2024. március 29. 14:38

KezdőlapNE VEDD ELNegyvenötmillió forint gyűlt össze a HUMDA jótékonysági eseményén

Negyvenötmillió forint gyűlt össze a HUMDA jótékonysági eseményén

-

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. az Ukrajnából menekülőket és gyermekeknek szóló közlekedésbiztonsági programokat támogat a jótékonysági adománygyűjtő eseményén befolyt csaknem 45 millió forintból. Az esemény fővédnökei Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Jean Todt, az ENSZ főtitkárának közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja voltak. 

„Fenntarthatóbb és biztonságosabb jövőért” címmel rendezett nemzetközi jótékonysági adománygyűjtő eseményt a HUMDA március 24-én, Budapesten. Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tavaly leköszönt elnöke és az ENSZ főtitkárának közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja a látogatása során egyeztetett a magyarországi közlekedésbiztonság javítása és a közlekedési kultúra fejlesztése kapcsán, valamint értékelte a HUMDA által lebonyolított közlekedésbiztonsági kampányokat és egyéb tevékenységeket. 

– Példaértékű munkát végeznek Magyarországon a közlekedésbiztonság javítása érdekében. A nemzetközi példák országspecifikus alkalmazása nagyban hozzájárul a végzetes kimenetelű balestek számának csökkentéséhez.

Az autósportban eltöltött éveim alapján tisztán látom, hogy mindennapi közlekedéshez milyen nagy mértékben járulnak hozzá a legnépszerűbb technikai sportágak, így például a Forma–1 fejlesztései. Ezért is örülök neki, hogy globális viszonylatban is egyedülállóan komplex módon kezeli Magyarországon a versenysportot, a járműipart, a zöld mobilitást és a közlekedésbiztonságot a kormány és a HUMDA – emelte ki Jean Todt, az ENSZ főtitkárának közúti közlekedésbiztonságért felelős különmegbízottja. 

– Azon dolgozunk, hogy mielőbb elérkezzen az az idő, amikor már egyáltalán nem lesznek közlekedési balesetek az utakon. Pontosan ezért az Európai Unióval együtt el kívánjuk érni, hogy 2050-re balesetmentessé váljon a közlekedés, 2030-ra pedig a jelenleginek a felére csökkenjen a balesetek száma.

A közlekedési balesetek naponta 3500 életet követelnek világszerte, ami évi 1,3 millió halálesetet jelent, ez a számítások szerint együttesen 3 százalékkal csökkenti a világ GDP-jét. A közúti balesetek több mint kilenctizedét emberi hiba okozza, a legtöbbször gyorshajtás, ittasság vagy a biztonsági eszközök, például a biztonsági öv használatának hiánya. Ebből is látszik, hogy sok teendőnk van még ezen a területen – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. 

– Ezúttal az adománygyűjtés nem kizárólag a közlekedésbiztonságról szólt: úgy éreztük, hogy jelenleg a szomszédunkban zajló háború elől menekülők megsegítésénél nincs fontosabb, így a befolyt csaknem 45 millió forintból a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramon keresztül is támogatunk rászorulókat – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 

– A közlekedésbiztonság ügye nemzeti ügy, ami mellett minden lehetséges fórumon szót emelünk. Ezért is folytatjuk idén is a HUMDA „Road Safety – a biztonság az első” országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatot. Ebben a programban több mint harmincezer első-második osztályos tanuló vett részt 2021-ben, idén pedig már több mint tízezren. Hiszem, hogy a fiatalok képzésével hozzájárulunk ahhoz, hogy a jövőben biztonságosabban közlekedhessünk a közutakon – tette hozzá Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

Az eseményen a legfőbb adakozók a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Lounge Group, a VERTIKÁL Zrt., valamint a Truck Race Promotions Kft. voltak, akik gáláns hozzájárulásaikkal az ukrajnai menekültek megsegítése mellett azt is lehetővé teszik, hogy még több magyarországi gyermek ismerkedhessen meg alaposabban a közlekedésbiztonsággal és elsajátíthassák a biztonságos közlekedés legfőbb szabályait.

Az adománygyűjtő rendezvény nem valósulhatott volna meg a BMW Magyarország, a Debrecen International Airport, a Hotel & More Group, a Hungaroring Sport Zrt., az Ikarus Global Zrt., az INTER-TAN-KER Zrt., a Mol Nyrt., az Omnibus Hungária Kft., a Patricius Borház, valamint a Porsche Hungaria támogatása nélkül. 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss