2024. április 26. 05:17

KezdőlapHírekSzenzációs felvétel, legendás autót vezetett az F1-es kommentátor fia (videó)

Szenzációs felvétel, legendás autót vezetett az F1-es kommentátor fia (videó)

-

Látványos felvételt tett közzé Alex Brundle, a manapság F1-es szakkommentátorként dolgozó Martin Brundle fia. A 32 éves pilóta egy történelmi szempontból különleges autót vezethetett a Donington Parkban.

Nem mindennapi élményben volt része nemrég Alex Brundle-nek, a korábbi Forma-1-es pilóta, jelenleg a Sky Sports F1 szakkommentátoraként tevékenykedő Martin Brundle fiának. A manapság a WEC-ben versenyző, és néhány F2-es és F3-as futamon ugyancsak szakkommentátorként jelen lévő pilóta egy történelmi sportautót vezethetett egy szintén legendás pályán.

Az ifjabbik Brundle egy Lister Knobbly volánja mögé ült be, és tett meg alighanem néhány kört. Az autó 1957 és 1959 között versenyzett, és vagy a Jaguar soros 6 hengeres motorja, vagy a Chevrolet V8-asa hajtotta. (A bejegyzés tanúsága alapján ezúttal utóbbi.) A 32 éves versenyző a hozzászólások között azt is leírta, hogy olyan gumikeveréket használt, amelyet elsősorban kamionokra terveztek.

A felvételen látható, hogy Brundle-nek a mai szemnek egy versenyautóban mindenképpen szokatlan méretű kormányt kellett használnia, és elképesztően látványos, ahogyan szinte folyamatosan tekernie kell azt annak érdekében, hogy a pályán tartsa az autót. Szintén a kommentek között derült ki, hogy nem a teljes vonalvezetésen mentek, ugyanis a hajtűkanyart kihagyták, mivel ezek az autók nem ilyen fordulókra lettek tervezve.

 

Amellett, hogy régi és ritka, az autó különlegességét az a pilóta adja, akinek a nevéhez leginkább kötik. Ő pedig Archie Scott Brown, aki annak ellenére, hogy születése előtt súlyos testi rendellenességgel született, sikeres autóversenyzőnek mondhatta magát. A deformálódott lábakkal és jobb kar nélkül élt pilóta egy F1-es futamig is eljutott, legnagyobb sikereit pedig a Lister Knobbly volánja mögött érte el.

Azonban nem lenne teljes a történet, ha nem tennénk hozzá, hogy halálát is egy ilyen autót vezetve lelte: 1958-ban egy Spa-Francorchamps-ban rendezett sportautóversenyen vett részt, amikor az első helyért küzdve egy táblának ütközött, és hatalmasat bukott. Másnap belehalt sérüléseibe, mindössze hat nappal a 31. születésnapja előtt.

Ami a helyszínt illeti, szintén történelmi pályáról van szó. Bár a Forma-1 mindössze egyszer látogatott el a Donington Parkba, így is mély nyomot hagyott a sportág történelemkönyveiben. Az 1993-as futam első körében Ayrton Senna az ötödik helyről egészen az elsőig kapaszkodott fel, majd hatalmas előnnyel nyert meg az esős versenyt. Ráadásul a brazil pilóta az akkori szabályoknak köszönhetően a bokszutcán áthaladva futotta meg a leggyorsabb kört.

Friss