2024. április 28. 08:18

KezdőlapERCA versenyző, aki három nagy bajnokságot is megnyert, de csak S2000-es autóval...

A versenyző, aki három nagy bajnokságot is megnyert, de csak S2000-es autóval tudott sikeres lenni

-

Három nagy sorozat bajnoki címét is megnyerte Juho Hanninen S2000-es Skodával, az IRC-ben 2010-ben, az SWRC-ben 2011-ben, míg az ERC-ben 2012-ben ért a csúcsra. 

Juho Hanninen három komoly sorozat bajnoki címét is eltudta nyerni, sikereit pedig kizárólag S2000-es Skodával tudta elérni. 

A finn versenyző 2009-ben váltotta le korábbi N-csoportos Mitsubishijét Skoda Fabia S2000-re, azonban a legsikeresebb időszak 2010-ben kezdődött Hanninen számára. 

A cseh gyártó pilótájaként a 2010-es IRC szezon mind a 12 futamán indult, egy kiesés mellett három győzelmet, négy második helyezést és három harmadik helyet tudott megszerezni, így év végén, amikor a legjobb kilenc eredmény számított 15 pont előnnyel zárt a bajnokság élén Jan Kopeckyt megelőzve. 

Egy évvel később Hanninennek be kellett érnie az IRC harmadik helyével, ugyanakkor a S2000-es autóval indulók számára kiírt világbajnokságon, az SWRC-ben bajnoki címet tudott szerezni. 

A kategória nyolc versenye közül hármat nyert meg, kétszer zárt második helyen, míg egyszer negyedik, egyszer pedig ötödik lett, így év végén 20 pont előnnyel nyerte meg a bajnokságot Ott Tanak előtt. 

2012-ben Hanninen megismételte egy évvel korábbi harmadik helyét az IRC utolsó évében, azonban ekkor az ERC-ben tudott első helyen zárni. 

A Rally Európa-bajnokság értékelésében akkor csak a regisztrált versenyzők tudtak részt venni, a finn versenyzőnek pedig a 11 futamból álló szezon során elég volt heten indulni, ahhoz, hogy bajnok legyen. Hanninen végül négy győzelem, egy második, egy negyedik és egy hetedik helyezéssel szerezte meg az Eb címet Michal Solowow előtt.

Az akkor 32 éves Hanninen 2013-tól már a WRC mezőnyben folytatta karrierjét Forddal, majd 2014-ben a Hyundai versenyzője lett, azonban legjobb eredményét a vb-n 2017-ben érte el, amikor a Finn Rallyn harmadik helyen zárva a Toyotával egyetlen dobogós eredményét szerezte. 

Bár a versenyeken kevésbé volt sikeres a WRC-ben, a tesztmunkája felbecsülhetetlen a Toyota számára, ahol jelenleg is tesztpilótaként dolgozik. 

Karrierjének legnagyobb sikereit azonban csupán S2000-es Skodával tudta elérni. 

Friss