2024. május 02. 12:14

KezdőlapORBKlausz nyerni szeretne, de ehhez kockáztatni kell

Klausz nyerni szeretne, de ehhez kockáztatni kell

-

Változatlanul a győzelem a célja a Klausz Kristóf – Csányi Botond párosnak, akiknek a Boldogkő Rally idén már a negyedik versenye lesz. A cél eléréséhez azonban még sokat kell fejlődniük, amiben egy újabb állomás lehet a hétvégi ORB-futam. 

Az osztrák és a magyar bajnokságban is szeretne idén bizonyítani Klausz Kristóf és Csányi Botond. Az ORB-ben egy futam után az ötödik helyen állnak, az osztrák bajnokságban Klausz a második, míg Csányi a navigátorok pontversenyét vezeti. Mintegy bónuszként pedig a Mitorpa Kupában és az FIA CEZ Rallybajnokságban is az élen állnak két verseny után. 

„Merész célt tűztünk ki az idei évre, szeretnénk felnőni a feladathoz, hogy az abszolút győzelemért szállhassunk harcba“ – mondta Klausz Kristóf, akinek már több dobogós helyezése is van az Országos Rallybajnokságban, tavaly pedig a Waldviertel Rallyn megszerezte pályafutása első osztrák abszolút győzelmét. 

„Eddig mindig ésszel és beosztással közelítettük meg a versenyeket, ami egyébként kifizetődött, hiszen rengeteget tanultunk, mostmár viszont éhesek vagyunk a győzelemre. Azt nem mondom, hogy ez egyik pillanatról a másikra fog megvalósulni, keményen meg kell dolgozni érte, de úgy érzem, hogy mostmár, ha kell, akár az ésszerűség határain belül kockáztathatunk is. 

Fotó: Makai Gergely / MGR Images // Klausz Kristóf

Nagyon erős a magyar mezőny és mivel rövidek a távok, az első pillanattól fogva kőkeményen nyomni kell. A Salgón az első körre elgumiztuk magunkat, ilyesmi nem fér bele, ha a győzelemért akarsz harcolni. Négy különböző márka versenyez a magyar bajnokság élmezőnyében, de az látszik, hogy senki sincs műszaki fölénybe, csak a versenyzőkön múlik, milyen eredményt érnek el. Pont ettől izgalmasak a versenyek. 

A Boldogkő Rallyn ebbe az irányba még nem mentünk a pályákon, ez újdonság lesz számunkra. A mostani célunk az első öt, ebből már nem nagyon engednék, bár az is látszik, hogy egy magyar bajnoki futamon már ezt is igen komoly rang elérni. 

Nagyon szoros csatára számítok és remélem, hogy megint egy kicsit közelebb tudunk kerülni az első helyhez akár egy-egy szakaszon, akár a végeredményben.“

Klausz számra segítség lehet, hogy a Salgón elért negyedik helye mellett az idén van az osztrák bajnokságban a Rebenland Rallyról egy második helye, a Lavanttal Rallyról pedig egy harmadik. 

Fotó: Makai Gergely / MGR Images // Klausz Kristóf

„Szerencsénk van (Csányi) Botonddal, mert két olyan bajnokságban versenyezhetünk, ahol nagyon erős a mezőny eleje. Magyarországon az első hét szinte teljesen együtt van. Ausztriában két komoly ellenfelünk van, Simon Wagner és Hermann Neubauer. Gyors és tapasztalt pilóták, őket nagyon nehéz lesz az idén bárkinek is megverni. Ellenük sem lehet lazsálni egyetlen másodpercig sem.“

Bár Klauszék vezetik a Mitropa Kupát, sőt, a CEZ-ben is jól állnak – amelynek a Salgó után a Boldogkő Rally lesz a második magyar futama – nem akarják elaprózni magukat. 

„Két bajnokságra szeretnénk koncentrálni: a magyarra és az osztrák, egész egyszerűen azért, mert itt nagyon erős ellenfelek ellen versenyezhetünk. A két naptár egyszer üti egymást, májusban Dunakanyar és a Hartbergerland Rallyt rendezik egy időben, úgyhogy a Boldogkő Rally után meg kell hoznunk a döntést, hogy melyiken állunk rajthoz. Nem lesz könnyű feladat.

Az viszont biztos, hogy a Boldogkő Rallyn nagyon szoros verseny lesz, remélem a szurkolók is élvezni fogják.“

Fotó: Makai Gergely / MGR Images // Klausz Kristóf
Országos Rallybajnokság állása egy futam után 

1. Mads Ostberg–Patrik Barth 34
2. Vincze Ferenc–Németh Gergely 27
3. Velenczei Ádám–Vánsza Zsolt 23
4. Turán Frigyes–Farnadi Ágnes 22
5. Klausz Kristóf–Csányi Botond 20
6. Osváth Péter–Répás Zoltán

Osztrák rallybajnokság állása két futam után, sofőrök

1. Simon Wagner (A) 56
2. Klausz Kristóf (H) 36
3. Kris Rosenberger (A) 24
4. Hermann Neubauer (A) 20
5. Julian Wagner (A) 17
5. Luca Waldherr (A) 17

Osztrák rallybajnokság állása két futam után, navigátorok

1. Csányi Botond (H) 36
2. Anne Catherie Stone (A) 28
2. Gerald Winter (A) 28
4. Siegfried Black (A) 24
5. Bernhard Ettel (A) 20
5. Ursula Mayrhofer (A) 20

Mitropa Kupa állása két futam után, sofőrök

1. Klausz Kristóf (H) 134
2. Julian Wagner (A) 84
3. Hermann Gaßner (D) 84
4. Rene Noller (D) 84
5. Stefan Göttig (D) 72
6. Konstantin Keil (D) 64

Mitropa Kupa állása két futam után, navigátorok

1. Csányi Botond (H) 134
2. Hanna Ostlender (D) 110
3. Karin Thannhauser (D) 92
4. Stefanie Fritzensmeier (D) 80
5. Balázs Zsolt (H) 76
6. Heike Rachner (D) 46

FIA CEZ Rallybajnokság állása három futam után

1. Klausz Kristóf (H) 36
2. Filip Mares (CZ) 25
2. Mads Ostberg (N) 25
2. Simon Wagner (A) 25
5. Jan Kopecky (CZ) 18
6. Mikolaj Marczyk (PL) 15
6. Kris Rosenberger (A) 15
6. Turán Frigyes (H) 15

A bajnokságok állása nem hivatalos. 

A Boldogkő Rally eredményeit itt lehet követni.

Friss