2024. április 25. 23:57

KezdőlapNE VEDD ELVettel: Loeb jobb volt

Vettel: Loeb jobb volt

-

Sebastien Loebnek eddig sűrű a 2022-es év. Kezdett a Dakaron egy második hellyel, első lett a Monte-Carlo Rallyn, majd Svédországban a Bajnokok Tornáján is megszerezte a címet. A kilencszeres világbajnok ezzel újabb rekordot állított be, utolérte honfitársát, Didier Auriolt a ROC örökranglistáján.

„Sok idő telt el azóta, hogy utoljára részt vettem a Bajnokok Tornáján, úgyhogy örülök, hogy kiderült, 47 évesen még mindig bírom a tempót! Ez hozzájárul a jó szezonkezdethez: második lettem a Dakaron, első Monte-Carlóban, most pedig győztem itt a ROC-on.

Nem volt könnyű megküzdeni a svéd és norvég srácokkal, mert ők jobban hozzá vannak szokva ezekhez a körülményekhez. Azt is tudtam, hogy nehéz lesz alkalmazkodni a Porsche, a buggy és a rallycross autóhoz. De miután továbbjutottam Petter Solberg ellen, minden egyes fordulóval egyre magabiztosabb lettem.

Szép küzdelem volt Sebbel a döntőben, és jól éreztem magam – kivéve, amikor a harmadik fordulóban teljesen elvesztettem az uralmat az autó felett! Most itt tartunk, és nagyszerű, hogy utolértem Didier Auriol négy ROC Champion of Champions elsőségét” – mondta Loeb a döntő után.

Loeb ROC
Fotó: Courtesy of Race of Champions

Loeb a Nemzetek Kupáján győztes Petter és Oliver Solberg, majd Mattias Ekström legyőzésével jutott a döntőbe. A francia az egyre erősebb havazásban Sebastien Vettellel harcolt a döntőben, és úgy tűnt Vettel három nagy hibája után simán nyer. Azonban a végén ő is megforgott, így a negyedik fordulóban szerezte meg végül a 2022-es koronát. Vettel sportszerűen elismerte, hogy Loeb volt a jobb.

Sébastien túl gyors volt ma. A körülmények trükkösek voltak odakint, és egyre csúszósabb lett a pálya, ami azért normális havon és jégen. Nincs annyi tapasztalatom, így nehéz volt az alkalmazkodás; az én napi munkámban a keresztbe csúszást próbáljuk elkerülni. De úgy éreztem, minden alkalommal fejlődtem, amikor autóba ültem.

Ez jó jel, de egyben jele annak is, hogy még sokat kell tanulnom. A tegnapi nap rövid volt, mert cserben hagytam a német csapatot, és nagyon gyorsan kiestünk, de ma már felvettem a ritmust. Tudtam, hogy a döntő kemény lesz, és talán túl erősen nyomtam, de tudtam, hogy ezt kell tennem, hogy közel legyek Sebhez. Itt-ott követtem el hibákat, így ilyen körülmények között van még egy kis ellesni valóm…” 

Loeb Vettel ROC
Fotó: Courtesy of Race of Champions

Az idei ROC nemcsak a versenyzők, hanem a nézők többségének is nagyon tetszett, remek ötlet volt a jégen kialakított pálya. A szervezés is tökéletes volt, a nagy havazás sem tudta megakasztani a programot. Még olyan apróságokra is figyeltek a szervezők, hogy milyen zenék szóljanak a futamok között. A playlist annyira jól sikerült, hogy az élő közvetítés kommentátorai több alkalommal is megdicsérték a zenéket. A szervezők meghallották ezt, és a verseny után azonnal kiadták a playlistet:

Friss