2024. május 05. 13:59

KezdőlapHírekAlonso tényleg a Red Bullhoz szerződik? - az F1 egyik elismert újságírója...

Alonso tényleg a Red Bullhoz szerződik? – az F1 egyik elismert újságírója sem zárja ki

-

Fernando Alonso Red Bullhoz igazolása tartja most lázban az F1-es drukkereket, akik pedig nagyon szeretnék, hogy ez megtörténjen, most az évtizedek óta a nagydíjakon dolgozó veterán újságíró szavaiba is kapaszkodhatnak.

Kétségtelenül az utóbbi napok legfelkapottabb Forma-1-es híre Fernando Alonso esetleges Red Bullhoz igazolása, ami továbbra is csak pletyka, de amelyet egyelőre egyik fél sem cáfolt. És miközben bőven megvan rá az esély, hogy az egészből nem lesz semmi, egyre több jel utal arra, hogy ez nem csak légből kapott feltételezés, hanem a „nem zörög a haraszt…” esete. Ezt támasztja alá Joe Saward, az F1 egyik legelismertebb, rendkívül jól értesültnek számító, 1988 óta minden futamon személyesen jelen lévő újságírójának blogja, amelynek legutóbbi bejegyzésében az Alonso-Red Bull pletykáról is szót ejt.

Jöhet az F1 idei bombahíre: Alonso válthatja Pérezt a Red Bullnál 2024-ben?

Saward azzal kezdi, hogy ő is látta Albert Fabrega, az ismert spanyol F1-es riporter posztját arról, hogy olyan pletykát hallott, amit nem akar elhinni, majd „nem tartott sokáig, mire Spanyolországból azt hallottam, hogy Alonso talán ismét arrébb táncolhat. Azt sugallták, hogy nem fog az Aston Martinnál maradni 2024-ben, noha több éves szerződése lehet. Az a szóbeszéd, hogy jövőre a Red Bullnál tűnhet fel.”

A veterán zsurnaliszta szerint egy ilyen lépés „megerősítené a bajnokcsapatot, ugyanakkor torpedó méretű lyukat ütne az Aston Martin projektjén, úgyhogy ez nekik dupla csapás lenne. A zöld csapat izgalmas rajt után nagyon visszaesett a szezon során, és nehéz elképzelni, hogy Lance Stroll előlép és sikerre vezeti őket. A legjobb elérhető tapasztalt pilóta Sergio Pérez lenne…”

Saward ezzel természetesen arra utalt, hogy egy Alonso-Pérez cserével mindkét együttes jól járna. Ezután belement a fejtegetésbe, hogy mindez lehetséges lenne-e, és arra jutott, hogy az F1-es szerződések természetét ismerve nem elképzelhetetlen, hogy igen.

„A több éves szerződéseknek általában vannak opcióik, és amikor Fernando aláírt az Aston Martinhoz, nagyobb szükségük volt rá, mint neki rájuk, úgyhogy valószínűleg megadták neki azt, amit akart. Meglehetősen biztos vagyok benne, hogy akart kilépési záradékot a szerződésébe arra az esetre, ha nem lesz olyan jó a csapat” – írta, majd később hozzátette, hogy valószínűleg Pérez szerződésében is szerepel teljesítmény záradék, amelyek általában a csapattárs pontjaihoz viszonyított arányokon alapulnak, és nehéz elképzelni, hogy a mostanáig Verstappen pontjainak csupán 48,8%-át gyűjtő Pérezt ilyen teljesítménnyel ne lehetne kompenzáció kifizetése nélkül elküldeni.

Daniel Ricciardo, Fernando Alonso, Holland Nagydíj
Vajon melyikük lesz a befutó? / Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images/Red Bull Content Pool

De mi a helyzet Ricciardóval? „Egy ilyen lépésnek lenne értelme a Red Bull részéről, mert Pérez nem hozta, amit hoznia kellett, és bár Daniel Ricciardo feltámadása elég jól festett, Fernando leigazolása valószínűleg jobb lenne – jelentette ki. – A Red Bullnak óvatosan kellene bánnia a versenyzőkkel, hiszen Alonso ingerlékeny tud lenni, de 42 évesen már nem lesz itt örökké, úgyhogy szépen kitöltené a helyet, amíg a Red Bull nem hoz egy fiatalt.”

„A Red Bull visszautasítana egy ajánlatot Alonsótól? Egy ilyen húzás bizonyos mértékig felrobbantaná a pilótapiacot, a legtöbben pedig örömmel látnák, hogy Fernando jövőre felveszi a harcot Verstappennel, ha a csapat akkor is olyan domináns lesz, mint most.”

„Ha a számokat nézzük, akkor kijön a matek. Jelenleg 10 csapat között oszlik el 1,157 milliárd dollárnyi pénzdíj. A különbség a konstruktőri világbajnok és a második helyezett csapat között nagyjából 10 millió dollár, noha lehetnek további, teljesítmény alapú kifizetések, amelyekről nem tudunk, mint a sorozatban megnyert vb-címekért járó bónusz. Magyarul, megszabadulni Péreztől (aki Saward információi szerint nagyjából évi 8 millió dollárt keres – a szerk.) kevesebbe kerülne, mint a második helyen végezni a 2024-es bajnokságban azért, mert nem tud elég pontot szerezi. Ez pedig jó indíték.”

Forma-1, Fernando Alonso, Max Verstappen, Holland Nagydíj 2023, futam
Alonso és Verstappen megférne egy csapatban? / Fotó: Getty Images/Red Bull Content Pool

Természetesen az, hogy Saward levezette, miért érné meg a Red Bullnak szerződtetni Alonsót, még semmit nem jelent, de önmagában az sokatmondó, hogy az általában jól értesültnek számító, hitelességére természetesen sokat adó újságíró hosszasan foglalkozott a lehetőséggel, és nem söpörte le annyival az asztalról, hogy ez kacsa, és kizárt, hogy megtörténjen.

A Sky Sports riportere szerint viszont az egész esélytelen

Noha hivatalos reakció az érintettek részéről még nem érkezett, közben számos olyan újságíró is akad, aki szerint egy ilyen lépés továbbra is elképzelhetetlen. Közéjük tartozik Craig Slater, a Sky Sports riportere is, aki a csatorna F1-es podcastjában saját forrásaira hivatkozva állította, hogy továbbra is Daniel Ricciardo az esélyes Pérez leváltására, majd azt is elmondta, honnan indulhattak ezek a pletykák.

„Tudomásom szerint [Alonso] nincs előrébb Ricciardónál a jövő évi opciókat tekintve. [Az a hír pedig, hogy Alonso oda igazolhat] nem hivatalosan a csapattól vagy bármi egyéb ilyen helyről jön. Beszélnek erről az interneten, de ez a tudomásom szerint nem fog megtörténni. Néhány rangidős csapattag mondta nekem, hogy talán Alonso menedzsere ismét vizsgálódik és kiértékeli, hogy vannak-e jobb opciók neki a következő szezonra, és talán ebből lett az, hogy ő fogja átvenni Pérez helyét, de nagy bizonyossággal mondhatom, hogy nincs esély erre” – jelentette ki Slater.

Friss