2024. április 28. 22:32

KezdőlapHírekJönnek a vasdámák! - a rallyba is betör a csakis női versenyzőket...

Jönnek a vasdámák! – a rallyba is betör a csakis női versenyzőket foglalkoztató csapat

-

A hosszú távú versenyzésben már jól ismert, kizárólag női pilótákat foglalkoztató csapat az idei évtől a ralisportban is jelen lesz.

A hosszú távú versenyzésben kezdődött a története, majd a Forma–4-ben, gokartozásban és lovassportokban folytatódott, az idei évtől pedig már a raliban is szerepelni fog Deborah Mayer 2018-ban alapított csapata, az Iron Dames. A tavalyi bahreini 8 óráson kategóriagyőzelmével történelmet író istálló sajátossága, hogy kizárólag női versenyzőket foglalkoztat, miközben missziója, hogy egy főként férfiak uralta sportban megváltoztassa a nőkről kialakult sztereotípiákat és előítéleteket.

A csapat egyik feltörekvő tehetségével, a 20 éves, a 2022-es Le Mans-i 24 óráson az Iron Dames-el kategóriagyőzelmet szerző Doriane Pinnel lapunknak is volt alkalma beszélgetni. A raliba való betörésről kiadott közleményben a csapat az ő példáját hozza fel, és jelenti ki, hogy a raliban is az a céljuk, hogy lehetőséget adjanak a jövő generációnak az előretörésre. Ezt első lépésben az Iron Dames első ralipárosa, a Sarah Rumeau–Julie Amblard kettős francia ralibajnokságban és francia murvabajnokságban történő elindításával akarják megtenni. Az Iron Dames ralis projektje a pályafutása során 15 WRC-futamon induló, maradandót elsősorban a hosszú távú versenyzésben alkotó Stéphane Sarrazin csapatával, Sarrazin Motorsport Team-mel közösen zajik.

Pink Ferrarival igázza le az úrvezetőket a 18 éves francia lány

Ami a versenyzőt és navigátorát illeti, nem újonc kettősről van szó. A kézilabdázóból lett autóversenyző Rumeau 2021-ben indult először a francia ralibajnokságban a navigátorkodást már jó néhány évvel korábban elkezdő Julie Amblard-al, akivel első közös idényükben női bajnokok lettek. 2022-ben második helyen végeztek a kétkerékhajtásúak mezőnyében, illetve megnyerték a Rally2-es és Alpine RGT-kategóriákon kívül eső autók számára kiírt Michelin Trophyt. Ezután tavaly kettős programot teljesítettek, mert indultak az ADAC Opel e-Rally-kupában, illetve a francia dirt bajnokság egyes versenyein.

Az elektromos szériában egy 4. helyezés volt a tavalyi legjobbjuk (legjobb női kettősként), miközben a kétkerekűek mezőnyében megnyerték a francia murvabajnokság utolsó fordulóját.

„Elképesztően örülök, hogy megnyithatom ezt az új fejezetet a ralizás izgalmas világában, és hogy köszönthetem Sarah-t és Julie-t az Iron Dames családjában – mondta Deborah Mayer alapító. – A hosszú távú versenyzés, a Forma–4, a gokart és lovassportok után az Iron Dames-projekt azzal folytatja a fejlődését, hogy egyre több és több nőnek ad lehetőséget arra, hogy fejlődjön és ragyogjon olyan sportágakban, amelyek szépsége az, hogy férfiak ellen, velük azonos feltételekkel versenyeznek. A szenvedélyükkel és eltökéltségükkel aziránt, hogy a szakáguk legmagasabb szintjére kerüljenek, Sarah és Julie megtestesíti a projekt szellemiségét és értékeit. Örömmel profitálunk Stéphane Sarrazin tapasztalatából és tudásából, és mindannyian elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy segítsünk nekik elérni az álmaikat.”

Deborah Mayer, Sarah Rumeau, Julie Amblard, Stéphane Sarrazin, Iron Dames
Balról jobbra: Deborah Mayer, Sarah Rumeau, Julie Amblard és Stéphane Sarrazin / Fotó: Iron Dames

„Annyira boldog vagyok, hogy csatlakozhatok az Iron Dames-projekthez, ez nagyon fontos pillanat a karrieremben. Megtiszteltetés és elképesztő lehetőség, hogy az első képviselőjük lehetek a raliban. Most már alig várom, hogy elkezdjem a felkészülést és megismerjem a teljes családot. Végül pedig szeretnék köszönetet mondani Deborah Mayernek a bizalmáért és támogatásáért” – idézi a közlemény Sarah Rumeau-t.

„Nagyon örülök, hogy elkezdhetem ezt az új kalandot az Iron Dames-családdal. A hosszú távú versenyzésben elért csodálatos sikerekkel bizonyították, hogy a nőknek helye van a motorsportban. Ennélfogva nagy megtiszteltetés az Iron Dames-t képviselni a ralizásban, és részévé válni ennek az utazásnak. 2024 a felfedezés éve lesz az új Rally2-es Ford Fiestánkkal. Ez egy nagy kihívás, de eltökéltek vagyunk, hogy az Iron Dames ezen a területen is ragyogjon” – tekintett előre Amblard.

A francia ralibajnokság első versenyét március 14-től 16-ig rendezik.

Friss