2024. április 24. 15:28

KezdőlapNE VEDD ELA Skoda az öreg vassal promózza három új modelljét

A Skoda az öreg vassal promózza három új modelljét

-

A Skoda autógyártól megszokhattuk, hogy az igen gazdag rally múltját és jelenét is bőségesen felhasználja a márka promótálására. Most a Fabia, a Scala és a Kamiq Monte-Carlo bemutatójára vitték el a Skoda 130 RS-t, amely 1977-ben nyert kategóriát mega Monte-Carlo Rallyn. 

„A Monacói Hercegség utcáin tartott sajtóesemény főszereplője az új Fabia Monte-Carlo volt, de a Kamiq Monte-Carlo és a Scala Monte-Carlo is látványosan követte

Nem véletlen, hogy a Skoda a Côte d’Azur híres területének nevét választotta néhány modelljének sportos változatához. Ez a Skoda autógyár gyökereiből és a legendás Monte Carlo Rallyn elért sikereiből ered.

Skoda 130 RS
Fotó: Skoda

Éppen ezért az egyik bemutatott autó a Skoda 130 RS volt, amely 1977-ben a híres rallyn kategóriájában az első két helyet szerezte meg” – áll a gyár közleményében.

A Skoda 130 RS coupé, 1975 tavaszán készült és a 110 R (1970-1980) szériamodellen alapult. Az „RS”, az 1970-es és 1980-as évek egyik legsikeresebb versenyautója az 1300 köbcentiméterig terjedő kategóriában, mindössze 720 kg-ot nyomott. A kiválasztott karosszériaelemeket, például a tetőt, a motorháztetőt és a külső ajtópaneleket alumíniumötvözetből préselték az utcai autók karosszériájának a gyártó üzemében.

Fotó: Skoda

A lökhárítókat és a motorháztetőt üvegszálból készítették. Az első tengely megegyezett a korábbi Š 200 RS versenytípuséval, míg a hátsó felfüggesztés új tervezésű volt.

A 130 RS szíve az OHV négyhengeres motor, amely hasonló a szériamotorhoz, de a versenyzéshez módosították, és az Š 120 S Rallye autókban tesztelték. Az 1,3 literes motor akár 130 lóerőt (96 kW) is leadhatott.

Fotó: Skoda

Műszaki különlegességei közé tartozott a két dupla Weber-karburátor, a nyolcjáratú hengerfej és a sportkocsikban vagy éppen ellenkezőleg, a terepjárókban – a hagyományos olajteknőben lévő olaj nem kívánt túlfolyása miatt –  gyakori szárazkarteres megoldás. A motorblokkot – a sorozatgyártású változatnak megfelelően – alumíniumötvözetből, progresszív cseh technológiával öntötték; a hengerfej szürke vasöntvényből készült.

Fotó: Skoda

Paradoxnak tűnhet, hogy a 130 RS sorozat „csupán” négyfokozatú sebességváltóval érte el híres versenysikereit, mivel a szocialista blokk beszállítói akkoriban nem tudtak homologizációs sorozatban ötfokozatú sebességváltót biztosítani. Ennek ellenére a 130 RS körpályás versenyváltozatai akár 220 km/h-s sebességet is elértek.

Fotó: Skoda

A 130 RS az egyik legnagyobb sikerét az 1977-es Monte-Carlo Rallyn érte el. 198 páros indult a versenyen, de hat nappal később a célban a két Skoda 130 RS kupé mellett csak 43 autó ért célba. Václav Blahna és Lubislav Hlávka nyerte a kategóriát, őket követte Milan Zapadlo és Jiří Motal. A két 130 RS kupé abszolút értékelésben a tizenkettedik és a tizenötödik helyen végzett.

 

Friss