2024. március 28. 13:09

KezdőlapNE VEDD ELVisszatérnek a motorsport gladiátorai – SuperEnduro GP az Arénában!

Visszatérnek a motorsport gladiátorai – SuperEnduro GP az Arénában!

-

Egy év kihagyás után visszatér hazánkba a világ egyik leglátványosabb sorozata, a SuperEnduro világbajnokság – február 5-én, szombaton a Papp László Arénában zajlik majd a késhegyre menő küzdelem. 

Ez már a harmadik alkalom, hogy a motorsport gladiátorai Budapesten csillantják meg elképesztő tehetségüket a SuperEnduro világbajnokságon – ez hatalmas presztízssiker a magyar szervezőknek, akik ezúttal is 1500 tonna földet, 100 tonna követ és 50 tonna faanyagot mozgatnak meg annak érdekében, hogy a pálya a lehető legtöbb izgalmat kínálja a versenyzőknek és a nézőknek egyaránt. 

„Nehéz időszakon vagyunk túl, tavaly is próbáltuk tető alá hozni a rendezvényt, de a járványügyi helyzet nem tette lehetővé, ezért is örülök, hogy a hétvégén újra nálunk vendégeskedik a mezőny – nyilatkozta a Mazel Tov Étteremben megtartott keddi sajtótájékoztatón Hadobás Ádám, a verseny főszervezője. – Tegnap megkaptam a Prestige kategória nevezési listáját, és igazán nem lehet okunk panaszra, hiszen elképesztő mezőny gyűlik össze. Itt lesz a sportág egyik legeredményesebb versenyzője, a lengyel Taddy Blazusiak, az aktuális világbajnok Billy Bolt, aki az idénynyitó lengyel futamon maximális pontszámot ért el, a háromszoros világbajnok Colton Haaker, az amerikai Cody Webb, az izgalmas nevű, és elképesztően gyors Jonny Walker, valamint honfitársa, Will Hoare, aki tavalyelőtt éppen nálunk hódította el a junior világbajnoki címet, most pedig már a Prestige-mezőnyben száguld. Magyar szempontból nagyon érdekes, hogy a junior világbajnoki mezőny tagjaként üdvözölhetjük Zsigovits Norbertet, de rajta kívül is vannak a startlistán honfitársaink bőven. Azt tapasztaljuk, egyre nagyobb az érdeklődés hazai oldalról a rendezvény miatt – és tovább folytatódik az utánpótlás-nevelés is. Az idén már nem csupán magyar, hanem külföldi versenyzők is részt vesznek a 8–14 évesek küzdelmében. Ez azért fontos, mert ők a jövő világbajnokai, s talán köztük van az, aki magyarként az élre törhet.”

Hadobás Ádám hozzátette: a pályaépítés során a bevált módszereket és elveket követik: ifjabb Németh Kornél álmodta meg a pályát és ő koordinálja az építkezést is az utóbbi években bizonyító csapattal. Próbáltak a változatosságra és a látványosságra törekedni, szem előtt tartva, hogy a gyerekeknek is teljesíteniük kell a pályát. 

Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke elmondta, az enduro szakág és a hazai szövetség számára is kiemelt fontosságú ez az esemény – ott van a toprendezvények között. 

„Minden évben nagy öröm hazánkban üdvözölni a világ legjobb superendurósait, és ha lehet, még jobb, hogy talán ennek a rendezvénynek is köszönhetően egyre több élversenyzőnk van itthon – mondta Hermann Henrik. – Zsigovits Norbert az utóbbi években a világbajnoki mezőny tagjává vált, és emlékezhetünk, két éve mekkora őrület volt az Arénában, amikor elhozta az egyik rajtot. A magyar ember szereti a látványos megméretéseket, és elképesztően tud örülni a magyar sikereknek, ezért is jó hír, hogy itt van Szőke Márk, vagy hogy az idén beugrik a trialos Csizmazia Barnabás. Az utánpótlásverseny itt, nálunk volt először része a programnak, ám most már külföldön is meghonosodott, ami igazolta, hogy jó volt az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos gondolatunk.”

És akkor nézzük, milyen reményekkel várja a hétvégét a superenduro egyik legnagyobb hazai klasszisa, Zsigovits Norbert, aki a junior-világbajnoki mezőnyben méreti meg magát. Kétszer háromnapos edzőtáborral készült a hétvégére, és az első, lengyelországi forduló után a hatodik helyen áll a bajnokságban. 

„A legutóbbi magyar vb-futam óta eltelt időben rengeteg külföldi tapasztalatot tudtam szerezni, bízom benne, hogy ezek a hasznomra lesznek a hétvégén – mondta Zsigovits. – Nagyon várom, hogy újra hazai közönség előtt versenyezzek, azóta is végigfut a hátamon a hideg, ha felidézem az akkori hangulatot, azt az őrjöngést, amivel akkor fogadtak. Az akkori jó eredmény azonban bizonyos szinten kötelez is. A superenduróban a siker titka, hogy legyél technikailag képzett – mert nehezek az akadályok –, legyen jó kondid, és mentálisan is felkészült legyél, mert a kapkodás okozza a legtöbb hibát. A rönkökön vagy a köveken ugyanis nagyon könnyű elcsúszni. Ezért is tűztem ki azt magam elé, hogy próbálok kiegyensúlyozottan, hiba nélkül motorozni, ha ez sikerül, és kihozom magamból a maximumot, elégedett leszek.”

Szombaton 11 órától tartják az edzéseket, a délutáni programra pedig 16 órakor nyitják a Papp László Sportaréna kapuit. A jelenleg érvényben lévő jogszabályok értelmében az esemény látogatásához kötelező a védettségi igazolást bemutatni. (Bármilyen érvényes védettségi igazolás megfelel.) 

A jegyvásárlók között a rendezők a KTM és Husqvarna Centrum támogatásával kisorsolnak egy Husqvarna típusú motorkerékpárt

Jegyeken ezen a linken lehet előre vásárolni.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss