2024. április 28. 12:37

KezdőlapNE VEDD ELNem sikerült versenyt nyernie, de mégis komoly bajnoki címet szerzett a spanyol...

Nem sikerült versenyt nyernie, de mégis komoly bajnoki címet szerzett a spanyol versenyző

-

A kiegyensúlyozott teljesítmény sok esetben többet ér, mint az állandó kockáztatás, de célba nem érés. Ezt bizonyítja a spanyol Enrique Garcia Ojeda 2007-es IRC bajnoki címe is. 

Enrique Garcia Ojeda már az IRC első, négy futamból álló szezonja során is elindult, azonban 2006-ban csupán egy hetedik és egy 13. helyet tudott elérni, továbbá egy futamon a célt sem látta meg. 

Ekkor azonban még a spanyol Peugeot Sport 106 S1600-os autójával állt rajthoz, 2007-ben azonban sikerült S2000-es autóba ülnie, és ezt alaposan meg is hálálta a 35 éves pilóta. 

Az IRC bajnokság a második évében négy helyett már kilenc versenyből állt, a bajnoki címet pedig Garcia Ojeda érte el, aki hét versenyen állt rajthoz, azonban egyetlen versenyt sem nyert. 

A spanyol pilóta és navigátora, Jordi Costa még kihagyta a szezonnyitó kenyai Szafari Rallyt, és a bajnokságot csak a török Fiat Rallyn, a 2017-ig létező Török Rallyn kezdte, azonnal harmadik helyezéssel. Ezt az eredményt ráadásul Ojeda a belga Ypres Rallyn, majd az Orosz Rallyn második helyre javította, mielőtt a Madeira Rallyn újra harmadik lett volna. A szezon a cseh Barum Rallyval folytatódott, majd következett a Sanremo Rally, és a svájci Rally du Valais, ahol Ojeda egy második egy hatodik és még egy második eredménnyel zárt. 

A szezonzáró Kína Rally előtt, így Ojeda 5 ponttal gyűjtött többet a második helyen álló és három versenyt nyerő francia Nicolas Vouilloz-nál, aki eddigre az utolsó riválisa maradt a bajnoki címért folyó csatában. 

A Kína Rallyt november 9-11-én tartották, azonban már a verseny előtt kiderült, hogy bár Vouilloz még bajnok tudott volna lenni, nem áll rajthoz a szezonzárón, így Garcia Ojeda hét versenyen elért hat dobogója, valamint hihetetlen kiegyensúlyozott teljesítménye bajnoki címet ért. 

A gyártók bajnokságában már a svájci verseny végén megkoronázták Ojeda és Vouilloz csapatát, a Peugeot-ot. 

“Ez a rangos cím az elmúlt évek nagyon kemény munkájának jutalma számomra és a spanyol Peugeot Sport számára is – mondta a bajnoki cím megszerzése után Ojeda. – A bajnokság nagyon magas szintet követelt meg egész évben, ezért nem volt könnyű mindig jól szerepelni. A magas szint ellenére sikerült jó tempót mutatnunk és következetesen versenyezni, ami végül a bajnoki címeket eredményezte.”

Ojeda a bajnoki címet követően évben már csak három futamon indult az IRC-ben, majd karrierjét 2013 végéig folytatta, 2014-ben és 2021-ben pedig már csak egy versenyen vett részt előfutóként.

Friss