2024. május 04. 09:22

KezdőlapHírekAz FIA elismerte: hibáztak, meg kellett volna büntetni Verstappent

Az FIA elismerte: hibáztak, meg kellett volna büntetni Verstappent

-

A Japán Nagydíjon a Szingapúrban szolgálatot teljesítő egyik sportfelügyelő ismerte be, hogy hiba volt nem megbüntetni Max Verstappent az előző versenyhétvége időmérő edzésén.

A Szingapúri Nagydíj időmérő edzése után nagy felzúdulást keltett, hogy Max Verstappen miként úszhatta meg figyelmeztetéssel Cunoda Júki feltartását, és a felügyelők miért nem sorolták őt hátra a futam rajtrácsán. A döntés utáni konklúzió az volt, hogy jelenleg a felügyelők megítélésén múlik, hogy az olyan esetekben, amikor a csapat nem figyelmezteti a feltartást elkövető pilótát, alkalmaznak-e hátrasorolásos büntetést, vagy csak a csapatra rónak pénzbírságot.

Miért úszhatta meg Verstappen azt, amiért Leclerc-t megbüntették?

Mindez azonban igencsak szembemegy a józan ésszel és számos korábbi ilyen esettel, nem véletlenül nyilatkozta azt Pierre Gasly, hogy nem érti a szabályokat, és hogy mi alapján alkalmazzák azokat, de Lando Norris is kijelentette, hogy keményebben kellene büntetni a feltartást. Az általános felháborodás pedig most oda vezetett, hogy az FIA a Japán Nagydíjon elismerte, Szingapúrban Verstappennek is az ilyenkor szokásos három helyes rajtbüntetést kellett volna kapnia, egyúttal leszögezte, hogy a holland pilóta meg nem büntetése nem teremt precedenst, és törlik azt az olyan múltbeli eseteket felsoroló adatbázisból, amelyre a felügyelők a jövőbeli döntéseik során hivatkozhatnak.

Volt csapattársa sem érti, hogyan úszhatta meg a büntetést Verstappen

Minderről az Autosport számolt be, amely arról írt, hogy a csapatmenedzserek pénteki szuzukai találkozóján is előkerült a téma, Matteo Perini, a Szingapúrban és Japánban is szolgálatot teljesítő egyik sportfelügyelő pedig ezen ismerte el, hogy megrovás helyett büntetni kellett volna Verstappent, továbbá „valószínűleg” Logan Sargeantot is Lance Stroll feltartásáért, mivel ő is megúszta ezt. Perini itt erősítette meg, hogy Verstappen esete nem teremtett precedenst, és a rádión történő figyelmeztetés elmaradását nem kezelhetik enyhítő körülményként és az nem mentheti meg a versenyzőket egy keményebb büntetéstől.

Noha most tisztázták az esetet, a riválisok valószínűleg azért így is frusztráltak, hiszen amennyiben a 11. helyett a 14. helyről rajtol, nem biztos, hogy ugyanígy alakul a holland verseny, és nem feltétlenül végez az 5. helyen, azaz a büntetés elmaradása értékes pontoktól foszthatott meg egyeseket.

Friss