2024. április 25. 14:06

KezdőlapHírekSzürreális: háromévesen már 1000 lóerős Ferrarit vezet a motoros világbajnok fia (videó)

Szürreális: háromévesen már 1000 lóerős Ferrarit vezet a motoros világbajnok fia (videó)

-

Elképesztő videó látott napvilágot nemrég: egy hároméves gyerek egy 1000 lóerős Ferrari volánja mögé ült be, és vezette azt. A kisfiú édesapja egyébként az ötszörös világbajnok egykori motoros, Kenan Sofuoğlu.

Ahogyan teltek az évek, évtizedek, a gyerekek egyre korábban kezdték az autóversenyzést. Mára már odáig jutottunk, hogy ha kisgyerekként valakit nem ültetnek be egy gokartba, és nem kezd el rendszeresen gokartozni, akkor később aligha jut el a legmagasabb szintre. Azonban még így is szürreálisnak tűnik az a videó, amely pár napja látott napvilágot.

A felvételen egy kisgyerek beül egy Ferrari SF90 Stradaléba, és teljesen egyedül elvezeti azt egy gokartpályán. A Scuderia létrejöttének 90. évfordulója alkalmából piacra dobott kocsit egy 3990 köbcentiméteres, ikerturbós V8-as motor hajtja. Az Instagram-bejegyzés alapján 1000 lóerőre is képes, és ez nem is akkora túlzás, mert az elektromos rásegítéssel együtt 986 lóerőt tud a gép.

Az Instagram-oldalt jobban megnézve kiderül, hogy a kisfiú még 4 éves sincs, hiszen 2019. április 11-én született. A neve Zayn Sofuoğlu, és egyébként török nemzetiségű. Ezen a ponton a motorsportot jól ismerő olvasók előnyben lehetnek, ugyanis számukra ismerősen csenghet a családnév: nem véletlenül, hiszen az ötszörös Supersport-világbajnok Kenan Sofuoğlu fiáról van szó.

A most 38 éves expilóta 2003-tól 2018-ig, a 2011-es idény kivételével versenyzett a kategóriában. 2007-ben, 2010-ben, 2012-ben, 2015-ben és 2016-ban végzett a tabella élén, amivel ő tartja a rekordot a vb-címek számában ebben a géposztályban. Emellett 123 futamon összesen 43 győzelemig, további 41 dobogós helyezésig ás 34 pole pozícióig jutott.

Sofuoğlu a Supersportnál magasabb kategóriákban is megpróbálkozott, ám azokban nem járt sikerrel. 2008-ban a Superbike-világbajnokságban vett részt, ám a legjobb helyezése csupán egy kilencedik pozíció volt, így a szezonzáró portugáliai futamon már visszatért a Supersportba, és meg is nyerte a futamot. A 2011-es idényben pedig a MotoGP előszobájában, a Moto2-ben versenyzett, ahol Hollandiában második helyet ért el, de ebben a kategóriában sem tudott tartósan megragadni.

A 2018-as ausztráliai idénynyitó után, több sérülés miatt bejelentette visszavonulását, de pár hónappal későbbi imolai futamra még visszatért. Ezt követően politikusnak állt, és már ebben az évben megválasztották Sakarya tartomány parlamenti képviselőjének az Igazság és Fejlődés Pártjának színeiben. Nem sokkal később kisebb felháborodást váltott ki, hogy Lamborghinijével egy ellenzéki képviselő helyére parkolt. Képviselői fizetését egyébként jótékony célra ajánlja fel.

Friss