2024. március 29. 02:19

KezdőlapORBBoldog születésnapot Büki Ernő

Boldog születésnapot Büki Ernő

-

Ma 57 éves a hazai navigátorok egyik legendás alakja Büki Ernő. Azon kevesek közé tartozik aki mindig is navigátor akart lenni, de pályafutása kezdetén egy rövid ideig vezetett is.

Büki Ernő a pécsi rally aranykorának egyik meghatározó személyisége. Eredményeit még felsorolni is hosszú. A kezdetekkor Balatonyi Árpáddal lett túra-bajnok, majd hat alkalommal nyert abszolút magyar bajnoki címet. Négy Eb futamgyőzelem is ott szerepel az eredményei között, és négy alkalommal választották az Év Navigátorának.

A nyolcvanas évek elején kezdődött a pályafutása, Géczi Attilával jártak versenyekre, és mindketten navigátorok szerettek volna lenni. Közösen építettek egy Trabantot, ahol kezdetben Ernő vezetett a túraversenyeken. Büki hamar a jobb egyben találta magát, méghozzá Balatonyi Árpád mellett.

1991-ben már Ranga Lászlóval versenyzett, Ranga kérte meg, hogy üljön a távozó Dudás Mihály helyére. Ekkor indult az a korszak amire minden hazai rally rajongó párás tekintettel emlékszik vissza. Az új generáció tagjaként legyőzték a Ferjáncz Attila – dr. Tandari János duót és magyar bajnokok lettek. Mindezt úgy tették, hogy maximálisan tisztelték az ellenfelet.

A sikert további három év követte, amikor a Lancia Delta Integralevel és akkor már a Nocentini-féle Lanciákkal még háromszor bajnokok lettek. A címek mellett a végtelenül profi hozzáállás és a két versenyző közötti nagyszerű kapcsolat fémjelezte a csapatot. De nem csak kettejük között, hanem a teljes csapatban kialakult az a kohézió, ami kellett a sikerekhez. Büki Ernő több interjúban is elmondta, hogy számára Ranga László volt a nagybetűs RALLY. Ők ketten pedig számtalan versenyzői pályafutást inspiráltak, és sok szurkoló is miattuk szerette meg a sportágat. Itt érdemes megemlíteni Topp Zoltánt, a Topp Cars tulajdonosát, aki a duó vezető szerelőjeként kezdte pályafutását.

Egy Ford Escort Cosworth-szal eltöltött felemás év után két szezon jött a Subaruval, majd Ranga Lászlóval megromlott egészségi állapota miatt vége szakadt a közös versenyzésnek. Csapatvezetőként azonban továbbra is ott volt Büki Ernő mellett Ranga, és az új felállásban Kiss Ferenccel együtt 1998-ban és 1999-ben is magyar bajnokok lettek.

Az ezredforduló végén pedig gyakorlatilag szögre került a navigátori sisak. A munka azonban nem állt meg. Büki Ernő a sportszakmában dolgozott tovább, egyik legnagyobb eredményének azt tartja, hogy sikerült elindítani a Navigátor Sulit.

Boldog születésnapot Ernő!

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss