2024. április 24. 06:59

KezdőlapNE VEDD ELRácz Gergő a brit MINI CHALLENGE-ben tesz újabb lépést a túraautózás csúcskategóriái...

Rácz Gergő a brit MINI CHALLENGE-ben tesz újabb lépést a túraautózás csúcskategóriái felé

-

Motorsport Talent Management kötelékében folytatja pályafutását a túraautózás csúcskategóriái felé tartó Rácz Gergő. Az együttműködés részeként a fiatal autóversenyző 2022-ben a legendás brit túraautó-bajnokság (BTCC) állandó betétfutama, a MINI CHALLENGE márkakupa JCW kategóriájában indul a tavalyi bajnok EXCELR8 MOTORSPORT színeiben.

Rácz Gergő csatlakozik a Motorsport Talent Management (MOTAM) programjához, a túraautós pályafutásra készülő, tehetséges autóversenyző képviseletét a továbbiakban az autó-motorsport rendezvények nemzetközi szintű lebonyolításában már kiváló referenciákkal rendelkező Truck Race Promotion versenyzőmenedzsment ága látja el.  

Az együttműködés első lépéseként a MOTAM megvizsgálta, hogy milyen nemzetközi lehetőségek merülnek fel a 16. születésnapját márciusban ünneplő tehetség számára a pályafutása további építése érdekében. A választás a legendás brit túraautó-bajnokság (BTCC) állandó betétfutamára, a MINI CHALLENGE JCW kategóriájára esett, ahol Rácz Gergő a tavalyi bajnokcsapat, az EXCELR8 MOTORSPORT kötelékéhez csatlakozik.  

Max Bird - EXCELR8 Motorsport MINI
Fotó: MOTAM Kommunikáció

A JCW kategória a MINI CHALLENGE erősebb géposztálya, a márkakupában az F56-os kódjelű MINI alapjaira épített, egyforma versenyautókat használhatják a pilóták Goodyear slick gumikkal, szekvenciális sebességváltókkal, legalább 240 lóerős teljesítménnyel. A sorozat ideális továbblépési lehetőséget kínál Rácz Gergő számára, mert a túraautózás egyik központjában, az Egyesült Királyságban fejlesztheti a képességeit, jelentős létszámú helyszíni közönség előtt, kiforrott üzleti környezetben.  

A sorozat a tervek szerint 2022. április 23-24. között a Donington Park National nyomvonalán kezdődik, a versenyzők 7 forduló során összesen 21 futamon állnak rajthoz olyan legendás helyszíneken is, mint Brands Hatch vagy Silverstone.  

Max Bird - EXCELR8 Motorsport MINI
Fotó: MOTAM Kommunikáciő

A 2018-as autóversenyzői bemutatkozása után Gergő élete második versenyén a 3. helyet szerezte meg a Swift Cup Europe junior értékelésében a Salzburgringen, majd 2019-ben a 2. helyezett lett a 16 éven aluli versenyzők kategóriájában. A 2020-as szezon során pályafutása első abszolút futamgyőzelmét aratta Brnóban, majd 2021-ben a korábbiaknál erősebb, 1,4 literes, turbós autók mezőnyében indult. Abszolút 1. helyezést ért el a Salzburgringen és a Slovakiaringen, végül a kategória pontversenyének 4. helyén zárta a szezont. 

Kyle Reid
Fotó: MOTAM Kommunikáció

Családjában van hagyománya a sportolásnak: édesapja korábban a Ferencváros labdarúgója volt, majd autóversenyzőként is kipróbálta magát. Fia is beleszeretett a sportágba, a sikeres szereplés érdekében szimulátoron és a Fit4Race program edzésein is készül. A versenyzés mellett Gergő angol kéttannyelvű gimnáziumba jár, ahol a magyar és történelem tantárgyakat kivéve mindent angol nyelven tanul, így már 15 évesen felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezett, és második idegen nyelvként spanyol képzésben is részt vesz.  

A MOTAM a sportprogrammal kapcsolatos operatív feladatok lebonyolítása mellett ellátja Gergő sportszakmai képviseletét, részt vesz a karriertervezésben, együttműködési lehetőségek felkutatásában, a kommunikációban, valamint a személyes márkaépítés folyamatában is. 

Dan Zelos - EXCELR8 Motorsport MIN
Fotó: MOTAM Kommunikáció

„Nagyon izgatott vagyok az angliai lehetőség miatt, a MINI CHALLENGE sok újdonságot tartogat a számomra a jobbkormányos vezetéstől kezdve a slick gumikon át a szekvenciális sebességváltóig. Az autó erősebb is az eddigieknél, újak lesznek számomra a pályák, így biztosan rengeteget kell majd tanulnom, de nagyon várom már. Szeretném, ha az EXCELR8 Motorsporttal jó eredményt érnénk el az újonc versenyzők értékelésében. Köszönöm édesapámnak, hogy mindenben mellettem áll és a MOTAM-nak is, hogy segítenek megtenni a következő lépést a pályafutásom során” – nyilatkozta Rácz Gergő. 

„Sikeresen indult az együttműködésünk, és fontosnak tartom, hogy a MOTAM révén a magyar autósportban is létrejött egy olyan kezdeményezés, ami valódi szakértelemmel segíti a fiatal tehetségek előmenetelét. Úgy érezzük, hogy Geri pályafutása eljutott abba a szakaszba, amikor nemzetközi karrierépítésben gondolkodhatunk, és örülünk, hogy a MOTAM kidolgozott egy olyan tervet, ami sportszakmai és üzleti szempontból is lehetőségeket teremt a számunkra. Kedveljük az angol kultúrát és a MINI márkát is, így pont találkoztak az elképzeléseink. A magyar autósport-életnek sem kell hátat fordítanunk, Geri a hazai versenyeken továbbra is versenyez majd.” – mondta Rácz Gyula.  

Justina Williams, az EXCELR8 MOTORSPORT tulajdonosa üdvözölte Gergőt a csapatban:
„Nagyon örülök és izgatott vagyok, hogy lehetőségünk nyílik az együttműködésre Gergővel és a MOTAM-mal. A csapatnál nagyon várjuk, hogy nagy szerepet játszhassunk Gergő pályafutásában, ami a BTCC felé vezet. Meggyőződésem, hogy a MINI CHALLENGE JCW osztálya nagyon élvezetes lesz Gergő számára, megismerhet egy új autót, egy új csapatot és az Egyesült Királyság pályáit. Fényes jövőt látok Gergő előtt és nagyon büszke vagyok arra, hogy a részese lehetek.”  

Őry Tamás, a MOTAM ügyvezető igazgatója hozzátette: „Büszkék vagyunk arra, hogy a gokartozás csúcskategóriájában versenyző Molnár Martin mellett Rácz Gergő révén egy túraautós tehetség is csatlakozik a MOTAM csapatához. Számos lehetőséget megvizsgáltunk, végül a versenyző céljait szem előtt tartva az Egyesült Királyságban állítottunk össze egy sportprogramot, figyelembe véve, hogy a túraautó-világbajnokság történetének legsikeresebb tagjai szinte kivétel nélkül a szigetországban is bizonyítottak. Bízunk benne, hogy Gerivel újabb sikertörténetet írhatunk, ebben számítunk az EXCELR8 MOTORSPORT felkészültségére. Köszönjük a MINI CHALLENGE promóterének és az EXCELR8 Motorsportnak, hogy lelkesen, nyitottan fogadták a megkeresésünket, és Rácz Gyulának is a bizalmat, hogy együtt dolgozhatunk Geri pályafutásának további építésén.”   

Friss