2024. március 19. 03:18
KezdőlapRXHansen: Ez még annál is jobb lesz, mint ahogy azt az emberek...

Hansen: Ez még annál is jobb lesz, mint ahogy azt az emberek el tudják képzelni

-

A Hansen Motorsport bejelentette, hogy több évre elkötelezi magát az FIA rallycross világbajnokság mellett, és elektromos versenyautót épített a Peugeot 208-asból. A WRX 2022-ben lép az elektromos korszakba.

A svéd Hansen Motorsport a rallycross történetének egyik legsikeresebb csapata. Azóta vannak a szakág élvonalában, hogy az alapító és a mai napig a csapat élén álló Kenneth Hansen 1989-ben megszerezte az első Európa-bajnoki címét. Amelyet aztán újabb 13 követett, és ezzel legendává vált az idősebb Hansen.

A versenyzést Kenneth Hansen két fia, Timmy és Kevin folytatja, a sikereiket pedig bizonyítja, hogy három csapat-világbajnoki címet szereztek. Tavaly Timmy Hansen drámai küzdelemben maradt alul Johan Kristofferssonnal szemben, így nem tudta megszerezni második egyéni vb címét.

Ebben a szezonban ismét a Peugeot 208-on alapuló versenyautóval folytatják a WRX-et, ám a karosszériaelemek alatt gyökeres változás történt. Az osztrák Kreisel Electric homologizált hajtásláncát építették az autóba. A hajtás 500 kW (680 Le) teljesítményű és 800 Nm nyomatékra képes. Ezzel továbbra is 1,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra az autó, és természetesen mind a négy kerék hajtott. Úgy tűnik, „csak” a motorhangot veszítjük majd el a váltással.

Hansen WRX
foto: Rallycross Promoter GmbH / Red Bull Content Pool

Nyer viszont a környezet, a Hansen Motorsport tavaly csatlakozott az Egyesült Nemzetek Sports For Climate Action Framework keretrendszeréhez, és lett az első csapat a rallycrossban, amely megszerezte az FIA háromcsillagos környezetvédelmi akkreditációját.

„Ez egy hatalmas befektetés, amellyel az FIA rallycross világbajnokságában, több évre tervezünk. Ez a legnagyobb dolog, amit valaha is tettünk. Kicsit úgy érzem magam, mint amikor az összkerékhajtású rallycrosshoz csatlakoztam 1993-ban. Akkor sem ismertünk sok dolgot, és most az elektromos hajtásra váltással is sok mindent kell megtanulnunk.

Nagyon üdítő valami ilyen új dologra koncentrálni, néhány olyan emberrel, akikkel évek óta együtt dolgozunk, és néhány új kolléga is inspirál minket. A World Rallycross élén álló pilóták a világ legjobbjai közé tartoznak, és az hogy Susann és az én fiaim, Timmy és Kevin is ebbe a csoportba tartoznak, az nagyon különleges” – mondta Kenneth Hansen.

„2018 óta beszélünk az elektromos rallycrossról a világbajnokságban, és végre megtörténik. Ez egy csodálatos csomag a rallycross számára technikai oldalról az FIA-tól és a promótertől – azt hiszem, ez még annál is jobb lesz, mint ahogy azt az emberek el tudják képzelni” – tette hozzá Kevin Hansen.

Hansen WRX
foto: Rallycross Promoter GmbH / Red Bull Content Pool

Családunk természete, hogy olyan megoldásokat keresünk, amelyek a lehető legversenyképesebbek lehetnek, különösen a rallycrossban. Mindannyian rendkívül motiváltak vagyunk 2022-re. Ez egy nagy lépés egy új irányba, amiért nagyon boldog vagyok, hogy részese lehetek annak, hogy rendkívül gyors autókkal versenyezhetek nagyszerű pályákon a világ legjobb pilótái és csapatai ellen” – mondta Timmy Hansen.

Hansenék bejelentésével tovább formálódott a WRX mezőnye. A bajnokság július elején kezdődik Svédországban, ahol a két Hansen-Peugeot mellett a Kristoffersson motorsport három Volkswagenje már biztosan ott lesz.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss