back to top
2024. május 18. 17:40

KezdőlapF1„Maradjon otthon” – egy csapatfőnök eltiltaná a Hamiltonnal többször is szabálytalankodó pilótát

„Maradjon otthon” – egy csapatfőnök eltiltaná a Hamiltonnal többször is szabálytalankodó pilótát

-

A McLaren csapatfőnöke szerint eltiltás lett volna a helyes ítélet a Miami Nagydíj sprintjén Lewis Hamilton ellen szándékosan szabálytalanul védekező Kevin Magnussen ügyeiben. A felügyelők szerint azonban amit a dán csinált, nem meríti ki a sportszerűtlen magatartás fogalmát.

A Miami Nagydíj szombati sprintversenyének leglátványosabb csatája a 8. helyért zajlott a Haast vezető Magnussen és az őt támadó Hamilton Mercedese között. A körökön át tartó harc során a dán többször is piszkos trükköket vetett be annak érdekében, hogy elöl maradjon: pályaelhagyással őrizte meg a pozícióját, leszorította a britet a pályáról, egyszer pedig neki is koccant. A felügyelők a verseny alatt és után négy különböző szabálysértésért összesen 35 másodperces időbüntetést szabtak ki Magnussenre, akinek így a pontszerzési esélyei gyorsan elszálltak, de mégis ragaszkodott a pozíciójához.

Ricciardo remekelt, Magnussen Hamiltonnal izmozott, Verstappen a szokásost hozta a sprinten

Nem saját érdekében: mint azt maga is elismerte a verseny után, a csapat érdekében dolgozott, és azért akadályozta szándékosan Hamiltont, hogy az előtte, a 7. helyen haladó Nico Hülkenberg ki tudjon építeni egy jelentősebb előnyt, s bezsebelhesse a Haasnak a pozícióért járó két pontot. Magnussen taktikája végül el is érte a célját, de a dán a leintés után nem habozott kinyilatkozni, hogy maga sem érezte helyénvalónak a versenyzéshez való ilyen hozzáállást.

„Mindegyik büntetés megérdemelt volt, efelől semmi kétség – ismerte el a Sky Sportsnak nyilatkozva. – De ismét a csapatért kellett játszanom. Jó pozícióban voltam Nico mögött. A verseny elején több helyet is nyertem, nyolcadikként haladtam, és jól tudtam védekezni Lewis ellen is a Nicótól kapott DRS révén. De aztán Nico levágta a sikánt és elveszítettem a DRS-t. Visszaadhatta volna, hogy tovább védekezhessek, és akkor simán bejöhettünk volna a 7. és 8. helyen. Ehelyett viszont sebezhetővé váltam Lewisszal szemben, és őrült módjára kezdtünk csatázni.”

„Belekezdtem ebbe a hülye taktikába, amit egyáltalán nem szeretek, de végső soron csapatjátékosként ez volt a feladatom. Nico megszerezte a pontjait, mert hagytam őt ellógni, így Lewis és Cunoda nem érték utol. Nem szeretek így versenyezni, de most ezt kellett tennem.”

Hamilton végül 8. lett, de a verseny után kiderült, valójában teljesen felesleges volt belemennie Magnussen játszmáiba és harcolni az egy pontért, hiszen bokszutcai gyorshajtás miatt – amivel semmilyen előnyt nem szerezhetett, hiszen a biztonsági autó vezette keresztül a mezőnyt a bokszon – utólag 20 másodperces időbüntetést kapott, a pontot érő pozíció így Cunoda Júkihoz került. Hamilton mindezek ellenére élvezte a csatát, egy rossz szava sem volt Magnussen vezetési stílusára, sőt megdicsérte őt az őszinteségéért.

„Ez tényleg őszinte a részéről, és ezt díjazom. Jót versenyeztünk. Egyes esetekben a határokat feszegettük, de ezt szeretem, keményen szeretek versenyezni. Szóval nekem egyáltalán nem volt frusztráló. Neki pedig a csapatért nyilván ezt kellett tennie, szóval bravó!” – mondta Hamilton.

„Maradjon otthon”

Nem mindenki szerint fért azonban bele a Forma–1-es versenyzés normái közé az, ahogyan Magnussen védekezett. Bár a McLarennek sem előnye, sem hátránya nem származott a történtekből, Andrea Stella csapatvezető mégis kikelt magából a látottak miatt.

„Van egy magatartásbeli esetünk, amelyben valaki szándékosan próbál kárt okozni egy másik versenyzőnek. Ez a viselkedés az egész verseny során fennáll, és az egész szezon során ismétlődik” – fogalmazott Stella arra utalva, hogy Magnussen nem először feszegeti a határokat a vezetési stílusával.

„Hogyan lehetséges, hogy egyszerűen csak összeadódnak a büntetések? Exponenciálisan kellene növekedniük. 5+5+5 nem szabadna, hogy 15-tel legyen egyenlő. 5+5+5-nek azt kellene jelentenie, hogy inkább maradj otthon egy hétvégére a családoddal és gondolkodj el a sportemberi mivoltodon. Aztán gyere vissza, és ha azt látjuk, hogy lojális és sportszerű vagy a társaiddal szemben, akkor maradhatsz ebben a szakmában. Mert ez így teljesen elfogadhatatlan.”

A felügyelők szerint sincs rendben, hogy elnézőek voltak

Valóban jogosnak tűnik az az érvelés, mely szerint Magnussen olcsón megúszta a sorozatos vétségeket, hiszen mindössze annyi történt, hogy elesett a pontszerzési esélytől, ezen az állapoton pedig az újabb és újabb időbüntetések már nem súlyosbítottak. A harmadik, még verseny közben rá kirótt időbüntetés mellé a felügyelők még mellékeltek három büntetőpontot is. Így most nyolc ilyennel rendelkezik a dán, de ha minden egyes szabálysértés mellé külön-külön kapott volna büntetőpontot is, vészesen közel lenne, vagy talán már el is érte volna az eltiltáshoz szükséges 12-t.

Videó: Magnussen egyik vétsége, leszorítással és pályaelhagyással

Magnussent a verseny után még beidézték a felügyelők a fentebb elhangzott nyilatkozata miatt, amelyben maga ellen tett vallomást a szándékos szabálytalanságok elismerésével. A vád sportszerűtlen magatartás volt a bírák előtt. Végül azonban nem tartották indokoltnak a további büntetést, a csak a csapatáért piszkosan játszó Magnussen esete ugyanis a motivációiban kissé eltért azoktól a viselkedésformáktól, amiket sportszerűtlen vezetés miatt korábban elítéltek.

A felügyelők magyarázata szerint a sportszerűtlen vezetés komoly vád egy versenyző ellen, ezért egyértelmű bizonyítékok kellenek ahhoz egy versenyző szándékáról, hogy emiatt elítéljék.

Ugyanakkor hozzátették, hogy mindezzel együtt „nem értettek egyet” Magnussen vezetési módjával, s kifejezték szándékukat a jövőbeli hasonló esetek szigorúbb elbírálására. Felvetették annak lehetőségét, hogy az egyes büntetési tételeket megnöveljék, amivel megakadályoznák a mostanihoz hasonló esetek megismétlődését.

Friss