2024. április 19. 05:03

KezdőlapORBDunakanyar Rally: Velenczei ultrát autózva nyert

Dunakanyar Rally: Velenczei ultrát autózva nyert

-

Hatalmas csatában, 6,4 másodperc előnnyel nyerte meg Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt Skoda Fabia Rally2 evóval a Dunakanyar Rallyt, az Országos Rallybajnokság harmadik futamát. 

Vincze Ferenc és Németh Gergely Skoda Fabia R5-tel szerezték meg a második helyet, míg egy korai rajt és elektromos probléma után Turán Frigyes és Farnadi Ágnes Volkswagen Polo R5-tel állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

A bajnokságban Vincze vette át a vezetést 3 pont előnnyel Velenczei előtt, míg a Dunakanyar Rallyt kihagyó Mads Ostberg a harmadik helyen áll. 

Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Vadonatúj versennyel folytatódott az Országos Rallybajnokság. A Vác központú Dunakanyar Rally igen tempós szakaszokat hozott, amelyeket számos lassítóval próbáltak megzabolázni. 

Az első gyorsasági szakasz kétszer is csúszott a menetrendszerű busz elengedése miatt. Szombaton pedig egy közúti baleset okozott húsz perc késést. 

Az első, 9,7 kilométeres Márianosztra–Nagymaros gyorsasági szakaszon Velenczei Ádám volt a leggyorsabb, a második, 6,8 kilométeres Gombás–Sejcén Turán Frigyes, amivel át is vette volna a vezetést, ám lassító érintés miatt 10 másodperc büntetést kapott. Így Velenczei maradt az élen, és bár több gyorsaságit nem nyert szombaton 2,3 másodperc előnnyel megőrizte a vezető pozíciót. 

Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Vincze Ferenc nem érezte jól magát, valószínűleg egy vírust kapott el, ennek ellenére megnyerte a harmadik szakaszt és Velenczei Ádám mögött lőtávolságban maradt. 

Turán két gyorsasági győzelemmel 9,5 másodperc hátránnyal a harmadik helyen állt – ami azt jelentette, hogy a büntetése nélkül vezette volna a versenyt. 

Másnap Vincze egy kicsit jobban érezte magát és hatalmas adok-kapokba kezdett Velenczeivel. 

A vasárnapi első gyorsaságin, a 8 kilométeres Galgaguta–Legénden Velenczei 0,3 volt gyorsabb Vinczénél. A következő, 8,25 kilométeres Felsőpetényi elág–Bánk szakaszon Vincze 1,2 másodperccel. 

Vincze azonban nem érte be ennyivel, a kör utolsó szakaszát, a 12,1 kilométeres Nagymaros–Márianosztrát 2,2 másodperccel nyerte Velenczei előtt és 0,8 másodperccel átvette a vezetést. 

A szervizpark után újabb csörte kezdődött köztük, de ezúttal Velenczei vitte a prímet, zsinórban három szakaszt nyert – 1,3, 1,5 és 0,7 másodperc előnnyel –, így visszavette a vezetést és a második kört 2,7 másodperc előnnyel zárta. 

Az utolsó körben már csak két szakaszt kellett teljesítenie a mezőnynek, Galgagutát és a Power Stage Nagymarost. 

Galgagután Velenczei és Vincze is nagyon összekapta magát, de ezúttal is előbbi volt a gyorsabb és újabb 2,3 másodperccel növelte az előnyét. 

A Power Stage elejére leesett az eső, ami extra nehézséget okozott a versenyzőknek. Azonban Velenczei itt is alaposan lepirított és 1,4 másodperc előnnyel megnyerte a szakaszt, összességében pedig 6,4 másodperc előnnyel a versenyt is. A 2020-as Vértes Rally óta ez volt az első győzelme Velenczeinek. 

Vincze az első napi betegség után egy második helyezéssel lett gazdagabb mind a versenyen, mind pedig a Power Stage-en, amivel a bajnokságban átvette a vezetést, a Dunakanyar Rallyt kihagyó Mads Ostbergtől.

Fotó: Sári Péter #Rallyhearthu

Az első napot még lőtávolban fejezte be Turán, aki azonban vasárnap nem bírt a két fiatallal és szép lassan kezdett leszakadni. A nyolcadik gyorsaságin kapta meg a kegyelemdöfést, amikor a VW egy lassító előtt áramtalanította magát, amivel 19 másodpercet veszített. Innentől kezdve a biztos harmadik helyre rendezkedett be. A Power Stage-en is harmadikok lettek. 

A verseny nagy vesztese volt Klausz Kristóf és Csányi Botond, akik a hosszas ácsorgás után elrajtoltatott első gyorsasági első komoly kanyarjában szalagkorlátba forgatták a Skoda Fabia Rally2 evót. Először tovább tudtak menni, de defektet kaptak, amit a pályán ki kellett cserélni és több mint hat percet veszítettek. Így célba értek ugyan, de nem szereztek pontot. 

Már az első napon kibérelte magának a negyedik helyet Német Gábor és Adorján Szabolcs Skoda Fabia R5-tel, akik Bodolai Lászlót és Deák Attilát előzték meg a Ford Fiesta R5 Mk II-vel.

A hatodik helyről az utolsó gyorsasági döntött. Itt Tóth Tibor és Szabó István egy abszolút negyedik időt autózott, amivel Power Stage pontokat is szerzett és 0,4 másodperc előnnyel a hetedik helyre szorították Trencsényi Józsefet és Verba Gábort.

Az Országos Rallybajnokság a Mecsek Rallyval folytatódik június 23–25-e között.

# Pilóta Autó Idő
1. Velenczei Ádám Skoda 49:59,6
2. Vincze Ferenc Skoda +6,4
3. Turán Frigyes Volkswagen +51,2
4. Német Gábor Skoda +1:34,4
5. Bodolai László Ford +2:02,3
6. Tóth Tibor Skoda +2:15,6
7. Trencsényi József Skoda +2:16,0
8. Kovács Antal Hyundai +2:52,8
9. Ollé Sasa Skoda +2:53,6
10. Foczkó Ákos Mitsubishi +4:26,4
11. Rafael Tamás Porsche +5:02,8
12. Papp Arnie Ford +5:09,1
13. Hangodi Bendegúz Peugeot +5:15,3
14. Vida Szabolcs Skoda +5:46,0
15. Hoffer Zsolt Ford +6:03,3
16. Galgóczi Norbert Mitsubishi +6:08,5
17. Perge György Skoda +6:13,6

A Dunakanyar Rally hivatalos eredményei itt találhatók.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss