2024. április 20. 14:08

KezdőlapNE VEDD ELOliver Solberg: Néha svéd vagyok, néha norvég

Oliver Solberg: Néha svéd vagyok, néha norvég

-

Családi csapat nyerte a Bajnokok Tornája Nemzetek Kupáját: Petter és Oliver Solberg a norvég csapatot vitte sikerre Svédországban. Vasárnapra azonban  Oliver színt váltott és ahogyan a rally világbajnokságon is svéd licenccel versenyez, egyéniben már svéd színekben indult. Megtehette, miután szülei révén norvég-svéd kettős állampolgár. 

Svédország és Norvégia örök riválisa egymásnak, emiatt külön öröm volt Petter Solberg számára, hogy fiával, Oliverrel sikerült megnyerniük a Nemzetek Kupáját.

„Korábban, 2014-ben Tom Kristensennel már sikerült győzelemre vezetnünk a Team Nordic csapatát – mondta Petter Solberg. – Ez a győzelem azonban teljesen más. Nagyon különleges pillanat volt Oliverrel együtt nyerni. Egy apa számára, amikor a fiával versenyezhet a világ néhány kiváló versenyzője ellen és nyerni tud, nagyon-nagyon büszke lehet a teljesítményre.

Oliver nagyszerűen vezetett ma, semmi problémája nem volt, csak beült és vezetett. Számomra is jól alakult a versenyzés, élveztem a napot és, hogy Oliverrel lehetek a Team Norway csapatában. Fantasztikus dolog a Team Norway csapatát az élen látni Svédországban.”

A svéd norvég rivalizálás nagyon rég múltra vezethető vissza, főleg a rallyban. A leghíresebb norvég verseny a Finnskog Rally volt, amire rendszeresen átugrottak a svédek és agyonverték a norvég mezőnyt. Petter Solberg pályafutásának első nagy lépése volt, amikor 1998-ban egy Toyota Celica 4WD volánja mögött győzni tudott hazája Eb-futamán.

Oliver Solberg
Fotó: Petter Solberg media office

Oliver Solberg Svédországban született és édesanyja, Pernilla Solberg is svéd. Ez általában nem jelent gondot a családban, hiszen Pernilla a Walfridsson családból származik, amelyben több rallyversenyző volt a felmenői között, mint Petter Solbergnek, így sokkal inkább a rally kapcsolta össze a családot, mint a nemzeti hovatartozás.

Pernilla azonban egy 2016-os interjúban elárulta, a Rally Cafénak, hogy Petterrel a svédeknek és a norvégoknak is szurkolnak, ám ha valamilyen sporteseményen a két nemzet együtt játszik, akkor… Akkor bizony külön szobában nézik az eseményt. Mégsem lehet a két szurkolótábor összeereszteni. Oliver Solberg azonban ezt a kettős állampolgársági mizériát könnyen megoldotta.

„Néhány éve apával egy csapatban indultunk a Wales Rallyn – mondta Oliver Solberg. – Az is szép pillanat volt, de ez most még jobb. Nagyon jó itt lenni és ilyen szorosan együttműködni apukámmal. Mindkettőnknek különleges pillanat ez a győzelem Svédországban, de azt hiszem, anyu is nagyon mosolyog most.”

Oliver Solberg szombaton még a norvég csapatot erősítette, vasárnap azonban már az egyéniben svéd színekben indult:

„Néha svéd vagyok, máskor pedig norvég. Na, jó csak vicceltem. Pénteken hatalmas hóvihar volt és nem tudtam, hogy versenyezhetünk-e egyáltalán, de a szervezők nagyon kemény munkával helyre hozták a pályát. Amikor a szombati győzelmem után félig kiszállva az autóból integettem, ahogy aputól láttam mindig, különleges pillanat volt, amikor a pálya mellől visszaintegetett.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss