2024. április 27. 05:01

KezdőlapERCCsomós Mixék itthon fejezik be az évet és már 2023-ra készülnek

Csomós Mixék itthon fejezik be az évet és már 2023-ra készülnek

-

Csomós Miklós és Nagy Attila neve a spanyolországi ERC szezonzáró helyett az Ózd Rally nevezési listáján szerepel. A páros a Barum Rally után újjáépítette a versenyautót, de az utolsó ERC futamon indulásnak már nem látták értelmét. 

A Skoda Fabia Rally2 készen áll, Mixiék műhelyében karcmentesen, de a megszokott dekortól eltérő hófehér színben várja a következő rajtot.

„Nem tudjuk, hogy mi lesz 2023-ban, hogyan és mivel tudunk tovább menni, milyen felállással, valamint az idő is szűk keresztmetszet volt, ezért lett fehér az autó. További költséget is jelentett volna a dekorozás, erre sem akartunk feleslegesen költeni. Nem ezt a dizájnt terveztük, de úgy látszik, tetszik a közönségnek.”

Az autó újjáépítése hetekig tartott, csapatmunka volt, de ketten különösen nagy szerepet vállaltak benne.

„Édesapám mellett Kis Tóth Miklós segített nagyon sokat, illetve a sógorom. Én is hozzátettem a magam részét, alkatrészeket mostam, és hasonló munkákat végeztem. Összességében inkább azért volt nagy rohanás, mert a Skoda Motorsporttól most nem úgy érkeztek az alkatrészek, mint ahogy hozzászoktunk, nyilván náluk is érződik ez a nehéz időszak.”

Csomós
fotó: Csomós Miklós – Nagy Attila

A Spanyol ERC futam helyett Ózdon versenyez Csomós Miklós és Nagy Attila, és Zemplénben is tervezik az indulást. Az ERC után a hazai bajnokságban folytatni nehéz döntés volt, nem is született meg könnyen.

„Nyilván a döntés egyik oldala az anyagi rész volt. Ez a bukás talán életünk legnagyobb esése volt, és mind fizikálisan, mentálisan, mind anyagilag komoly teher volt. A másik ok az volt, hogy azt az információt kaptuk, hogy jövőre nem lesz Eb futam a spanyol verseny, így nem láttuk értelmét hogy elutazzunk. Az lett volna a cél, hogy a pályákat megismerjük” – részletezte az okokat Mixi, majd a célokat is megfogalmazta.

„Szeretnénk Ózdon célba érni, és a magam részéről az a cél, hogy Attila bizalmát visszaszerezzem, hogy nem fogom még egyszer ilyen szituációba hozni őt. Tényleg nagy volt az ijedség, de most már ezek a dolgok lecsengtek. Úgyhogy az a szándékunk, hogy célba érjünk és egy jóízűt autózzunk.”

Csomós
fotó: Csomós Miklós – Nagy Attila

„Csak annyit teszteltünk, hogy kedden elutaztunk Máriapócsra a Rabócsiringre. Ők az egyik fő támogatóink, és bármikor lehetőségünk van arra, hogy használjuk a pályát. Ott mentem pár kört, főként azért, hogy ellenőrizzem, hogy nincs e valami olyan károsodás amit nem láttunk, és hála istennek minden rendben van és készen állunk az Ózd Rallyra.”

Az Ózd Rallyt jól ismeri a páros, ezeken a pályákon már versenyeztek, és szeretik is őket.

„Nagyon szeretem a sátai részt, a lobogós szakaszokkal, és a királdi körgyors is az egyik kedvencem, ráadásul ott mindig rengeteg néző van. Azt gondolom, hogy a verseny nagyjából Királdon fog eldőlni, az a leghosszabb szakasz. A hazai futamokon természetesen azért is indulunk, hogy megköszönjük a szurkolóknak a támogatást. Sokan követnek minket a közösségi oldalakon, rengeteg üzenetet kapunk, most mi is szeretnénk a nézőket kiszolgálni. Aki teheti bátran jöjjön oda hozzánk, szeretnénk mindenkivel minél többet beszélgetni, nyitottak vagyunk bármilyen kérdésre.”

Csomós

Az autó újjáépítése és a felkészülés közepette egy nemes cél mellé is odaállt a csapat. Egy ózdi kisfiú, Kende gyógykezelését segítik azzal, hogy jótékonysági licitre bocsátottak számtalan relikviát, valamint az Ózd Rally prológján Nagy Attila ülését is.

„Rengetegen mondták, hogy miért nem rendezünk magunknak egy gyűjtést. Ha úgy fogunk állni 2023-ban, hogy egy futamra szükség lesz rá, akkor biztosan megtesszük ezt, de most úgy éreztük, hogy vannak ennél sokkal fontosabb dolgok. 2017-ben egy barátunk segített, hogy Lovász Paliéknál tudjunk versenyezni. Most ő szólt, hogy van egy beteg kisfiú Ózdon, akinek a családját én is ismerem. Úgy láttuk, hogy ez egy jó alkalom, hogy segíthessünk, és szerencsére sikere lett és egy kézzelfogható összeget össze tudtunk gyűjteni. Ezúton is köszönöm mindenkinek aki részt vett ebben a kezdeményezésben” – mondta Mixi.

Csomós ZEG
foto: MK Racing Photgraphy

A szezonnak lassan vége, és ahogy az lenni szokott már zajlik a felkészülés a következő évre. A páros célja a kiemelkedő nemzetközi eredmény, 2023-ban folytatják az utat ami oda vezet.

„A cél az, hogy a két hazai futamot karcmentesen befejezzük és az idei büdzséből minél többet át tudjunk vinni a következő szezonra. Már minden nap a folytatáson dolgozunk. Mindenképp belekezdünk az évbe, 3-4 futamra már megvan a háttér. Később meglátjuk, hogy hogy állunk, de a fő cél az, hogy minél többet menjünk, mert a jövőben az ERC-ben egy nagyon komoly eredményt szeretnénk elérni.”

Csomós

A 2022-es ERC futamokon többször meglepődött az élmezőny is a magyar duó teljesítményén. A Hankook abroncsokkal parádés részeredményeket értek el, többször nyertek gyorsaságit és voltak a legjobb ötben. A sikert a gumigyártó is elismeri.

„Voltak már megbeszélések és ők is úgy fogalmaztak, hogy felraktuk a márkát és vele a csapatunk nevét is az európai rally térképére. Nagyon jó évünk volt, annak ellenére, hogy rengeteg hátráltató körülménnyel is megküzdöttünk. Ezt nyilván javarészt az látja, aki versenyzett már az ERC-ben, és tisztában van vele, hogy mit jelent másodikként és mit ötvenedikként menni. Összességében nagyon jó a visszacsatolás, büszkék az eredményre és szeretnének mellettünk állni.”

Nem maradhatott ki a kérdés, hogy mi a titka a remek eredményeknek. Első ERC szezonban ritka az, hogy valaki ennyire jó teljesítményt nyújtson, mint Mixiék.

„Nehéz megmondani. A csapatunk nem változott, mindenki tökéletesen ismer mindenkit, és gyakorlatilag csak a pályák voltak újak. Természetesen az is sokat jelentett, hogy az abroncsok nagyon jól működtek, úgyhogy összességében nagyon büszke vagyok a csapatra és az idei teljesítményünkre.”

 

 

 

 

Forrás:Rallycafe

Friss