2024. április 27. 19:19

KezdőlapHírekHalláskárosodás és libabőr garantált - ilyen belülről a Ferrari F1-es körrekordot döntő...

Halláskárosodás és libabőr garantált – ilyen belülről a Ferrari F1-es körrekordot döntő V12-es szörnyetege (videó)

-

Noha nem érte el a remélt sikereket, és futamot sem tudott nyerni a sportautó-világbajnokságon, a vezetése a mai napig óriási élmény, Alex Brundle, a Sky Sportson szakkomentátorként dolgozó F1-es veterán Martin Brundle szintén autóversenyző fia pedig meg is tapasztalhatta, hogy milyen, amikor a Donington Parkban száguldozhat vele.

A szóban forgó autó az 1970-es sportautó-világbajnoki szezon végén debütált, elődje, a Ferrari 512 S mellett az 1971-es szezonban is használt 512 M, amelynek nevében az „m” betű a „módosított” szóra utal. Az S-változatnál könnyebb és erősebb motorral szerelt, alacsonyabb és aerodinamikailag hatékonyabb karosszériával ellátott, módosított hátsó fékekkel és felfüggesztéssel szerelt versenyautó 1970 októberében, az osztrák 1000 km-es versenyen mutatkozott be az Österreichringen, 1971-ben pedig már teljes szezont ment.

A Ferrari 512 M 

Az 5 literes, 620 lóerős V12-es motorral hajtott versenygép mindössze 815 kg-t nyom, és 15 db készült belőle, azaz a 25 512 S-ből ennyit alakítottak át M-re. A módosítások az ausztriai debütáláson kifizetődni látszódtak, mert bár az időmérőn a Jacky Ickx-Ignazio Giunti páros üzemanyagellátási gondokkal szembesült, így is tartani tudták a lépét a legtöbb Porsche 917-essel, a versenyen pedig Ickx már az első néhány körben megdöntötte a Porsche pole-idejét, majd végül a két hónappal azelőtt szintén általa felállított Forma-1-es körrekordnál is jobbat ment. Generátorprobléma miatt azonban a futamot nem tudták befejezni.

Ezt követte az 512 M egyetlen győzelme, amelyet Kyalamiban, egy világbajnokságon kívüli 1000 km-s versenyen szerzett. Az Ickx-Giunti kettős az egy perces büntetése ellenére két kört vert a futamon rajthoz álló másik gyári autóra, egy Porsche 917K-ra. Ezek után mindenki azt várta, hogy 1971-ben az 512 M letarolja a mezőnyt, de ez végül nem következett be, mert Maranellóban úgy döntöttek, hogy ismét elkezdenek a 3 literes prototípusokra koncentrálni, ezért az új 312 PB-t fejlesztették (ez végül jó döntésnek bizonyult, mert 1972-ben és 1973-ban is világbajnokok lettek), az 512 M-eket pedig ügyfélcsapatok futtatták, amelyek nem tudtak labdába rúgni a gyári Porschék ellen. Az 5 literes kategória az év végén aztán meg is szűnt, véget vetve az 512-esek és a 917-esek karrierjének is.

De szerencsére a mai napig vannak működő és remekül karbantartott példányok, amelyek egyikét vihette el a Le Mans-i 24 órást eddig kilencszer megjárt, kétszer az LMP2-es kategória második helyén végző Alex Brundle néhány körre a Donington Parkban. Hangerőt fel! (de azért csak óvatosan)

Friss