back to top
2024. június 18. 01:12

KezdőlapNE VEDD ELSolbergék győzelemre vezették Norvégiát – Videó

Solbergék győzelemre vezették Norvégiát – Videó

-

Elérkezett a 2022-es Race of Champions, annak is a Nations Cup, vagyis Nemzetek tornája nevű eseménye. Szombaton tehát még nem az egyéni verseny zajlott, hanem a nemzetek mérkőztek meg egymással, egyenes kieséses rendszerben. Mindezt Svédországban, Pite Havsbadban, nem is olyan messze a sarkkörtől, havas, párhuzamos pályán.

Rögtön a második összecsapás némi meglepetést hozott. Németország és az eROC csapat mérte össze erejét Sebastian Vettel és Lucas Blakeley képviseletében, és utóbbi legyőzte a négyszeres F1-es bajnokot, bár mindössze 8 századdal bizonyult gyorsabbnak az elektromos RX autókkal.

Helio Castroneves (Latin-Amerika) és Jimmie Johnson (USA) egy-egy, hátsókerekes, könnyű, Porsche 718 Cayman GT4 Clubsporttal csaptak össze. Utóbbi bizonyult gyorsabbnak. Majd Colton Herta és Benito Guerra is kipróbálták az Porscékat. Ezt a kört pedig Latin-Amerika. Korábban azonban az USA csapat több győzelmet szerzett, így ők tovább is jutottak a negyeddöntőkbe, míg Latin-Amerika számára a verseny véget ért.

A Polaris PRO XP-vel már jobban elbánt Vettel, és az eROC versenyzőjének fél másodpercet adott.
Ugyanezzel az autóval Mick Schumacher több, mint 3,5 másodperccel kapott ki a másik eRoc versenyzőtől. Ennek ellenére több győzelmüknek köszönhetően a németek jutottak tovább a negyeddöntőkbe.

A Bajnokok Tornája Nemzetek Tornájának negyeddőntöiben először Finnország és Nagy-Britannia mérkőzött meg egymással
Először David Coulthard és a Valtteri Bottas helyére érkező Emma Kimiläinen mérkőztek meg egymással, RX2e-kkel. DC több, mint 4 másodpercet adott a finn versenyzőnőnek.

A Jamie Chadwick-Mika Häkkinen duó Polarisokkal versenyeztek, és a W Series bajnoknője majdnem 3 másodpercet adott a kétszeres Forma-1-es világbajnoknak.

Németország és USA képviseletében előbb a rallycross autókkal (RX Supercar Lites) Vettel és Johnsson mérték össze képességeiket. Vettel több, mint 2 másodperccel kikapott az amerikaitól.

Herta és Schumacher következtek, szintén rallycross autókkal. Mick 9 tizeddel győzte le ellenfelét.

Kimiläinen és Chadwick a W Series után most a ROC-on is egymás ellen indultak. Porschékkal mérkőztek meg, de Chadwick hóba rakta az autót, így a finn könnyedén nyerte a kört.

Izgalmas összecsapásnak ígérkezett az egykori csapattársak megmérettetése. Mika Häkkinen (Finnország) David Coultharddal (Nagy-Britannia) szemben indult. A Porschékat vezetve a másodperccel a finn nyert. Így 2-2 lett az állás a britek és a finnek között, de jobb összidővel a finn csapat jutott tovább az elődöntőbe.

Németország és USA újabb összecsapása következett Schumacher és Johnsson által, Polarisszal. A német három tizeddel előzte meg ellenfelét.

Vettel és Herta párosa készült pontot tenni a német-amerikai csata végére, RX2e-vel. Herta 2 tizedet adott Vettelnek. Ezzel Németország-USA 2:2 lett az eredmény, de a jobb összidőnek köszönhetően az amerikaiak jutottak tovább, így Schumacher és Vettel számára a véget ért a szombati program.

A nyegyeddöntö B és C csoportja következett a nordic és francia, valamint a svéd és norvég csapattal
Kristoffersson és Loeb kezdtek, rallycross autóval. Előbbi több, mint 1 másodperccel győzte le a franciát, aki egy kicsit lassabban indult a rajtnál, mint ellenfele.

