2024. április 29. 08:09

KezdőlapHírekOliver Solberg megmutatta a családi rally-múzeum kincseit

Oliver Solberg megmutatta a családi rally-múzeum kincseit

-

Miközben mindenki arra vár, hogy az ifjú Solberg bejelentse, hogy hol versenyez 2024-ben, a versenyző egy spontán tárlatvezetést tartott a családi múzeumban.

Oliver Solberg rokonságában tíz rallyversenyző van, talán nem nehéz kitalálni, hogy mi a téma a szűkebb és tágabb körű családi eseményeken. A múzeum előterében a nagyszülők versenyautói kaptak helyet. Az anyai nagyapa sárga 911-es Porschéja 1994-ből, amellyel Stiq Blomqvist is versenyzett, körülötte az szülők rokonainak régebbi Volvói.

A belső teremben egy McLaren, pár utcainak kinéző Subaru, pár kocka Volvó és egyéb olyan autós csemegék, amiből egynek is örülne az átlag halandó a garázsában. Mindezeket elhomályosítja a Solberg által is Szent Grálnak nevezett trió, amelyekkel édesapja ért el sikereket.

foto: Oliver Solberg

„A valaha volt legszebb motorhang” – így definálta Oliver Solberg azt a Toyota Celica ST185-öt amivel édesapja 1997-ben a norvégiai Eidsogsprinten versenyen első rally-győzelmét szerezte. „Nagyon agresszív” – folytatta az autó jellemzését Oliver.

„Az egyik kedvencem, főleg murván” – folytatódik a bemutató a Citroen C4 WRC-vel. 2010-ben versenyzett ezzel Petter Solberg, harmadik lett a világbajnokságon. Érdekes módon hiába nyert meg 51 gyorsaságit a szezonban, nyerni egyszer sem sikerült. Az autót Oliver is kipróbálta már, és szerinte az egyik legkönnyebben vezethető autó, amit valaha vezetett.

foto: Oliver Solberg

„A legikonikusabb” – szól a jellemzés a kék-sárga Subaru Imprezáról, és ezzel nem is lehet vitatkozni. Az első WRC győzelmet hozó versenyautó egy S7 WRC 2001-ből, amibe az S8-as után ült vissza a 2002-es szezonzáróra Petter Solberg és megnyerte a versenyt Phil Mills navigátorral.

A Subaruval szemben egy Mitsubishi parkol. Ez is bajnok autó, ám ezzel Oliver édesanyja, Pernilla lett norvég bajnok 2000-ben. A versenyzői pályafutása ezzel le is zárult. Eredetileg vissza akart térni a rallyba, de Oliver 2001-ben megszületett, és mivel eleinte sokat volt kórházban, úgy döntött, hogy inkább fia mellett marad, és nem versenyez tovább. A Mitsubishi maradt az emlék, az autó eredeti állapotban idézi fel a versenyzői éveket.
A múzeum legfrissebb darabja az 1-es alvázszámú Volkswagen Polo R5, amivel Petter Solberg 2018-ban Spanyolországban állt először rajthoz, később pedig Oliver lett a legfiatalabb ERC bajnok.

Friss