2024. május 02. 09:45

KezdőlapHírekMarko írásos megrovást kapott az FIA-tól, Wolff szerint ilyen kijelentéseknek nincs helye...

Marko írásos megrovást kapott az FIA-tól, Wolff szerint ilyen kijelentéseknek nincs helye az F1-ben

-

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) írásos megrovásban részesítette Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját annak diszkriminatív megjegyzései miatt. A Szingapúri Nagydíjon több csapatfőnök, köztük Toto Wolff és még Christian Horner is elítélte a 80 esztendős osztrák szavait.

Miután csütörtökön Lewis Hamilton, Max Verstappen és Sergio Pérez is elmondta a véleményét Helmut Marko, a Red Bull tanácsadójának mexikói pilótára tett diszkriminatív megjegyzéséről, pénteken több csapatfőnök is megtette ugyanezt. A 80 esztendős osztrák  a Servus TV-nek Pérez formaingadozásai kapcsán azt mondta, hogy „ő dél-amerikai, és egyszerűen csak nem annyira fókuszált fejben, mint Max [Verstappen] vagy Sebastian [Vettel].” Később még rontott a helyzeten azzal, hogy az oe24.at oldalnak közölte: ő csak úgy értette hogy „egy mexikóinak más a mentalitása, mint egy németnek vagy egy hollandnak, ám ki tudja, talán ő is kézben tartja a dolgokat.”

Hamilton beleszállt Markóba: teljességgel elfogadhatatlan, nem lehet elintézni egy bocsánatkéréssel

Az igencsak diszkriminatív megnyilvánulás jókora felháborodást váltott ki nemcsak Pérez szurkolóinak körében, hanem az F1 berkein belül is, Marko pedig ezután nyilvánosan, majd Péreztől is bocsánatot kért. Ezzel azonban még nem volt vége az ügynek, az FIA ugyanis írásos megrovásban részesítette az osztrákot. „Megerősítjük, hogy Helmut Marko írásos figyelmeztetést kapott, és az FIA etikai kódexének megfelelően emlékeztettük a felelősségére, mint a motorsport közszereplőjét” – áll a szövetség közleményében.

Még a figyelmeztetés előtt az FIA Szingapúri Nagydíjon tartott pénteki sajtótájékoztatóján több csapatfőnök is elítélte Marko szavait, mindannyiuk közül pedig Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke fogalmazott a legkeményebben, míg Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke kissé elviccelte a dolgot.

„Manapság a sztereotipizálás már nem működik, óvatosnak kell lennünk azzal, hogy mit mondunk – kezdte Steiner, mintha Marko szavaival csak annyi lenne a baj, hogy ma már az ilyesmit nem nézi el a közvélemény. – Néha ezt nagyon nehéz megtenni, mert nem úgy gondolod, amit mondasz, és nyilván, ha tisztában vagy ezzel, akkor nem kellene mondanod. Nem hallottam, mert németül érthettem volna, hogy miként mondta. Csak olvastam, és talán a fordításban másként hangzott. De ez van, megbirkóznak vele. Egyébként meglepődve hallottam, hogy Mexikó Dél-Amerikában van” – utalta Marko tárgyi tévedésére.

Helmut Marko, Red Bull, Belga Nagydíj
Fotó: Francois Nel/Getty Images/Red Bull Content Pool

Wolff azonban nem találta ezt mulatságosnak.

„Nevetünk Dél-Amerikán, de ez az egész téma egyáltalán nem vicces – jelentette ki. – És nemcsak az, amit mondott, hanem a gondolkodásmód, hogy egyáltalán előjöhetsz ilyesmivel. Ennek nincs helye az F1-ben. Ez nem olyasmi, amit a múltban mondani kellett volna, most és a jövőben pedig biztosan nem az.”

„Mind tudjuk, hogy nagyobb sokszínűségre van szükségünk az F1-ben, nagyobb befogadásra, a csapatok pedig a tőlük telhető legtöbbet teszik, hogy olyan környezetet teremtsenek, amelyben ez lehetséges. Az ilyen kijelentések pedig nyilván nem olyan színben tüntetik fel az F1-et, amit az F1 megérdemel mindazért, amit tesz.”

Alessandro Alunni Bravi, az Alfa Romeo csapatfőnöke szintén azt hangsúlyozta, hogy példát kell mutatniuk.

„Számomra nagyon fontos, hogy az F1, mint közösség, tisztelettudó legyen. Mindannyian közösen ráléptünk egy útra a diverzitás és befogadás felé, ennek pedig tényszerűnek kell lennie. Nem elég, ha van egy stratégiánk, úgy is kell viselkednünk, amivel megmutatjuk az embereknek, hogy milyen értéknek tartjuk ezeket a dolgokat az F1-ben, és óvatosnak kell lennünk azzal, hogy miként véleményezünk dolgokat. Én olasz vagyok, és tudom, hogy mi olaszok is találkozunk olykor hasonló megjegyzésekkel. Mindenkit tisztelni kell.”

Toto Wolff, Szingapúri Nagydíj, Mercedes
Wolff Marko kommentjét és Steiner hozzáállását sem díjazta / Fotó: LAT Images / Mercedes

„Mindannyian keményen dolgozunk, mindannyian próbáljuk bizonyítani, hogy a versenyzőktől kezdve a többiekig mind jó munkát végezhetünk itt a Forma-1-ben. Nagyon befogadónak kell lennünk, és meg kell mutatnunk, hogy az F1 egy nyitott közösség, ahol mindenki megtalálhatja a helyét.”

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója szeirint „Nem volt valami nagyszerű kijelentés”, és „Érthető, hogy az emberek miért sértődtek meg rajta. Én személy szerint nem hallottam, csak olvastam, de mindenkit nagyon is tisztelni kell, és nem szabad olyan dolgokat mondani, amiket helytelennek lehet értelmezni.”

Még Horner is elítélte Markót, és megindokolta, miért maradt el a reackió

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sports műsorában maga is elítélte, amit Marko mondott, egyúttal kiállt Pérez mellett.

Helmut Marko, Christian Horner
Helmut Marko és Christian Horner / Fotó: Mark Thompson/Getty Images / Red Bull Content Pool

„Először is, ezek a megjegyzések nem voltak helyénvalók. Helmut gyorsan felismerte ezt, és nyilvánosan, valamint személyesen Sergiótól is bocsánatot kért. Szerintem az ember mindig tanul az életben, még 80 évesen is, a leckét pedig végül megtanulta. Checo nagyon népszerű és fontos tagja a csapatunknak, és nagyon keményen küzdöttünk azért, hogy leigazoljuk őt a 2021-es szezonra. Rengetegen követnek minket világszerte, és nagyon komolyan és felelősségteljesen kezeljük ezt. És nemcsak Checo, hanem a csapat és az F1 követői miatt is. Ez a 250. versenye, erre akarunk koncentrálni.”

Ez alapján joggal merülhet fel, hogy amennyiben ilyen komolyan kezelik az ilyen ügyeket, miért nem adtak ki semmilyen hivatalos közleményt, amiben elítélték Marko megnyilvánulását. „Helmut bocsánatot kért. Azzal kapcsolatban pedig, hogy miért nem adtunk ki közleményt, ő nem a Red Bull Racing alkalmazottja, hanem a tágabb Red Bull-csoporté, a csoport pedig bocsánatot kért a Servus TV-n keresztül” – indokolta meg Horner.

Friss