2024. március 29. 13:44

KezdőlapNE VEDD ELFalon áttörés, vonat elé ugratás, gorillát létráról ledriftelés - Ken Block legőrültebb...

Falon áttörés, vonat elé ugratás, gorillát létráról ledriftelés – Ken Block legőrültebb mutatványai (videók)

-

Tragédia vetett véget az életének, de Ken Block autósportot videói révén milliókhoz eljuttató öröksége alighanem örökre élni fog. 

A hétfőn, motorosszánozás közben balesetet szenvedett és a helyszínen meghalt Ken Block igen későn, 38 évesen robbant be a köztudatba autóversenyzőként, amikor 2005-ben elindult az amerikai nemzeti bajnokságban, ahol az év újoncának választották. Ezután több szép sikert is elért az államokban (elindult az első rallys X Games-en, ahol harmadik lett, valamint 2006-ban már második helyen zárt a nemzeti bajnokságban). A tehetségéhez tehát nem férhetett kétség, ám a rally világbajnokságban nem termett számára sok babér, élvonalbeli pilótának így nagy jóindulattal sem nevezhetjük.

Így “csapott össze” Ken Block és Lewis Hamilton (videó)

Ám Blocknak nem is ezt az utat jelölte ki a sors, és ő sem gondolt soha úgy magára, mint klasszis rallyversenyzőre. A világhírű ismertséget sem ez hozta meg neki, hanem rendkívül látványos YouTube-videói, egészen pontosan a 2009-ben megjelent Gymkhana 2. Block pedig ezután elindult a szupersztárrá válás útján, amiben természetesen az is segítette, hogy a média is felkapta őt, 2009-ben például látványos forgatáson vett részt a brit Top Gear-el, amely során megautóztatta James May-t, a széria egyik akkori házigazdáját.

Ezután pedig nem volt megállás. Az amerikai showman ontotta magából a látványosabbnál látványosabb videókat, amelyeknek köszönhetően halálakor több mint 8 millió Instagram követője és 2 millió YouTube-feliratkozója volt. Hogy mi fogta meg ennyire az embereket a munkásságában? Ennek megértéséhez inkább beszéljenek maguk a videók. Alább összegyűjtöttünk néhányat a legőrültebb, legtechnikásabb és legötletesebb alkotásokból.

2016-ban meghívta az átlag magyar számára a Jóbarátok című sorozat Joey-aként ismert, akkoriban a brit Top Geart vezető Matt LeBlanc-t, hogy üljön be mellé az 1400 lóerős, 6,7 literes ikerturbós V8-as motorral hajtott Ford Mustangjába, miközben London utcáin driftel. 

 

2018-ban, az Ultimate Tyre Sliding Tour keretein belül ismét 1400 lóerős Ford Mustangjába pattant be, és Detroit utcáin mutatta be, hogy nem mindig kell óriásit repülni ahhoz, hogy az ember szájtátva figyeljen egy mutatványt, Block ugyanis egy Segway-en guruló ember körül körzőzött mérnöki precizitással úgy, hogy az autója eleje állandóan mindössze centikre volt a kétkerekű járműtől.

 

2011-ben jött ki a Hollywoodban forgatott Gymkhana FOUR: The Hollywood Megamercial, amiben Block egy hibrid Ford Focus segítségével szabadította rá a nézőre a látványorgiát. A videóban számos filmes díszletben megfordult (repülőgép-szerencsétlenség helyszínéről rajtolt), driftelt milliméterre targoncáktól, áttört egy falat, elszáguldott zombik és robotcápa mellett, majd driftelve kiütött egy létrát egy gorillajelmezbe öltözött ember alól.

2016-ban a 600 lóerős Ford Focus RS RX-el (ezzel az autóval versenyzett az az évi rallycross vb-n) New Yorkban nyugati részén, ipari környezetben száguldozott. A videó elején átrepült egy sínen az érkező vonat előtt, majd egy helikopter által lógatott terepjáró alatt körzőzött. Block elképesztően precíz vezetésének itt is szemtanúi lehetünk: egyszer milliméterekre driftel el a korláttól, majd ugyanennyin múlik, hogy ne essen bele autóstul a vízbe.

Végül jöjjön a már korábban említett mutatvány James May-el, 2009-ből. A helyszín egy reptér, ahol Block a 380 lóerős Subaru Imprezával kápráztatja el a Top Gear műsorvezetőjét, miközben repülőgépek között szlalomozik és szűk hangárajtón driftel át. Végül csatlakozik hozzá a motoros ász Ricky Carmichael, végül pedig Block hatalmasat ugrat a Subaruval.

Természetesen számtalan videó van még, amelyet most idelinkelhetnénk a Gymkhana-sorozattal több mint egymilliárdos nézettséget elérő Ken Block gazdag munkásságából, úgyhogy aki még szívesen nézne hasonló felvételeket, annak ajánljuk a Hoonigan YouTube-csatornáját.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss