2024. március 29. 07:08

KezdőlapRXAki az Audikkal harcol - Jan Cerny

Aki az Audikkal harcol – Jan Cerny

-

Az elmúlt négy évben az Audi nyerte a bajnokságot az EURO RX3-ban, ám van egy versenyző, aki mindig veszélyes a négykarikás Super-1600-as A1-esekre: Jan Cerny. A cseh vitéz egy apró, de méregerős Skoda Citigóval szeretné idén is megtörni az Audi hegemóniát, Nyirádon lesz először lehetősége erre.

Cerny neve a raliban is jól cseng, ám 2020-tól visszatéért a rallycrosshoz is. Tavaly mind az öt fordulón elindult, ezeken összesen 88 pontot gyűjtött, ami az EURO RX3 negyedik helyére volt elég. Barcelonéban technikai gondja volt a középdöntőben, majd Svédországban negyedik lett a Volland Audik mögött. Franciaországban ötödik lett, Spa-Franchorchampsban is döntőbe jutott, de hiába intette le a kockás zászló a harmadik helyen, egy ütközés miatt megbüntették. A Portugáliai verseny sem sikerült jól, így lett végül negyedik a szezon végén. 2022-ben előre lépne, bár ez egy versenyzőnél nem nagy újdonság…. (tegye fel a kezét aki nem a minél jobb helyezésért indul).

„Az elmúlt három évben a PAJR Motorsport és az LMP Racing rengeteget dolgozott, mi pedig előrébb vittük a mi kis Citigonkat. Az elmúlt szezonban rengeteg tapasztalatot szereztem az európai pályákon is, amelyekre idén mindenképpen építeni fogok” – fogadkozott Cerny.

„A Škoda Citigo egy igazi versenyautó, nagyon könnyű, és a szívómotorral körülbelül 240 lóerős. A rallycrossban nagyobb szabadságunk van az előírásokban, mint ahogy a raliban megszoktam, ahol a WRC3-ban indulok. Folyamatosan keressük a területeket, ahol tovább tudjuk javítani az autó teljesítményét.”

Jan Cerny Skoda
foto: @World/Red Bull Content Pool

„Sokkal jobban éreztem magam az autóban a téli tesztek során, és most izgatott vagyok, hogy a pályán is megmérkőzzek a riválisaimmal. Nagyon várom már az első nyirádi versenyt, ahol gyors a murva és a pálya is passzol hozzám. Norvégiát csak videón láttam, és egy profi szimulátoron gyakoroltam. A tavalyi verseny után Svédországban teszteltünk, ami mindenképpen hasznos lesz, Portugáliában pedig nagyon versenyképesek voltunk, míg a Nürburgring teljesen új élmény lesz számomra.”

„Pozitívan érzem magam, és nem fogok hazudni – szeretnék egy versenyhétvégét megnyerni, és a bajnokságban dobogóra állni. Csapatként tudjuk, hol vannak erősségeink és gyengeségeink, és milyen területeken kell dolgoznunk. Bár nem lesz könnyű legyőzni az Audikat, úgy gondolom, hogy egy kis országból egy pici autóval fel tudjuk venni a versenyt a nagyokkal az Euro RX3-ban. Gyerekkorom óta szeretem ezt a fajta motorsportot, és ebben a szezonban minden egyes csatába beleteszem a szívemet és az energiám 100 százalékát” – mondta Cerny.

Nyirádon meglátjuk mire lesz képes a cseh pilóta. A versenyre jegyek itt vásárolhatók.

Jan Cerny Skoda
foto: @World / Red Bull Content Pool

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss