2024. május 02. 08:10

KezdőlapHírek6/0 a dobogóinak száma, mégis jogosan van mindenki elájulva a "Mercedes Verstappenjétől"

6/0 a dobogóinak száma, mégis jogosan van mindenki elájulva a „Mercedes Verstappenjétől”

-

Nem úgy kezdődött az idei szezon a Mercedes szupertehetségének, ahogyan arra mindenki számított, de ettől még Andrea Kimi Antonelli ázsiója egyáltalán nem csökkent. Sőt!

Aki csak a Lewis Hamilton megüresedő mercedeses ülésére is esélyesnek tartott, a minap már egy idei F1-es debütálás lehetőségével kapcsolatban is szóba hozott Andrea Kimi Antonelli idei eredményeit nézi, teljes joggal teszi fel a kérdést, hogy mi ez a nagy felhajtás a 17 esztendős olasz körül. Antonelli ugyanis első Forma–2-es szezonjának első hat versenyén (3 sprint és 3 főfutam) még csak dobogóra sem állt – legjobb helyezése a melbourne-i főfutamon elért 4. hely. Mindezt azonban muszáj kontextusban nézni, és úgy már sokkal jobban fest a helyzet.

Azt a szaúd-arábiai ferraris debütálása után valószínűleg nem sokan vitatják, hogy Antonelli csapattársa, Oliver Bearman a jövő egyik nagy tehetsége. Nos, a helyzet az, hogy Bearman 4 futamból (a szaúdi F2-es hétvége futamait értelemszerűen kihagyta) pontot is csak egyszer szerzett (Antonellinél 6/4 a mérleg), és akkor is mindössze a 9. helyen intették le. Ez az ausztráliai főfutamon történt, amelyen az olasz a 4. helyen végzett.

A nagyközönség nemrég ismerte meg, de a Ferrarit már jóval korábban lenyűgözte Sainz helyettese

A két csapattárs teljesítményét összevetve tehát azért Antonellli felé billen a mérleg nyelve, különösen úgy, ha hozzátesszük: Bearmannek ez már a második idénye az F2-ben, míg a Mercedes juniorja az idén mutatkozott be, és az első három helyszínen nemhogy F2-es kocsit, de soha semmilyen autót nem vezetett.

Erre világított rá Nyck de Vries, az F2 2019-es bajnoka, amikor azt mondta a Pelas Pistas podcastban, hogy „Mindenki Ollie Bearmanról beszél, mert nagyon jó munkát végzett, de ha megnézzük Olliet, ő már teljesített egy szezont a Forma–2-ben. De már a szezon előtti bahreini teszten is, még ha a csapat nem is feltétlenül szerepelt jól, Kimi mindig Ollie előtt volt.”

„Aztán elmentek egy olyan pályára, mint Dzsidda, és mindössze fél órányi szabadedzés után már jött is az időmérő, de [Antonelli] ott is csak 2 tizedet kapott. Úgyhogy szerintem nagyon jó munkát végzett, miközben a Prema egyelőre egyértelműen nem jött rá [az új autók titkának nyitjára], úgyhogy nem teljesítenek jól. De biztos vagyok benne, hogy Kimi nagyon különleges” – jelentette ki az AlphaTauri korábbi F1-es pilótája.

Andrea Kimi Antonelli, Prema
Fotó: Prema Racing

Azt René Rosin, a Prema csapatfőnöke már a katasztrofális bahreini szezonnyitó után elismerte, hogy nem találják a megfelelő beállításokat a jelentős aerodinamikai módosításon átesett idei autóval, ami olykor minden mindegy alapú döntésekre sarkallhatja őket, ahogy azt Antonelli esetében láttuk, amikor kihívták őt kerékcserére a normál esetben kiállás nélkül teljesített bahreini sprinten. A versenyzők teljesítményét így befolyásolják a csapat hiányosságai, amelyekre természetesen a pilótákkal közösen igyekeznek megoldást találni, de még ilyen körülmények között is látni, hogy miért tartja ennyire sokra Antonellit Toto Wolff és a Mercedes.

Elvégre a 2018-ban F2-es bajnoki címet nyerő, Antonellinél jóval tapasztaltabb George Russell-lel kapcsolatban fel sem merült, hogy a Mercedesszel debütáljon (pedig Valtteri Bottas 2018-as teljesítménye kapcsán komoly aggályok merültek fel a finnel kapcsolatban), míg az olasz esetében igen. Hogy amikor majd a Prema rendezi a sorait – mert azért arra jó esély van, hogy ez előbb-utóbb sikerül nekik –, Antonelli és Bearman a győzelmekért fog küzdeni, az nem kérdés, és talán majd onnan kezdve a Mercedes üdvöskéjének eredményei is alá fogják támasztani – amennyiben az eddigi pályafutása nem lenne elegendő bizonyíték –, hogy a Mercedesnél azért értenek ehhez.

Friss