Tom Kristensen és Didier Auriol párosa következett Polarysszal, és előbbi sima győzelmet hozott az északi csapatnak.

Mattias Ekström és Petter Solberg RX2e-vel mérkőztek meg. Ekström mindössze egy tizeddeel tutott gyorsabb lenni Solbergnél.

Timmy Hansen és Oliver Solberg Polaris volánja mögött szálltak harcba egymással. Hansen jobban rajtolt, de végül 5 tizeddel Solberg diadalmaskodott.

Kristoffersson és Auriol RX2e-vel álltak rajthoz, csatájuk pedig előbbi több, mint 4,5 másodperces győzelmét hozta.

Loeb és Kristensen Porschékba pattantak, hogy döntsenek, végül Loeb 1,6 másodperccel győzte le a norvégot. Ez azonban kevés volt a továbbjutáshoz. A francia duó kiesett, míg a nordic, vagyis északi csapat továbbjutott az elődöntőbe.

Ismét rallycross autók következtek, Ekström és Oliver Solberg összecsapása előbbi győzelmét hozta.

Hansen és Petter Solberg Porschékkal következtek, Hansen ledarálta egy helyen orral a hókupacot, amivel időt veszített, majd a cél előtt pár centivel fordult keresztbe és állt meg. A kört így Solberg nyerte, és Norvégia jutott tovább.

Az elődöntőbe tehát Finnország, USA, Nordic Team és Norvégia jutott be
Kimiläinen Johnsson mérte össze tudását, rallycross autóban ülve. A versenyzőnő 5,5 másodperccel kikapott.

Häkkinen Herta ellen indult Polarisszal. Miután Herta kicsit hibázott és időt veszített, a finn végül 6 tized előnnyel győzni tudott.

Ezek után Häkkinen Johnsson ellen indult, RX2e-vel. A finn azonban hófalba tette az autót, így elbukta a kört.

Kimiläinen és Herta összecsapása utóbbi sima győzelmét hozta, így Finnország búcsúzott és az amerikai páros jutott tovább a döntőbe.

Kristofferson és Petter Solberg Polarisba pattant, hogy legyőzzék egymást. Ez végül Solbergnek sikerült.

Kristensen és Oliver Solberg csatájából is Solberg győzelem született.

Kristofferson és Oliver Solberg sem volt túl magabiztos a közöt körükben, végül utóbbi nyert több, mint egy másodperccel.

Petter Solberg és Kristensen sem könnyen birkózott meg egymással, mindketten hibáztak, végül Kristensen nyert, de az északi csapatnak ez nem volt elég a továbbjutáshoz.


Norvégia és USA jutott a döntőbe
Johnsson és Petter Solberg nyitotta a döntőt, valamint 1-1 Polaris. Solberg körbeért, azonban Johnsson autóját viszont utolérte a technika ördöge, így előbbi nyert.

Oliver Solberg és Herta RX2e-s összecsapása is egészen könnyed Solberg győzelmet hozott, így a norvég csapatnak már csak egy összecsapást kellett megnyerni a végső győzelemhez.

Oliver Solberg (utasa Vettel volt – lehet, hogy el akart lesni pár ralis fogást holnapra?) és Johnson Porschékkal mérkőztek meg egymás ellen, ami Johnson győzelmét hozta, így a norvégok még nem lélegezhettek fel.

Petter Solberg és Colton Herta párosa volt tehát az igazán döntő, és az, hogy bánnak a rallycross autóval. Jól rajtoltak, azonban Herta sok időt veszített azzal, hogy a hófalat megcsípte. Így sima Solberg győzelem született, ezzel pedig Norvégia nyerte a ROC Nations Cupot!

A 2022-es Nemzetek Kupáján a Solberg apa-fiú páros győzedelmeskedett.

Folytatás vasárnap délben, az egyéni Race of Championsszel, vagyis a Bajnokok Tornájával.

Friss