2024. április 19. 12:42

KezdőlapRXDélutánra bedurvultak Nyirádon

Délutánra bedurvultak Nyirádon

-

Akciódús második kvalifikáción van túl a Rallycross Eb mezőnye Nyirádon. Anton Marklund ismét első lett, az EURO RX3-ban pedig Kobe Pauwels nyert.

Jó volt minden! – Ez most nem sikerült. Két mondat két magyar versenyzőtől. Az elsőt Kiss László mondta, aki megnyerte a futamát, a másodikat pedig Kárai Tamás aki leszakadt jobb oldali ajtóval lett ötödik a negyedik futamban. Kárai ezzel összetettben 15. lett, Kiss pedig legjobb magyarként a hetedik.

Kiss László nem rajtolt a legjobban a második futamban, de okosan azonnal jokerre fordult és utána már tiszta pályán üldözhette a többieket. A győzelem így sem lett volna meg, ám a vezető Dubourg a negyedik körben a falba forgatta a Peugeot-t, ezzel Kissnek ajándékozta az elsőséget. Koncseg remekül versenyezve második lett, így magyar szempontból ez a futam sikerült a legjobban. „Jó volt az autó, jól sikerült minden, a taktika is tökéletes volt” – mondta széles mosollyal Kiss László.

A harmadik futam rajtja is meghozta a közönség hangját, hiszen Kárai és Baumanis fej-fej mellett érkezett az első kanyarhoz, ám Kárai továbbcsúszott és az Audi oldalával eltalálta a falat. „Nagyon poros volt” – mondta csalódottan Kárai Tamás, mikor visszaért a depóba. Aztán azt is hozzátette, hogy lehet, hogy egy picit meg is lökték, de látszott, hogy ez most sajnos nem ezen múlt. Ennek ellenére becsülettel végigversenyezte a futamot, pedig az Audi jobb oldali ajtaja amúgy Rolls Royce módra hátrafelé félig kinyílt. Baumanis pedig köszönte szépen, és miután lerázta az ifjabbik O’Donovant megnyerte a futamot.

ERX Nyirád
foto: rallycafe.hu

Az utolsó rajtnál Anton Marklund és Enzo Ide lőtt ki legjobban és ebben a sorrendben is fordultak az első kanyarban, igaz Ide még megpróbálkozott befurakodni a Hyundai mellé. Marklund ezt könnyedén visszaverte, aztán pedig olyan érzése volt a nézőnek a pálya szélén, hogy éppen annyit autózik ki magából, ami a győzelemhez kell. Az érzés nem biztos, hogy jó volt, mert a 3:53.105 nyolc tizeddel jobb volt mint az első kvalifikációs ideje.

Az EURO RX3-ban Kobe Pauwels tiszta versenyt futott és simán nyert. Jan Cerny viszont úgy lett második, hogy a saját futamában az első körben még utolsó volt. Viszont előtte hiába rajtolt remekül Szíjj Zsolt, a pálya közepén kicsit szélesre csúszott, Susta és Senegacnik bement mellé, kilökték, és ezzel el is úszott a győzelem. A végén Szíjj még megpöckölte az ugyanazt a kanyart elrontó Sustát, így harmadik lett.

Ki kell emelni Ferjáncz Andrást, aki az első versenyen kitartóan üldözte Araujo Audiját, majd amikor a portugál hibázott és megforgott Ferjáncz azonnal lecsapott a lehetőségre. Rátapadt az Audira és nem sokkal később meg is előzte. Megérdemelten nyerte a futamot.

Összetettben Pauwels és Cerny mögött Litwinowicz lett a harmadik. Répási remek hatodik helyet szerzett, Ferjáncz győzelme pedig összetettben hetedik időt jelentett.

Remek versenyeket hozott az Eb futam első napja Nyirádon, és ami nagy öröm, hogy mindezt már szombaton is nagyon sokan nézték a pályán. A közönség hálás volt, hogy visszatért Magyarországra az Eb, folyamatosan buzdították a versenyzőket, sőt a kiesőket is megtapsolták. A rendezés is hibátlan, időterv szerint zajlottak az események és a mentések is gyorsan és szakszerűen történtek.

Folytatás vasárnap a harmadik kvalifikációs futammal, amit az új Progression Race követ. 16:45-től az elődöntőkkel majd a döntővel zárul a verseny, a díjkiosztó 18:20-kor lesz.

ERX Nyirád
foto: STom

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Rallycafe

Friss