back to top
2024. szeptember 16. 12:52

KezdőlapORBCsomós Mixi élvezni szeretné a II. WHB Győr Rallyt

Csomós Mixi élvezni szeretné a II. WHB Győr Rallyt

-

Az első WHB Győr Rallyt megnyerte, a másodikon is győzni szeretne Csomós Miklós, ám a fő célt, a bajnoki címet is szem előtt tartja, és emiatt nem akar kockáztatni a II. WHB Győr Rallyn.

„Mondhatnám azt, hogy a tavalyi eredmény a cél, de tudom, hogy nem lesz ilyen egyszerű. Jó versenyt szeretnék, azt, hogy évezzük, tanuljuk az autót, legyen sok néző és hibamentes futam” – összegzi Mixi azt, hogy mit vár az idei győri versenytől. Aztán az autó tanulásának szükségességét bővebben is megmagyarázza.

„Ennyi év tapasztalattal nem gondolom, hogy sokat kell tanulnom, de azért az RS minden része egy picit más. Valójában azt hittem, sokkal egyszerűbb lesz a váltás. Ebben az is közrejátszott, hogy félbeszakadt az Eb-projekt és így kevesebbet tesztelünk. Most is csak a Rábaringen megyünk pár kört a verseny előtt. Egy teljes napos teszten még nem vagyunk túl, ahol több dolgot is kipróbáltunk volna, rugócserén kívül más setupot még nem próbáltunk ki.”

Se verseny, se teszt, de akkor mit csinál a pilóta a nyáron? Másfél hónap szünet – igaz szinte elviselhetetlen kánikulában-, talán elég a kikapcsolódásra.

„Sajnos nem a ralival foglalkoztam. A vállalkozásunkban dolgoztam, voltunk picit nyaralni is, próbáltunk kikapcsolódni, hiszen az elmúlt években elég feszített volt a menetrend. A meleget sajnos nehezen bírom, ezt a klímás irodában könnyebb elviselni mint a versenyautóban, de a persze ha ezen múlna, akkor csak forró nyári futamokon is elindulnék, mert a versenyautóban bármilyen hőséget kibírunk, csak mehessünk” – nevet Mixi.

Fotó: Sári Péter

Hiába a lazább megközelítés, a bajnoki cím azonban mégis komoly tét, és a duplázás sem hangzik rosszul Győrben.

„Attila és én sem vesszük félvállról a versenyt, de azt megtanultuk, hogy ha nagyon ráfeszülünk, akkor úgysem az jön ami kell. Most Fehérváron is korán szereztünk két defektet, és ha emiatt idegeskedtünk volna, akkor nem sikerül ennyire feljönni. Mostanában már így állunk a versenyekhez és ez remélem ezúttal is meghozza majd a gyümölcsét.”

Mixiék mindig figyelmet fordítanak a szurkolókra, ez Győrben is így lesz, próbálják minden szinten kiszolgálni a nézőket, főleg a városi gyorsaságin.

„A tavalyi versenyen meghatározó volt számomra, hogy mennyien kint voltak. Épp emiatt kicsit sajnálom, hogy mérik az időt, mert így kell némi előny, hogy a nézőket is szórakoztatva fel tudjunk áldozni néhány másodpercet azért, hogy nekik is autózzunk. Szokás szerint a szervizparkban is várjuk őket” – mondja Mixi, és azt is elárulta, hogy az RS ablakán is kifér a kezük, így tudnak integetni a rajongóknak, ezt már Székesfehérváron kipróbálták Nagy Attilával.

Fotó: Csomós Mixi

Új év, új pályák, a II. WHB Győr Rallyn nem csak új szakaszok várják a versenyzőket, hanem a korábbi gyorsaságik is más kombinációban kerültek az itinerbe. Természetesen ennek Mixi is örül.

„Az Eb-n is folyamatosan újdonságokkal találkozunk, így ez nekünk talán nem lesz nagy probléma, az új pályáknak pedig mindig örülünk mi versenyzők és azt hiszem a nézők is profitálnak ebből. Látva azt, hogy a bajnokságban van egy pici előnyünk, emiatt nem kell semmi meggondolatlanságba belemennünk, ezért ha az utolsó két futamon csak a dobogóra jutunk és nem sikerül nyerni, akkor sem leszünk elégedetlenek, hiszen ez elegendő lesz a fő cél eléréséhez.”

A raliban a szeptember már a felkészülést jelenti a következő szezonra, aki elkésik, hátrányba kerül. Tudja ezt Mixi és Ati is, gőzerővel dolgoznak a 2025-ös éven.

„Az ERC-be szeretnénk visszatérni, ezen dolgozunk. Ez nem azt jelenti, hogy leértékeljük az ORB-t, hiszen nagyon erős a bajnokságunk és nagyon szeretünk itthon versenyezni, de mégis az Eb a fő cél” – mondja Mixi, és azt a felvetést is alátámasztja, hogy ők már az ERC mezőny részesei, és hiányoznak onnan a többieknek.

„Jó volt, hogy most a Barumon is sokan megismertek, pedig nem volt rajtunk overall. Várnak vissza minket, a versenyzők, a promóter és a rendezők is. Rengeteg megkeresést kapunk, most is hívtak Lengyelországba, jött más megkeresés is, ahol szinte mindent felajánlottak, csak menjünk, és ezek nagyon jól esnek. Próbálunk ezekkel élni, remélem sikerül, de előbb Győrben kell helytállnunk!”

Fotó: Csomós Mixi

Friss