2024. április 29. 07:20

KezdőlapHírekA Red Bull direkt lassabb taktikát adott Verstappennek, hogy egyedülálló mérföldkövet érhessen...

A Red Bull direkt lassabb taktikát adott Verstappennek, hogy egyedülálló mérföldkövet érhessen el

-

Max Verstappen úgy nyerte meg 17 másodperces előnnyel a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjat, hogy nem a legoptimálisabb stratégiával versenyzett annak érdekében, hogy olyasmit tegyen, amit még soha senki.

Már az Abu-dzabi Nagydíj előtt is nyilvánvaló volt, hogy Max Verstappen lehet az első F1-es pilóta a történelemben, aki 1000 versenykört tölt az élen, ám ehhez a pole pozíciót megszerző holland legfeljebb 9 olyan kört engedhetett meg magának a szezonzárón, amelyet nem ő fejez be az első helyen.

Max Verstappen, Abu-dzabi Nagydíj, Red Bull
Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Bár Verstappen többször is hangsúlyozta, hogy nem foglalkoztatják különösebben a rekordok, most nem ez volt a helyzet, így végül csak 6 körben nem ő haladt át elsőként a célvonalon, ami nem véletlen, a Red Bull ugyanis szándékosan elnyújtotta a kiállásait a riválisokhoz képest, hogy véletlenül se veszítsék el még csak ideiglenesen sem a vezetést. A háromszoros világbajnok első kiállására a 16. körben került sor, ami után 6 körön át Cunoda Júki állt az élen, de miután Verstappen visszakerült oda, már a futam végéig ott is maradt. Amikor pedig 3 körrel a vége előtt elérte az 1000-es álomhatárt, Gianpiero Lambiase versenymérnök közölte a rádióban: „Az A-küldetés teljesítve.”

„Tudtam a verseny előtt, hogy elérhető [az 1000 kör], ezért mérnöki oldalról meg akartuk próbálni úgy alakítani a stratégiát, hogy ne álljak ki túl korán kereket cserélni – árulta el Verstappen az FIA verseny utáni sajtótájékoztatóján. – Vártunk, amíg a többiek kiállnak, ami természetesen nem mindig a leggyorsabb stratégia, de az élen akartam maradni, hogy gyűjtsem a köröket.”

Verstappen elmondta, hogy mérnöke „tisztában volt ezzel, ezért csak biztosra kellett mennünk, hogy ne hívjanak ki túl korán. A gumik rendben voltak, habár nem fantasztikusak, de rendben levőnek érződtek, úgyhogy csak elnyújtottuk egy kicsit az etapokat.”

Verstappen brutálisan sok rekordot megdöntött az idén, mutatjuk, hogy melyikeket

Többek között az 1000-es határ hajszolása eredményezte azt is, hogy az utolsó etap előtt Verstappen a rádióban szólt, hogy a Red Bull nyugodtan részesítse előnyben Pérezt és hívja ki őt hamarabb, hiszen nem akarta elveszíteni az első helyet. A számláló végül 1003 körnél állt meg, azaz Verstappen az idei 1325 kör 75,7%-át az élen töltötte, ami szintén új rekord.

Az élen töltött körök számának csúcsát eddig Sebastian Vettel tartotta 739-el a 19 futamos 2011-es szezonból, de Verstappen akkor is túlszárnyalta volna ezt, ha az idei év is csak ennyi versenyből áll, hiszen már a 18. hétvégén, Austinban átlépte ezt a határt.

Friss