett Verstappen és Antonelli is, akiknek vagy egyáltalán nem, vagy csak mérsékelten sérülhetett az autója. Ennek a Mercedesnél bizonyára kifejezetten örültek, lévén Russell autójával ellentétben Hamilton W15-ösén az Austinban bevetett új fejlesztések voltak fent.

A zavartalan körözés ezután egészen a 22. percig tartott, amikor már nem holmi törmelék, hanem jókora baleset miatt kellett ismét félbeszakítani az edzést. Alex Albon és Oliver Bearman akadtak össze, amikor utóbbi megpróbált igencsak rossz helyen lehúzódni a Williams pilótája elől, aki feltehetően a turbulens levegő miatt elveszítette az uralmat az autója felett, elcsípte a Ferrarit, majd pörögve a védőfalba vágódott. Egyiküknek sem esett baja, Albon pedig biztos, ami biztos, rögtön le is idiótázta honfitársát.

Videón a baleset:

A romok eltakarítása után 24 perccel a vége előtt folytatódott az edzés, a tabellán pedig Sainz, Russell, Albon, Verstappen, Pérez, Bottas, Magnussen, Cunoda, Piastri és Hülkenberg volt az első 10 helyezett sorrendje.

Na de ez még bőven változott, hiszen felkerültek a lágy abroncsok, amelyeken Russell vette át a vezetést 1:17.998-cal. Mögé 0,575 másodperces hátránnyal Sainz jött be, majd ezt faragta le 0,317 másodpercre, míg Verstappennek a harmadik helyen már 8 tized fölé rúgott a lemaradása, nem sokkal később ráadásul visszacsúszott a 4. helyre, mert Cunoda 1,5 tizeddel megelőzte. Ám ennél nagyobb problémát jelentett, hogy Verstappen az utolsó 7 percbe lépve lelassult a pályán, majd azt jelentette a rádión, hogy elment az erő az autójából. Ezután lassú tempóban visszagurult a bokszutcába, majd betolták a garázsba és többet nem láthattuk az edzésen.

Ami a további sorrendet illeti, a 4. helyen záró holland mögött Hülkenberg, Piastri, Ocon, Bottas, Lawson és Pérez tette teljessé az első tízet. A beugrók közül a Russelltől 1,2 másodperccel elmaradó, 12. pozícióban záró Antonelli végzett a legelőrébb, míg O’Ward a 13., Drugovich a 18., Shwartzman a 19., Bearman pedig nem meglepő módon a 20. lett.

FRISSÍTÉS:

Az edzés után a felügyelők Albon és Bearman balesetét, illetve a közvetlenül mögöttük érkező Shwartzman sárga zászló alatti előzését is vizsgálták. Előbbi esetben nem osztottak ki büntetést, Shwartzmant viszont 5 helyes hátrasorolással sújtották, amit majd pályafutása első F1-es futamán kell letöltenie, amennyiben valaha bemutatkozhat az F1-ben.

A Mexikóvárosi Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

Friss