2024. április 27. 14:50

KezdőlapERCMeeke a Portugál Rally Bajnokság élén zárhat, de bajnoki címet nem szerezhet

Meeke a Portugál Rally Bajnokság élén zárhat, de bajnoki címet nem szerezhet

-

Kris Meeke győzelemmel kezdte a Portugál Rally Bajnokság idei szezonját, azonban, ha meg is nyerné az összes versenyt, akkor sem szerezhetne bajnoki címet. 

Kris Meeke tavaly kezdett versenyezni a Portugál Rally Bajnokságban, azt követően, hogy Craig Breen tragikus balesetet szenvedett a Horvát Rally előtti teszten és az ír versenyző helyét az északír versenyző vette át a Hyundai Portugal Team csapatában.  

Ezt a programot idén is folytatja Meeke és a szezonnyitó Fafe Rallyn sima győzelmet aratott, és hacsak nem lesz valamilyen problémája a hétvégi Algarve Rallyn is jó eséllyel pályázhat az első helyre. 

Meeke azonban megnyerheti akár az összes versenyt Portugáliában, akkor sem szerezhet év végén bajnoki címet, miután a helyi sporttörvény szerint nem portugál versenyző nem hirdethető portugál bajnoknak az egyéni sportágakban, ahova a rallysportot is sorolják. 

Ez a probléma már tavaly Craig Breen esetében is felmerült, azonban akkor nem sokáig jutott az ügy, majd idén ismét terítékre került a téma. 

A Portugál Motorsport Szövetség elnöke szerint idén nagy valószínűéggel ez a szabály nem fog változni, annak ellenére, hogy ütközik az Európai Unió sporttal és az emberek szabad mozgásával kapcsolatot szabályaival. 

“Ha a szabály alkotmányellenességére hivatkozunk, akkor az alkotmánybíróságnak kellene ezt megvizsgálni, előbb azonban az Országgyűlésnek kellene vele foglalkozni – mondta Ni Amorim a Sport Motores oldalának. – Jelenleg azonban ideiglenes kormánya van Portugáliának, aminek fontosabb feladatai is vannak a mi problémánknál, mire pedig megalakul a végleges kormány, majd az foglalkozik ezzel az üggyel és az alkotmánybíróság elé terjeszti, addigra nagyon sok idő eltelne. Tehát jó eséllyel a Portugál Rally Bajnokság véget érne, mire az ügyben születne valamilyen döntés.” 

Portugáliában tavaly novemberben lemondott a kormány és előrehozott választást írtak ki, addig pedig ideiglenes kormány irányítja az országot. 

Amorim azt is elmondta, ha Kris Meeke megnyerné a rally bajnokságot, akkor nem lenne idén portugál bajnok hirdetve.

Friss