back to top
2024. július 07. 13:38

KezdőlapTEREPRALLYLoeb is szakaszt nyert a Dakaron

Loeb is szakaszt nyert a Dakaron

-

A Dakar maratoni szakaszának második napján a két rutinos Prodrive versenyző diktálta a tempót, végül Sebastien Loeb nyerte a verseny negyedik napját.

299 kilométer dűnékkel tarkított speciálszakasz és trükkös navigáció várt a Dakar versenyzőire a régi időket idéző táborozással eltöltött éjszaka után a maratoni szakasz második napján.

A motorosok között a chilei Ignacio Cornejo ért a leggyorsabban Al Salamiyaból Al-Hofufba, a 2:51:11-es idő azt jelentette, hogy 100 km/h-ás átlag felett motorozta végig a távot a Honda versenyzője. 82 kilométernél élre állt Cornejo, majd a 188. kilométernél már az időbónuszt is ledolgozta és innen már senki sem tudta megakadályozni abban, hogy megszerezze nyolcadik Dakar szakaszgyőzelmét. A második helyen a csapattárs Ricky Brabec ért célba, a harmadik Kevin Benavides lett. Ross Branch úgy jött be negyediknek, hogy a Hero kormánya meg volt csavarodva. Az incidens sokba került a botswanainak, mert így az összetettben is megelőzte őt Cornejo, aki négy nap után 1 perc 15 másodperccel vezeti a Dakart. Az összetett harmadik helyén Ricky Brabec áll 4 perc 56 másodperces hátránnyal, míg a negyedik Kevin Benavides már több mint 20 percre van Cornejótól.

Gyenes Emánuel a 32. pozícióban ért célba, négy nap után a 32. 

Kevin Benavides
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Az autós mezőnyben Nasser Al-Attiyah olyan lendülettel kezdett, mintha tegnap nem úgy ért volna a táborba, hogy a bal hátsó felnin szemernyi gumi sem maradt egy defekt után. A Huntert sikerült összerakni a kétórás szerviz alatt, Al-Attyiah az utolsó ellenőrzőpontnál még vezetett, de a végére ketten is megelőzték. A szakaszt Sebastien Loeb nyerte, a második Yazeed Al Rajhi lett, Al-Attiyah pedig 1 perc 22 másodperccel Loeb mögött ért célba. A negyedik helyen Sainz végzett, őt Peterhansel követte, Ekström viszont csak 10. lett.

A nap vesztese a toyotás Seth Quintero lett, a Red Bull reménysége több mint két órát vesztegelt a szervizkamionra várva, mert nem tudta megjavítani a Hilux műszaki hibáját.

Az autós összetettben Al Rajhi növelte előnyét, már 4 perc 19 másodpercre van Sainztól, a harmadik helyre Al-Attyiah lépett, de a lemaradása 11 percre nőtt.

Lónyai Pál a 113. helyen állt az utolsó ellenőrzőpontnál de aztán sokat javított és a 96. helyet szerezte meg.

Moraes
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A kamionosoknál újra cseh-holland csatát láthattunk. Janus van Kasteren jól kezdett, de a második időmérő pontnál már Ales Loprais vezetett, Martin Macik pedig harmadik helyen volt. 188 kilométernél van Kasteren újra az élre állt, sőt Mitchel van den Brink is megelőzte a cseheket. A szakasz végéig már nem változott a sorrend, Janus van Kasteren nyert Mitchel van den Brink előtt, Loprais lett a harmadik. Macik a végén hibázott, félórás büntetéssel csak kilencedik lett. Összetettben van Kasteren 5 perccel vezet Loprais előtt.

Kovács Miklósék a 15. helyen érték el a 263. kilométernél levő pontot, cikkünk megjelenésekor még nem értek célba. 

Peterhansel
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A Toyota az élre állt a Dakaron – Gyenes Emánuel megnyerte a kategóriáját

Friss