2024. április 25. 13:36

KezdőlapNE VEDD ELGünther Steiner 30 éve Carlos Sainztól tanult

Günther Steiner 30 éve Carlos Sainztól tanult

-

A Haas Forma-1-es csapatvezetője, Günther Steiner elárulta, mit tanult a kétszeres WRC-bajnok Carlos Sainztól, amikor 1993-ban több mint 200 napon át együtt dolgoztak a WRC-ben 1993-ban.

Steiner 1986 és 1988 között a Mazda rally csapatában kezdett szerelőként. Utána Olaszországban a Top Run Motorsportnál helyezkedett el, aztán a Jolly Club csapatnál dolgozott. Itt volt egy közös időszakuk Carlos Sainzzal, amikor Sainz a Toyotáról Lanciára váltott. Kilenc WRC versenyen 31 gyorsaságin lett első Carlos Sainz és Luis Moya, Steinert akkoriban szerelőként és felderítőként alkalmazta az olasz csapat.

„Pályabejárásokon, teszteken, majd versenyeken dolgoztam” – mesélte Steiner. „Egy év alatt 200 napot töltöttem Carlossal. Kicsit meg is sérültem a vele töltött 200 naptól, ami nyomokat hagy” – tette hozzá nevetve.

A kilencvenes évek elején még hírből sem ismertek költségsapkát, fejlesztési és tesztelési  korlátozásokat, mindenki annyit dolgozott amennyit akart, vagy amire futotta a költségvetésből.

„Régebben annyit mentél, amennyit akartál. Teljesen nyitott volt minden. Néha három hétig ugyanott voltál, egy helyen, ahol pályát jártál, teszteltél és versenyeztél. Eléggé kimerítő volt. Mobiltelefon nélkül, és a csapat támogatása nélkül mentél el a pályabejárásokra. Ha valami baj van az autóval, akkor saját magadnak kellett megjavítani. Ha valami elromlott, nem volt senki, akit felhívhattál, és azt mondtád neki: „Küldjön alkatrészt a UPS-sel vagy a DHL-lel.”

„Amikor Görögországban vagy Afrikában voltál, vagy megjavítottad  az elromlott autót, vagy megálltál egy helyben, és ha ott vesztegeltél, a versenyző nem volt boldog, és ez valószínűleg azt jelentette, hogy nem volt munkád, amikor visszatértél” – magyarázta nevetve Steiner. „Kicsit pengeélen táncoltál, de jó kihívás volt.”

Az utazásokkal töltött idő ellenére Steiner nem bánja, hogy hosszabb ideig távol volt otthonától. „Ha fiatal vagy, és szereted, amit csinálsz, ez a legjobb, amivel eltölteheted az időt.”

Günther Steiner, Haas
Fotó: Andy Hone / LAT Images

A legnagyobb benyomást ekkoriban Carlos Sainz tette Steinerre a hihetetlen munkabírásával, amit szerinte fiának, ifjabb Carlos Sainznak is átadott.

„Ő egy profi. Sokat tanultam a fegyelemről és arról, hogy hogyan viselkedj – hogyan kell keményen dolgozni, hogy elérj valamit. Soha nem hagyott ki egy momentumot sem. Ő volt az első, aki reggel felkelt, és az utolsó, aki lefeküdt. Mindig ott volt mindenütt, és most is ugyanolyan.”

Steiner azt is elárulta, hogy az ifjabbik Sainzzal az F1-es paddockban sokszor tréfálkoznak azzal, hogy amikor az idősebb Sainz visszamegy Dakarra, ő lesz az, aki elsőnek kel és az utolsó, aki lefekszik.

Steiner a Sainzzal töltött korszak után is a rallyban maradt. Visszament a Prodrive-hoz ahol Krzysztof Holowczyc-cal szerzett Európa-bajnoki címet. Utána az M-Sportnál projektmenedzser lett, aztán 2000-től technikai igazgatóként Colin McRae és újra Carlos Sainz szerepléséért felelt. 2000-ben és 2001-ben a gyártók bajnokságának második helyezettje lett a brit csapat tagjaként, majd a Jaguarnál kezdte meg Forma-1-es karrierjét 2002-ben.

Günther Steiner, Haas, USA Nagydíj
Fotó: Andy Hone / LAT Images

Friss