2024. április 23. 09:51

KezdőlapHírekAmiről nem beszél senki – Alonso több mint 100 milliárdot keresett az...

Amiről nem beszél senki – Alonso több mint 100 milliárdot keresett az Aston Martinnak

-

Fernando Alonso bahreini dobogója nemcsak sportszakmailag, hanem pénzügyi szempontból is nagy eredmény az Aston Martinnak. Az azt követő napokon ugyanis jelentősen megugrott a márka részvényeinek ára.

Bár a futamot Max Verstappen nyerte, Fernando Alonso volt a Bahreini Nagydíj legnagyobb sztárja. A spanyol pilóta a szezonnyitón felállhatott a dobogóra, hiszen a két Red Bull mögött a harmadik helyen ért célba. Mindezt ráadásul Charles Leclerc kiesésétől eltekintve teljesen megérdemelten, erőből tette. Csapattársa, Lance Stroll szintén remekül szerepelt, hiszen sérülten a hatodik pozícióba hozta be az autót.

Forma-1, Fernando Alonso, dobogó, Bahreini Nagydíj 2023, futam
Alonso eredménye nem csak sportszakmailag jelentett sokat az Aston Martinnak (Fotó: Aston Martin)

Bár a 23 pont és a konstruktőri második hely kiváló eredmény egy olyan csapat számára, amely tavaly csak a hetedik lett az összetettben. Ez akár még jobb is lehetett volna. Amennyiben Stroll nem megy neki Alonsónak az első körben, úgy a kétszeres F1-es világbajnok sokkal közelebb lehetett volna a második Sergio Pérezzel, és nem kizárt, hogy Leclerc kiesése előtt a monacói pilótával is küzdhetett volna, míg a kanadai versenyzőnek csak pár kör hiányzott ahhoz, hogy megelőzze Lewis Hamiltont.

Az Aston Martinnál azonban így sem panaszkodhatnak. Már csak azért sem, mert a dobogónak és az autó jó tempójának köszönhetően nemcsak sportszakmai, hanem gazdasági sikerek is jöttek. A tőzsdén ugyanis a hét első napján 240-ről 276 fontra nőtt az Aston Martin Lagonda részvényára, így a márka értéke körülbelül 300 millió fonttal, azaz közel 130 milliárd forinttal emelkedett.

Persze hozzá kell tenni, hogy ez biztosan nem csak az F1-es szereplésnek köszönhető, hiszen a növekedés már az előző héten elindult: a hét elején az Aston Martin részvényeinek árfolyama még 200 font alatt volt, péntekre pedig elérte a már említett 240-et. Mindez a Bloomberg elemzése szerint annak tudható be, hogy a luxusautó-márka erős eredményekről számolt be, és az előrejelzése szerint a második félévben képes lesz növelni a szállításmennyiséget, mivel enyhülnek az ellátási láncban tapasztalható hiányok.

Az Aston Martin az elmúlt években nem szerepel jól a tőzsdén, hiszen a részvényárak folyamatosan csökkentek. Lawrence Stroll 2020 elején vette meg a céget, és bár 2021-ben volt egy enyhe felfelé ívelés, összességében az ő regnálása alatt is csak mérséklődött a visszaesés. A múlt héten és a mostani hét elején látott teljesítmény tehát kifejezetten jól jött a vállalatnak.

Forma-1, Aston Martin logo, Emilia Romagna Nagydíj 2022
Jól kezdte a hetet a tőzsdén az Aston Martin (Fotó: Aston Martin)

Azonban hozzá kell tenni, hogy a részvényárak csak keddig növekedtek, aznap 297 font volt a záráskor, vagyis további 23-mal emelkedett. Azóta viszont folyamatos a visszaesés, és péntekre már 250 font alatt volt az érték. Mindez persze még mindig sokkal jobb, mint ahol két héttel ezelőtt állnak, kérdés, hogy hol áll meg ez a folyamat.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss