2024. április 29. 09:57

KezdőlapHírekHiába dőltek el a világbajnoki címek, így is milliókról dönt majd az...

Hiába dőltek el a világbajnoki címek, így is milliókról dönt majd az F1-es szezonzáró Abu-Dzabiban

-

Az idei az első olyan szezon a 2015-ös óta, amelyben a Forma-1 mezőnye úgy érkezik meg a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj helyszínére, hogy a konstruktőri világbajnoki cím és az egyéni pontverseny első három helye is eldőlt. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne maradtak volna nyitott kérdések az idei utolsó versenyre, sőt, több csapat számára is óriási lesz a tét.

Mondjon bármit Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke arról, hogy nem igazán hozza lázba a konstruktőri második hely, a mutatottnál jóval fontosabb neki és a teljes Mercedes-istállónak, hogy megőrizzék az előnyt a Ferrarival szemben, miként az összes csapatnak fontos, hogy a lehető legjobb helyen zárják az idényt.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó párharc természetesen a Ferrari és a Mercedes közötti lesz, és mivel csupán 4 pont a brackley-iek előnye a szezon második felében felzárkózó vörösök előtt, nagy csatára van kilátás. Persze, van árnyoldala is annak, ha valaki megszerzi a 10-15 millió dollár körüli összeggel kecsegtető második helyet, hiszen 2024 első negyedévében kevesebbet fordíthat majd aerodinamikai fejlesztésre, mint a 3. helyezett.

Persze az érvényben levő lépcsőzetes rendszer miatt minden istállóra igaz, hogy a pénzdíjazás növekedésével csökken a tesztelési ideje, de ettől még persze egyikük sem akar direkt hátrébb végezni. Így a 273 pontos Aston Martin is azon lesz, hogy Abu-Dzabiban behozza a 284 pontos McLarent és megszerezze a negyedik helyet, ugyanakkor Mike Krack csapatfőnök előre jelezte, hogy a 2024-es felkészülésnek fogják szentelni az idei utolsó hétvégét, és nem mindent a konstruktőri helyezés hajszolásának rendelnek alá.

George Russell, Mercedes, Carlos Sainz, Ferrari, Spanyol Nagydíj
A Mercedes és a Ferrari között nagy csata várható Abu-Dzabiban / Fotó: Jiri Krenek

Hogy ez mennyire lesz igaz a mezőny hátsó régióiban, az majd kiderül, a hetedik helyért mindenesetre öldöklő lesz a csata, amelyben ráadásul négy istálló is érintett. A Red Bull első helye mellett csak a 6. pozícióban tanyázó Alpine konstruktőri helyezése van bebetonozva, mögötte viszont 16 pont választ el négy gárdát. A jelenlegi 7. Williamsnek 28, mögötte az AlphaTaurinak 21, az Alfa Romeónak 16, a Haasnak pedig 12 pontja van. Bőven benne van a pakliban, hogy egyikük sem szerez pontot Abu-Dzabiban, de ha az AlphaTauri, Alfa Romeo, Haas hármas bármelyikének kijön a lépés, akkor javíthat a helyezésén.

A csapatok versengése mellett az egyéni pontversenyben a 4. hely a legelőkelőbb kiadó pozíció, amely semmilyen anyagi jutalommal nem jár, de azért bizonyára Carlos Sainz, Fernando Alonso és Lando Norris sem bánná, ha elcsípné. A Ferrari spanyolja foglalja el azt jelenleg 200 ponttal, míg mögötte Alonso és Norris 195-195 egységgel áll, és még a 188 pontos Leclerc-nek is van sansza, noha igencsak halvány.

Friss