2024. május 01. 22:39

KezdőlapORBCsomós Mixi dominált, nagy csatában dölt el a Veszprém Rally második helye

Csomós Mixi dominált, nagy csatában dölt el a Veszprém Rally második helye

-

Csomós Mixi ugyan szinte végig vezetve nyerte az ORB-szezonnyitó Veszprém Rallyt, azonban a második helyért többen is nagy csatát vívtak. 

Az ERC-szezonnyitó V-Híd Rally Hungary keretein belül rendezték meg a HUMDA Országos Rally Bajnokság szezonnyitó Veszprém Rallyt is, ahol a magyar értékelésben résztvevő versenyzők az Eb-vel megegyező versenytávot teljesített, ezért azonban másfélszeres pontot lehetett gyűjteni. 

A magyar értékelésben László Martin és Bán Viktor kezdett a legjobban, akik Skoda Fabia RS Rally2-es autójukkal megnyerték a péntek esti szuperspeciált, Csomós Mixinél és Nagy Attilánál 1.4, míg Klausz Kristófnál és Papp Tamásnál 3.4 másodperccel voltak gyorsabbak. 

Szombaton hat gyorsasági szerepelt a programban és már az elsőn átvette a vezetést Csomós Mixi, míg a második helyre Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt 9.4, Német Gábor és Németh Gergely pedig 17.7 másodperc hátránnyal léptek a harmadik helyre. 

Csomósékat innentől kezdve nem lehetett utolérni és minden szakaszon a legjobb eredményt érték el, az első nap végén 1:12.5 perc, míg a verseny végén 5:10.9 perc előnnyel értek célba. 

Fotó: Sári Péter

A második helyért azonban jóval nagyobb csata zajlott. 

A szombati második szakaszon azonban már nem tudott célba érni Velenczei Ádám, aki egy ugrató után orra esett Skodájával, aminek megsérült a hűtője és kiállni kényszerült. 

Velenczeiék mellett azonban defekt miatt időt vesztettek a Kislőtéren Német Gáborék is, így az ORB értékelés második helyére Ranga Péter és Czakó Janek lépett 29 másodperc hátránnyal, míg a harmadik helyre Klausz Kristófék álltak további 10.5 másodperc hátránnyal. 

Fotó: V-Híd Rally Hungary/MGR Images

A verseny leghosszabb szakaszának második teljesítésénél változott ismét a dobogós helyeken álló versenyzők személye, miután Klauszék defektet szedtek össze, így Csomós és Ranga mögé László Martin lépett és az első napot végül ebben a sorrendben is fejezte be az ORB mezőny eleje. 

Vasárnap a Tési szakasz hozott először változást az élmezőnyben, ahol Ranga Péterék már nem tudtak elrajtolni, miután a nap első szakaszán a pécsi versenyzők is orra estek Skodájukkal és ez esetben is a hűtő sérült meg. 

Csomósék mögé így László Martin lépett a második helyre, míg Turán Frigyes és Zsiros Gábor a harmadik pozícióba. 

László Martinék azonban a délelőtt utolsó szakaszán kicsúsztak, aminek következtében Turán Frigyesék megelőzték őket. 

A délután során pedig már Turán és László is megtudta őrizni dobogós helyét annak ellenére, hogy Tésen mindketten megforogtak. 

Végül tehát Csomós Mixiékat Turán Frigyesék és László Martinék követték a dobogó második és harmadik fokán. 

A magyar értékelésben végül összesen 18 páros tudott célba érni, ami jól mutatja, hogy mennyire nehéz volt a szezonnyitó. 

Az ORB értékelés negyedik helyét Klausz Kristófék szerezték meg, őket pedig Tóth Tibor és Szabó József, Német Gáborék, László Zoltán és Balázs Zsolt követte. 

Az abszolút nyolcadik helyet szerezte meg Bertalan Márton és Paizs Róbert, akik magabiztosan nyerték az ORB 2WD és a Peugeot Kupa értékelését is Kerék Balázs és Váradi Zoltán, valamint Határ Attila és Bíró Attila előtt. 

Fotó: Sári Péter

Az ORC értékelés első helyén Marozsi Zsolt és Boros Máté ért célba a kétliteres motorral hajtott Hyundai i20 R5-tel, akiket Hulmman Gábor és Molnár Fanni Lada VFTS-sel, Balla Tamás és Brunczvik Zoltán Mitsubishi Lancer Evo IX-cel követett a második és harmadik helyen. 

A HUMDA Országos Rally Bajnokság második futamát május 24-26. között Diósgyőr központtal rendezik. 

Friss