2024. április 25. 07:47

KezdőlapF1Újabb ijesztő incidensbe keveredett a pilóta, akinek 20 éve Schumacher sietett a...

Újabb ijesztő incidensbe keveredett a pilóta, akinek 20 éve Schumacher sietett a segítségére (videó)

-

Ijesztő incidensbe keveredett az ausztrál Supercar-bajnokság veterán pilótája, ami egy időre George Russellbe is belefojtotta a szót. A pórul járt versenyző szerencsére sértetlenül kiszállt az autóból, nem úgy, mint 20 évvel ezelőtt egy F1-es baleset után.

Ahogyan az minden évben lenni szokott (már amikor van Ausztrál Nagydíj), az ausztrál V8-as Supercar-bajnokság ezen a hétvégén is a Melbourne-ben állomásozó F1 betétsorozataként szolgál. A Forma-1-es időmérő után rendezték az időmérőt a vasárnap zajló harmadik, illetve negyedik futamra, és a kvalifikációt egy ijesztő incidens tette emlékezetessé.

A veterán James Courtney bal első kereke ugyanis egyszer csak kigyulladt. A lángok egyre jobban terjedtek, és egyre magasabbra csaptak, emellett a füst is nagy volt, és a pilótafülkébe is bejutott. A 42 esztendős versenyző azonban sikeresen bejutott a bokszba, és sértetlenül kiszállt az autójából, amelyet a szerelők gyorsan el is oltottak. Nem sokkal később már nyilatkozott az esetről.

„Láttam a lángokat, és éreztem valami szagot az autó bal eleje felől – idézte fel az eseményeket a Fox riporterének a sorozat 2010-es bajnoka. – Utána csak próbáltam eljutni a bokszba, hogy megmentsék a kocsit. Nem tudom, mi történt, de a bal elején volt. Vélhetően hasonló, mint ami Nickkel történt. Úgy tűnik, hogy ugyanaz a pontja [az autónak], úgyhogy ez nem jó.”

Courtney egyik ellenfelére, Nick Percatre célzott, aki pénteken került ehhez nagyon hasonló, bár talán egy fokkal kevésbé ijesztő szituációba keveredett. A 34 esztendős pilóta autójának szintén a bal első kereke gyulladt ki a második futamon. Courtney-hoz hasonlóan sikerült eljutnia a bokszutcáig, de ő a bejáratnál parkolt le, és a pályamunkások oltották el a tüzet.

A szombati eset az F1-esek figyelmét sem kerülte el. George Russell éppen a Sky Sportsnak értékelte az időmérőt, amikor a kivetítőn meglátta a lángokat, és azonnal félbeszakította az interjút. A kvalifikáción a második helyet megszerző brit versenyző aztán mindenki máshoz hasonlóan megnyugodhatott, és miután látta, hogy Courtney sértetlenül kiszáll, folytatta a válaszadást.

Az ausztrál versenyző nem először kerül ijesztő szituációba, de a mostani incidens semmi ahhoz képest, mint ami kicsit több mint 20 éve, 2002 szeptemberében történt. Akkoriban a Jaguar tesztpilótájaként Monzában vett részt egy teszten, amikor a futómű felmondta a szolgálatot, és 67 G-s erővel a falnak csapódott. Elmondása szerint elsőként Michael Schumacher sietett a segítségére. Csodával határos módon túlélte az ütközést, de jobb oldala átmenetileg lebénult, és a felépülése nagyon hosszú időt vett igénybe.

Gyalogosalagútba csapódott, de túlélte az F1 egyik legfurcsább balesetét

Friss