2024. május 02. 12:21

KezdőlapTEREPRALLYA Toyota az élre állt a Dakaron - Gyenes Emánuel megnyerte a...

A Toyota az élre állt a Dakaron – Gyenes Emánuel megnyerte a kategóriáját

-

A Dakar harmadik napján a maratoni szakasz első részét teljesítették a versenyzők. Az autósok között Lucas Moraes nyert, de csapattársa Yazeed Al Rajhi vette át a vezetést az összetettben. A motorosoknál Kevin Benavides nyerte a szakaszt.

A motoros mezőnyben már a 438 kilométeres szakasz 11. kilométernél megállt Sam Sunderland. A GasGast órákon át próbálta megjavítani de nem járt sikerrel, így a tavalyi balesete után isdén sem ér célba a kétszeres Dakar-győztes.

Mason Klein sem úszta meg ezt a napot, ismét szerelni kellett a Kove-t, ezek után már az is csoda lesz ha be tudja fejezni a versenyt, pedig egy ideig vezette is a mai napot. Nála is rosszabbul járt Sebastian Bühler, ő a speciál 360 kilométere után esett a Hero-val. Toby Price és Skyler Howes megállt, hogy segítsen a derékfájdalmakra panszkodó német versenyzőnek. Bühlert helikopterrel kórházba szállították teljes kivizsgálásra.

Sanders
foto: Eric Vargiolu / DPPI / Red Bull Content Pool

A hétfői motoros győztes így Kevin Benavides lett, Ricky Brabec és Adrien Van Beveren előtt. A célt leggyorsabban Quintanilla érte el, de gyorshajtás miatt 6 perc büntetést kapott így csak hetedik lett.

Gyenes Emánuel fantasztikusan versenyzett. A szatmárnémeti magyar motoros a 27. helyen ért célba és ezzel megnyerte az Original by Motul kategóriát. Gyenes három nap után az összett 32. helyén áll.

Sainz
foto: Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool

Az autós mezőnyben Lucas Moraes első Dakar szakaszgyőzelmét szerezte. A brazil toyotás Romain Dumas-val, és Guillaume De Meviusszal harcolt a győzelemért, és végül 9 másoperccel nyert, de nem az említett két versenyző előtt, mert ők a végére visszaestek. A második Mattias Ekström lett az Audival, Yazeed Al Rajhi pedig harmadik helyen ért célba 1 perc 9 másodperces különbséggel. A szaúdi ezzel vezeti a versenyt, a hétfőn hatodik helyen záró Carlos Sainz a második 29 másodperces különbséggel. Ekström a harmadik de már 8 perc feletti hátránnyal.

Loeb
foto: Florent Gooden / DPPI / Red Bull Content Pool

Nasser Al-Attiyah ma negyedik lett, Loeb pedig csak kilencedik. Lónyai Pál cikkünk írásakor még csak a 249 kilométernél haladt át, ekkor a 137. helyen állt.

A kamionosoknál Ales Loprais a szakasz második harmadánál az élre állt és 4 perc feletti előnnyel nyert Martin Macik előtt. Janus Kasteren féltávig vezetett, de a végére 16 perc feletti hátrányt gyűjtött ezzel harmadik lett. Loprais átvette a vezetést, Van Kasteren 3 perc 15 másodperccel mögötte várja a második maratoni napot, Macik a harmadik.

Kovács Miklósék a nagyon nehéz és műszaki hibákkal tarkított második nap után újra jól mentek, 17. helyen fejezték be a napot, összetettben a 16. pozícióban állnak.

A hétfői szakasz végén mindössze két órát kaptak a versenyzők a szervizre, utána a táborba vonulnak és így folytatják a versenyt a keddi 299 kilométeres speciállal.

Sainz
foto: Eric Vargiolu / DPPI / Red Bull Content Pool

Peterhansel nyert és történelmet írt a Dakar második napján

Friss