back to top
2024. július 15. 16:51

KezdőlapERCGryazin nyert, de nem tarthatta meg a győzelmét, Mikkelsen Európa-bajnok

Gryazin nyert, de nem tarthatta meg a győzelmét, Mikkelsen Európa-bajnok

-

A Nikolay Gryazin–Konstantin Aleksandrov kettős, Volkswagen Polo GTI R5-tel nyerte a Rally Hungary 2022-es kiadását, amely az idei második Eb-futamgyőzelmük volt. Andreas Mikkelsen problémákkal teli versenyen a hetedik helyen futott be, de ez is elegendő volt, hogy megnyerje az Európa-bajnokságot. Hadik András és Kertész Krisztián a negyedik helyen végeztek, a magyar értékelésben másodikok lettek, amivel negyedszerre is megnyerték az Országos Rallybajnokságot.

FRISSÍTVE: Mégsem Gryazin nyert. A felügyelőtestület döntése alapján Nikolay Gryazin 15 perces büntetést kapott, mert nem állt meg Herczig Norberték baleseténél. A győzelmet és az ezért járó bajnoki pontokat ezzel Mads Ostberg szerezte meg.

Egyetlen gyorsasági erejéig engedte ki a kezéből az első helyet Nikolay Gryazin a Rally Hungaryn, ezt leszámítva végig az orosz versenyző vitte a prímet.

„Nagyon jó versenyünk volt, sikerült elkerülni a defektet. Szombaton volt egy kisebb kicsúszásunk, de az inkább élvezetes, mint ijesztő volt – mondta Gryazin. – Tegnap a második körben Eric (Cais) nagyon bekeményített, de aztán defektet kapott. Ma reggel Herczig volt még közel hozzánk, de amikor beestek és elmentünk mellettük, akkor én is visszavettem, és csak arra koncentráltam, hogy biztonságosan célba érjünk.“

Gryazin a Rally Hungaryn aratta idei második győzelmét Magyarországon, miután az Országos Rallybajnokság nyitófutamát, a Boldogkő Rallyt is megnyerte.

„Igen, egyre jobban szeretem Magyarországot. A Boldogkő Rallyn használt beállításokból indultunk ki most is, úgyhogy előnyben voltunk“ – mosolygott Gryazin.

Andreas Mikkelsen–Elliot Edmondson, Skoda Fabia Rally2 evo, Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Andreas Mikkelsen–Elliot Edmondson, Skoda Fabia Rally2 evo, Rally Hungary 2021

Nehéz versenye volt az Andreas Mikkelsen–Elliot Edmondson kettősnek, akiket előbb egy elektromos vezeték szakadása, majd egy defekt hátráltatott. Vasárnap reggel pedig egy kicsúszás után ütötték meg a hátsó futóművüket. Végül csak a hetedik helyen futottak be, de ez is elegendő volt Mikkelsen számára, hogy megnyerje az Európa-bajnokságot. Mindössze hét nappal az után, hogy a Catalunya Rallyn megnyerte a WRC2-es világbajnokságot.

Mads Ostberg–Torstein Eriksen, Citroën C3 Rally2, Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Mads Ostberg–Torstein Eriksen, Citroën C3 Rally2, Rally Hungary 2021

A Mads Ostberg–Torstein Eriksen kettős végzett a második helyen a Citroën C3 Rally2-vel, és nyerte meg a magyar értékelést. Ők szombaton egy megforgással veszítettek egy percet és az esélyt a győzelemre, de a mindig vidám Mads nem adta fel, az utolsó gyorsaságiig küzdött.

Az utolsó gyorsaságin ugrott a harmadik helyre a lengyel Marczyk–Gospodarczyk kettős, akik ezzel megerősítették második helyüket a versenyzők és az elsőt a navigátorok bajnokságában.

Az utolsó gyorsaságin szorult le az Eb értékelés dobogójáról Hadik András és Kertész Krisztián, akik végül a negyedik helyen végeztek a Ford Fiesta Mk II-essel. Ami azonban ennél is fontosabb volt a számukra, a magyar értékelésben másodikok lettek, amivel megnyerték az Országos Rally Bajnokságot.

Hadik András–Kertész Krisztián, Ford Fiesta Rally2 Mk II, Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Hadik András–Kertész Krisztián, Ford Fiesta Rally2 Mk II, Rally Hungary 2021

Az Európa-bajnokság harmadik hely álló Efréna–Fernandez kettős futottak be az ötödik helyen, így a bajnokságban is megőrizték a pozíciójukat.

Ebben próbálta őket megakadályozni Herczig Norbert és Ferencz Ramón, akik egy defekt ellenére is a második helyen álltak és igen jó tempót diktáltak. Vasárnap reggel azonban egy jobbosban megcsúsztak és árokba estek. Mindkettőjüket kórházba kellett szállítani, Herczig zúzódásokkal, Ferencz bordatöréssel úszta meg.

Csomós Miklós–Nagy Attila, Skoda Fabia R5, Rally Hungary 2021
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Csomós Miklós–Nagy Attila, Skoda Fabia R5, Rally Hungary 2021

Nagyon csalódott volt Csomós Miklós és Nagy Attila akik az ötödik gyorsaságiig az Eb értékelés harmadik helyen álltak, a magyar értékelést pedig vezették. Ekkor defektet kaptak és két percet veszítettek vele. Végül a tizedik helyen értek célba.

Náluk is szerencsétlenebbül járt a Turán–Bagaméri és a Velenczei–Bacigal kettős. Előbbi három defektet kapott, a harmadikat etapon, ami miatt nem is tudta folytatni a versenyt. Utóbbi pedig szombaton az utolsó szakaszon defektelt le és a futómű sérülése miatt nem tudta folytatni a versenyt.

A magyar értékelésben Ostberg és Hadik mögött a Klausz–Csányi kettős végzett a harmadik helyen, míg Csomós lett a negyedik.

 Szurkolók a Rally Hungaryn, a nyíregyházi város gyorsaságin
Kép: Makai Gergely, MGR IMAGES, Szurkolók a Rally Hungaryn, a nyíregyházi város gyorsaságin

A kétkerék-hajtásúak versenyében a junior világbajnokság első két helyezettje csatázott egymással. A győzelmet a Pajari–Salminen kettős szerezte meg az Armstrong–Hall páros előtt. Ebben az értékelésben a László–Berendi páros volt a legjobb magyar, akik az RC4 hetedik helyén értek célba.

Friss